Беседа:Екскаватор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Екскаватор, багер, екскавация[редактиране на кода]

В техническата енциклопедия срещу "екскаватор" пише "друго название на багер". Има обаче подробна статия за екскавацията като един от основните технологични процеси при откривни и добвини дейности. Въпросът е какво да правим с тази статия - да пренасочваме към багер, към екскавация или има смисъл да бъде оставена самостоятелно? --Спири / беседка 23:22, 17 ноември 2007 (UTC)

"Екскаватори" съм чувал да наричат само огромните машини, използвани в откритите рудници (със шестлопатъчни кофи и прочие екстри). Да го погледне експерт? --Daggerstab 19:35, 19 ноември 2007 (UTC)
Като преводач главно на технически текстове от над 30 години считам, че основният термин трябва да е "багер". В момента превеждам именно за багери. В Речника на чуждите думи разграничават двата термина. Според конкретния случай може "excavator" да се преведе "екскаватор", например "bucket-wheel excavator" се среща и като "роторен екскаватор", и като "роторен багер". И аз мисля, че екскаватори са огромните машини. Xakepxakep (беседа) 21:16, 10 юни 2018 (UTC)