Беседа:Закон на Мур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Благодаря PetaRZ. Не се ли използва израза "кристален транзистор"? Смея да отбележа, че някои от нанесените корекции са предпочитание към даден изказ, и че са коригирани и верни изкази, така че, резюмето не e изцяло вярно. С искането на източници понякога се прекалява.--Seraphita 16:16, 27 май 2007 (UTC)

Уважаема Серафита, Уикипедия не е място за оригинални изследвания. Ако мнението, че навлизането на квантовите компютри води до промяна на парадигмата, е ваше лично мнение, публикувайте го във философски журнал, уеб-сайт и пр. Ако пък не е ваше, моля да посочите мястото, където сте го прочела. По отношение на кристалните транзистори:
  • Търсачките не дават нито един резултат за кристален транзистор на български.
  • Ако приемем, че съществуват кристални транзистори, то тогава използването на този термин в случая отново не е подходящо, понеже в закона на Мур става въпрос за удвояване на транзисторите, а не на кристалните транзистори.
  • По отношение на изказа:

- съжалявам, но в първия момент не разбрах какво означава "устаряване", - израза "Когато се изчерпа закона на Мур" ме хвърли в недоумение: първо, израза "закона на Мур се изчерпа" е лишен от смисъл, и второ, изказа Ви, който беше в минало време, показва, че или идвате от бъдещето, или закона на Мур вече не е валиден, което прави дотук две доста неправдоподобни хипотези. PetaRZ 17:09, 27 май 2007 (UTC)

И с право е това недоумение. Тази моя редакция наистина не беше смислена . "Когато се премине границата на валидност на Закона на Мур" с която е заменена е изключителна добра. Благодаря и от името на бъдещите читатели на статията Благодаря за препратката към идвате от бъдещето. Що се касае за източниците – не към мен трябва да се зададе този въпрос. Твърденията съществуват във френския и руски вариант на уикипедия. Все пак благодаря за забележката, мога и да се поровя в интернет за търсене на източници. Все пак е всеизвестен факт, че следващото поколение компютри ще използват нанотехнологии. Ако имаш предвид думата парадигма – тя е също всеобщо приета във философията--Seraphita 17:40, 27 май 2007 (UTC)
Далеч не е всеизвестен факт и надали някой отсега може сериозно да прогнозира такива неща. Също така не може да се твърди, че законът ще бъде приложим при някаква друга технология (която засега е в областта на фантастиката), така че цялата секция ми се вижда безсмислена. --Спас Колев 17:45, 27 май 2007 (UTC)
Можете да погледнете и в англ. статии за нанотехнологии. Да - "не може да се твърди, че законът ще бъде приложим при някаква друга технология, е и промяна на парадигмата Трябва да се допълни просто с едно две изречение за бъдещите перспективи и да се сложат вътрешни препратки към бъдещи или съществуващи вече статии.--Seraphita 18:22, 27 май 2007 (UTC)
Серафита, вземането на източници от други Уикипедии не е забранено, ама никак даже. Значението на думата „парадигма“ не ми е известно, така че тук прост източник не е излишен. Не познавам и никакви технологични планове за изработка на квантови компютри, следователно, за хора като мен, цитирането на някакъв източник също не е излишно. По отношение на двойното спадане на цената на компютрите: мисля, че за това твърдение най-лесно можете да намерите източник, просто се поразровете в нета и намерете цитат от някое компютърно или икономическо издание. Успех! PetaRZ 19:28, 27 май 2007 (UTC)
- Учудващо – за разлика от англ. р. и фр. на бг. само една съществена страница в интернет, явно не може да се цитира като източник само бг. интернет. --Seraphita 22:02, 27 май 2007 (UTC)

Моля да бъдат преустановени своеволията. Във филофософски речник ХІХ – ХХ в, (издатество гал-ико), терминът парадигма е дефиниран. --Seraphita 01:22, 28 май 2007 (UTC)