Беседа:Икономика (наука)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Икономика (наука) е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас B Голяма Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Пояснение ли?[редактиране на кода]

Защо има (наука)? --Webkid 19:51, 11 апр 2005 (UTC)

Най-вероятно, защото икономика означава и стопанско устройство на обществото --Хари 20:09, 11 апр 2005 (UTC)
Именно. Така или иначе на английски има две статии - en:economy и en:economics. Преди време се опитваха да внедрят на български "икономикс", но като че ли (за моя радост) не се получи.
Чудех се дали за същинската икономика да не използваме "Стопанство", така ще е по-удобно за Категориите. --Спас Колев 08:32, 12 апр 2005 (UTC)
Това е добро като идея, но трябва да преименуваме всички статии като Икономика на България на Стопанство на България. Стопанство между другото не се използва за икономиките на градове и села, или се бъркам? --Webkid 16:43, 12 апр 2005 (UTC)
От доста време не е писано по тази тема, но е хубаво тя да се обработи, защото все повече българи в условията на криза се опитват да разберат икономическите системи, които се прилагат. В този ред на мисли смятам, че трябва първо да се направи една радикална промяна в името на статията. Всеки изучавал историята на икономическата наука, знае, че тя преминава от политическа икономия в по-общото название икономикс. По-горе е било написано, че това название не е било успешно внедрено в българския език, но напротив, цялата литература, която излиза в момента по икономическите въпроси, определя науката като икономикс. Съществуват и такива катедри в българските икономически университети. Бих могъл без да предизвикам дискусия да променя името, като в описанието посоча източници и аргументи, но трябва дискусия и за разширяването на статията от хората, които имат интерес в тази област. Murderdoll1122 16:33, 22 януари 2012 (UTC)
А аз предлагам тези, които още се чудят какво е икономика, икономическа криза и прочее да редактират в любимите си раздели като музика, например и да оставят писането на икономическа теория в уики и другаде, на разбиращите. --Alexd (беседа) 16:44, 22 март 2012 (UTC)
Виждам, че статията отново е върната в предишния си вид и смятам, че това е много по-лош вариант от този, който оставих аз. Поне този, който е редактирал последно, да се постарае да добави повече информация. Не виждам защо беше изтрита информацията за "Стопанска академия" и "Стопански факултет", като те също имат отношение към обсъждането за икономика/стопанство. Не виждам и защо е създаден раздел микроикономика, като общата икономическа терминология и категориален апарат са едни без значение дали са микро, макро, мезо или нещо друго. Бих разширил драстично статията, защото разполагам в момента с много литература, но стига да знам, че няма да има такива безмислени редакции, или както е по-правилно - налагане на виждане. Murderdoll1122 (беседа) 17:19, 23 март 2012 (UTC)
Е, аз разполагам с почти всичката англо, френско, руско и т.н. литература, която е налична (в Интернет, доколкото в него е дигитализирано всичко). Мисля, че ерата на меренето кой с колко литература има отмина. :) Всъщност като се замисля, заради това, че чета на над 7 езика, сигурно разполагам с повече литература. Но не е важно и това, а какво казват водещите икономисти по темата. И какво е необходимо в една интро-статия. --Alexd (беседа) 06:16, 6 април 2012 (UTC)
Аз пък ще те посъветвам да не се хвалиш толкова. Много хубаво, че можеш толкова неща, но Уикипедия не е място, където да правиш това. Аз знам, че всеки МОЖЕ да намери литература, но казах, че аз РАЗПОЛАГАМ с такава. Убеден съм, че не съм единственият. За да не губим време в празни приказки, аз предлагам следното: ти кажи твоите идеи за РАЗВИТИЕТО на статията, аз ще кажа своите, а ако има и други желаещи да редактират, нека и те споделят. Просто направих някои промени по оформлението и структурата, за които твърда смятам, че бяха удачни, не промених почти никакво съдържание, но редакциите ми бяха напълно премахнати без ОБОСНОВКА. Това е монополистичен стремеж и противоречи на принципите на Уикипедия. Аз предлагам консенсус. Murderdoll1122 (беседа) 06:35, 6 април 2012 (UTC)
" разполагам в момента с много литература" (това си ти) --Alexd (беседа) 06:43, 6 април 2012 (UTC)
Без капслок. --Alexd (беседа) 06:43, 6 април 2012 (UTC)
Не виждам защо да споделям идеите си с тебе за редактиране на статията? Вече писах на беседата ти, че не намирам приносите ти в научните области (не броим географски) за особено полезни, и ще се въздържа от дебатиране, понеже не виждам каква ще е ползата от него. Веднъж се опитах да дебатирам върху Айнщайн, извън Уикипедия, с човек, който си нямаше понятие от това, колкото и да ми беше симпатичен, трябва да кажа, че от това не спечелихме нито аз, нито той. Той не ме разбра, а аз останах говореща си за неразбираеми за него неща. --Alexd (беседа) 06:46, 6 април 2012 (UTC)
Както решиш. Само че не виждам и ти да допринасяш по някакъв начин. Murderdoll1122 (беседа) 07:18, 6 април 2012 (UTC)