Беседа:Иван Рилски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

 Около 13-14-годишна възраст е работил като говедарче при чорбаджия от днешното село Стожа в Пирин. При една силна буря, разразила се докато пасял говедата, той успял да преведе стадото през р. Санданска Бистрица, но на другия бряг остава едно от телетата. Младият Иван се прибира с останалото стадо, но въпреки силната буря чорбаджията го връща обратно със заръката без телето да не се връща. Иван се върнал, но реката била придошла. Видял, че е в безизходица, той се помолил на господ да му помогне. Бог чул молбата му и реката се разделила. Иван минал на другия бряг, вдигнал телето и го пренесъл. Когато се прибрал с телето, господарят му се поклонил, казвайки му, че не може да го задържи на работа, защото е божи човек и му подарява телето, чийто живот е спасил. Иван приема дара и се качва в планината, където живее известно време в една пещера. Но по време на една ловджийска хайка телето е застреляно. Иван огорчен напуска пещерата и тръгва по посока на Рила, пресичайки р. Санданска Бистрица. На другия бряг на реката цървулите започнали да му обиват, той ги събува и изсипва малко жито. Благославя: "Ако,нуждаещ се го обере, хаир да му е, но ако алчен го събере, ръката да му изсъхне". Легендата разказва, че е имало алчен, който е бил наказан за лакомията си.

Днес при пещерата е изграден олтар и църква. За да се стигне до там, се минава през гр. Сандански и се тръгва посока Попина лъка, след с. Лиляново-Стожа се отбивате към местността Влаовица. От там в ляво почти на 180 градуса се завива и се тръгва по пътя, който е точно над този, по който сте дошли, донякъде може да се стигне с кола. От там тръгвате пеша по пътеката, която след около 4 км опира точно на поляната, където се намира църквата и пещерата на св. Иван Рилски.

Титлата[редактиране на кода]

Аз доколкото разбирам в Уикипедия е установена практика титлите да не се включват в заглавията на статиите. – Equiseum 21:15, 22 декември 2008 (UTC)

Да, трябва да се премахне "Свети" от заглавието. --Александър Бахнев 16:13, 23 декември 2008 (UTC)

Juan de la Cruz ha sido trasladado a San Juan de la Cruz sobre una redirección.: WP:CT Se exceptúan de esta regla los personajes más conocidos por su título que por su nombre propio, tanto los históricos ("el Conde-Duque de Olivares") com – Equiseum 13:57, 1 януари 2009 (UTC)

Името на светеца[редактиране на кода]

Във всички средновековни източници светецът е изписан като свети Йоан. Нямаме никакво основание да го наричаме Иван. Това е много по-модерна версия на името Йоан и не е достоверна в този контекст. Факт е, че в българското общество се е наложило името Иван, но това не е причина една грешка да бъде утвърждавана. 94.26.56.13 14:06, 8 юни 2015 (UTC)

Моля, посочете източниците. При оспорване на твърдение е логично да се предоставят такива, за да се приеме обратното.--Vodnokon4e (беседа) 15:39, 8 юни 2015 (UTC)

Има ги в самата статия. Източник 3 и 4. Българската православна църква използва като монашеско име единствено Йоан и до ден днешен. 94.26.56.13 08:39, 9 юни 2015 (UTC)

Версия на Христо Буковски[редактиране на кода]

Може ли да се приеме за достоверна тази версия за Иван Рилски? --Stanqo (беседа) 14:48, 17 април 2016 (UTC)

Версия на проф. Лизбет Любенова[редактиране на кода]

Крием ли някои факти за Св. Иван Рилски --Stanqo (беседа) 12:13, 14 ноември 2019 (UTC)