Беседа:Езичество

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Има някакъв недостатък в дефиницията, може би поради превода. Според мен на български юдаизмът определено не е езичество. Също така не ми се връзва и за индуизма и конфуцианството (ако се брои за религия). Може би текстът "т.е. всички без..." трябва да се махне. --Спас Колев 11:16, 25 окт 2004 (UTC)

Ммм, ами аз я писах, не съм я превеждал. Имаше нужда от статията и исках да нахвърлям някаква основа, така че вероятно има нужда от редакции. Но за индуизма и юдаизма - не съм съгласен. Никъде не се казва, че езичество са само отмрели религии - казвам го защото хората така го възприемат често. От друга страна и юдаизмът, и индуизмът се вместват в определението за езичетво - и двете са местни, етнически религии, традиционни, еволюитивно формирали се.
Според мен езичество е всяка религия, която не е "измислена", саздадена от един или няколко души (като трите световни религии). Така че, да, конфуцианството не е езичество. Просто не се сетих. Пък и не е само то. Огнеслав 11:27, 25 окт 2004 (UTC)
Според мен езичество е всяка религия, която не е монотеистична Д.С.Стоянов
Значи религията на прабългарите (монотеистична, 1 брой бог "Тангра") не е езическа? --5ko | Беседа 08:20, 31 окт 2004 (UTC)
Първо религията на прабългарите не е монотеистична. Тя въобще не е "теистична" религия, а е шаманизъм - в нея няма бог, в смисъла на всемогъщо персонализирано същество, а само висша Сила, небе, тюркската дума за което е тенгри.
Второ, нищо в семантиката на езичество не определя брой на божествата. Както вече е написано, значението на езичество идва от език, в смисъла му на "народ, племе". Т.е. езичество е всяка племенна религия. Независимо от броя на боговете. Да, факт е че огромната част от езическите религии са и политеистични, но двете неща не са в причинно-следствена връзка. Огнеслав 13:26, 31 окт 2004 (UTC)
Защо пък шаманизъм? Той е свързан с общуване с духове (виж en:shamanism). --Спас Колев 10:32, 2 ное 2004 (UTC)
Именно. За шаманистките религии е характерна липсата на строго индивидуализирани персонифицирани антропоморфни или зоо-антропоморфни божества. При тях е силно развита идеята за "Световния разум", т.е. представата, че съществува някаква неопределена божествена сила с ярко изразен пантеизъм (пр. Тангра). В общението си с тази сила, шаманите използват духовете - те са посредниците между хората и Божественото. При теистичните религии (като славянското езичество, например), съществуват множество сили, богове, които са персонифицирани, антропоморфни, добре очертани, и директно към тях се обръщат хората (жреците). Те не ползват посредничеството на духовете, които са просто алтернативен род същества. И доста други разлики има. Огнеслав 13:24, 2 ное 2004 (UTC)
Защо считаш връзката между пантеизъм и шаманизъм за очевидна? --Спас Колев 13:41, 2 ное 2004 (UTC)
Аа, това не съм го казвал, нещо не си ме разбрал :) Нали правиш разлика между шаманизъм и шаманистична религия? Пантеизмът е характерен за шаманистичните религии, но няма общо с шаманизма като религиозна проява.Огнеслав 14:16, 2 ное 2004 (UTC)
За това дали богът на прабългарите е бил Тангра, вижте [1]. Накратко: доказателствата са оскъдни и това задължително трябва да се спомене в бъдещата статия. --Webkid 13:55, 31 окт 2004 (UTC)


Огнеслав, от къде черпиш данни за смисъла на думата "езичество"? Имаш ли данни дали е съществувала преди Покръстването ? Имаш ли данни в какъв смисъл е употребявана в книгите написани на старобългарски и църковнославянски език ?
Предварително благодаря! Д.С.Стоянов