Беседа:Емил Димитров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравейте Спас Колев,

Човекът на снимката реално певецът Емил Димитров ли е? --Предният неподписан коментар е направен от Ivorrusev (приноси • беседа)

Според ДАА, да. --Спас Колев (беседа) 11:11, 10 януари 2018 (UTC)

Здравейте! Моля, да обърнете внимание, че използваната в Уикипедия "снимка" на Емил Димитров е откровен фалшификат, с "прикачени" на "Фотошоп" разни пиърсинги под устната, на брадата, гушата и обеца на ухото. Не зная до колко е оригинална и самата снимка - представеният човек имам много малко сходни черти с познания на повечето от нас образ. Достатъчно е да разгледате отблизо "снимката", за да забележите, че е обработвана, добавените "неща" са "груби", също неправилно разположени, ако реално са съществували. Срамно е да се отнасяте тъй към един от най-популярните ни певци. Ако хората в Уикипедия нямат възможност да намерят свободна за използване снимка, по-добре да няма такава, отколкото да се гаврите. Защото такава снимка е точно гавра - без значение дали става въпрос за известен човек или не! Владимир Кромбърг (беседа) 19:18, 20 юни 2018 (UTC)

Владимир Кромбърг, аз ще се радвам да се извините за грубия си тон след като отидете в ЦДА и видите, че снимката е една и съща. Може би само Вие забелязвате „пиърсинги под устната, на брадата, гушата и обеца на ухото“. Обществено достъпно е! Ще съм благодарен, ако съдействате да намерим други снимки на Емил Димитров под свободен лиценз за илюстриране на статията му в Уикипедия. Благодаря!--Спасимир (беседа) 18:27, 1 юли 2018 (UTC)
Здравейте, Спасимир, естествено мога да се извиня, ако не съм пръв и тонът ми Ви се е сторил груб. Винаги съществува възможност да съм си "въобразил" - може пък да са просто попаднали при сканирането / снимането власинки, които създават определен "ефект"; проблемът е, че такъв тип "отражения", със светли пиксели, се създават, ако са мокри; разположението на "петънцата" не изглежда случаен и т.н. - да не досаждам: много "ако" стават, а самата снимка не в е достатъчна резолюция за пълен анализ. Ала, извинявам се на Вас и всеки засегнал се от съобщението ми! За съжаление не мога да открия в Централния държавен архив самата снимка - липса на опит (но не се съмнявам, че я има там). Трябва да се доверяваме на източниците, особено официални, но това хич не премахва проблема, че дадена снимка подлежи на фалшифициране в настоящето ни. Доколкото разбрах се пази в РДА-Монтана, до който имам определен достъп и ще се опитам в скоро време да ида до там и да открия проблемната снимка и да я видя.
Що се отнася до свободни за използване изображения - не съм специалист в темата - но "рекламни" материали (от вида "картички"), като пример: http://detstvoto.net/uploads/posts/2010-08/1280847226_emo-c.jpg / http://detstvoto.net/uploads/posts/2010-08/1280847987_emo-bw.jpg - могат ли да се ползват от Уикипедия? Или друг вариант - сканиране на някоя от плочите на автора (присъства изображението му на практика на почти всички)? Ако "да", то ще помоля притежаващия "картичките" да ги сканира в подходящо качество. Ако не (по спомени май имахте странни самоограничения) :( - ще трябва да търся подходящо фото-ателие, в което да свалят от лента лични снимки на Емил Димитров. Трудно, но не невъзможно :) -- Владимир Кромбърг (беседа) 15:26, 2 юли 2018 (UTC)
Не. Невъзможно - авторските права важат 70 години след смъртта на автора на снимката. Шансовете ни да илюстрираме статията са единствено, ако някой притежава правена от самия него снимка на въпросната личност и реши за я публикува под свободен лиценз. Проблем с фалшифицирането няма, евентуално в Архивите може да са направили грешка. --Мико (беседа) 16:31, 2 юли 2018 (UTC)
Толкова много писане за нещо, което се оправя за 5 минути с фотошоп или гимп. — Luchesar • Б/П 08:14, 3 юли 2018 (UTC)