Беседа:Испания/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Неформатиран текст на Потребител:84.242.159.8

++++++++++++++++++++++++++++++от иван++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

И С П А Н И Я

Испания е разположена в Югозападна Европа и заема 5/6 от Пиринейския полуостров, а също Балеарските и Питиуските острови в Средиземно море и Канарските острови в Атлантическия океан. Към страната принадлежат още градовете Сеуша а Мелиля на африканското крайбрежие, както и прилежащите им острови-Велес де ла Гомера, Алусемас и Чафаринас. Граничи / в километри / с Португалия на запад-1232, с Франция-650, с Андора-64, Гибралтар-1,2, мароко-13, и има брегова линия с Атлантическия океан-2234 км. И Средиземно море-1670 км. без островите. Балеарските острови имат брегова линия-620 км. , а Канарските-1140 км. Испания заема площ от 504,78 хил. кв. км. Испания е планинска страна. Над 60% от територията й е разположена над 500 м. надморска височина. Основна част от страната /три-четвърти / и на целия Пиренейски полуостров се заема от платото Месета, разделено на две части от Централните /Средните/ Кордилери. В централните части на страната преобладават средно високите планини- Иберийски и Сиера Морена. Освен това в Испания се простират още Кантабрийските планини, южните склонове на Пиренеите с най-висок връх Ането-3404 м. и Андалуските планини с масива Сиера невада, в който се намира най-високият връх в страната-Муласен /3478 м./. На Канарските острови се издига връх Тейде-3718м. Равнините са разположени по крайбрежието, като най-голяма е Андалуската.

Климат Климатът на Испания е твърде разнообразен. В платото той е континентален, сух във вътрешните райони, умерен по Атлантическото крайбрежие, а на юг и изток-средиземноморски. Средните юлски температури са между 23-29 градуса по Целзий, а средните януарски- 4-12 градуса Целзий. Валежите варират от 350 до 3000 мм. По-големи реки са Гуадалкивир, Ебро, Тахо, Гуадиана, Дуеро, Хукар.

Флора и фауна Испания има разнообразна растителност.В засушливите южни части на страната тя е типично средиземноморска /около 45% от площта на страната /. На север преобладават широколистните гори-бук, клен, липа и др. Иглолистните гори заемат 10% от територията на страната. Най-характерни представители на животинския свят са лисицата, вълкът, борсукът, мечката, планинският козел, маймуната макак /единствена в Европа-в Гибралтар/, много птици и др.

Население Населението на Испания възлиза на 39 990 хил. жители. Гъстота-79,2 жители на кв.км. Естественият прираст е 6. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 год.а при жените-81 год. Етническият състав е испанци-70,6%, каталонци-18,3%, галисийци-8,1%, баски-2,4%, други-0,6%. Официален език е испанският. В автономните области е узаконено използването на каталонски, баски и галийски език. Азбуката е латиница. Конфесионалният състав е християни-97,6% /от тях католици-97,4%, протестанти-2,65/, други-2,4%. Градското население е 77%.Извън страната живеят 2,5 млн. Испанци, главно във Франция, Аржентина, Германия, Бразилия, САЩ и др.


Столица на Испания е Мадрид /2 900 хил. жители/. По-големи градове са Барселона /1 500 хил. жители/, Валенсия /750 хил. жители/, Севиля/ 700 хил. жители/, Сарагоса /600 хил. жители/, Малага /530 хил. жители/, Билбао /360 хил. жители/, Лас Палмас / 350 хил. жители/, Мурсия /350 хил. жители /, Валядолид /320 хил. жители/. След 1983г. Са създадени 17 автономни области /региони/, които съответстват на историческите области и включват 50 провинции. На север-6 региона / 11 провинции/- Галисия / 4 провинции8, Астурия/1/, Кантабрия/1/, Страната на Баските-Еускади /3/, Навара /1/, Ла Риоха /1/; на изток- 4 региона /11 провинции/- Арагон /3/, Каталония-Каталуня /4/, Валенсия/3/ и Балеарските острови /1/; Централната част-4 региона/17 провинции/-Кастилия-Леон /9/, мадрид /1/, Кастилия-Ла Манча /5/ и Естрамадура /2/; на юг-3 региона /11 провинции/-Андалусия /8/, Мурсия /1/ и Канарските острови /2/. Отделно има два автономни града, които не са част от автономните региони, разположени в Африка-Сеута и Мелиля.

Държавно управление Испания е парламентарна монархия, начело с Крал. Законодателната власт се осъществява от парламент /кортеси/, състоящ се от две палати- Сенат-256 депутати и Конгрес-350 депутати, избирани за 4 години. Изпълнителната власт принадлежи на правителство начело с председател.Местните органи на властта имат свои парламенти и правителства с широки пълномощия.

Парична единица е испанската песета. От 2002 год. Е въведено еврото.

Икономика Съвременна Испания е високо развита индустриално-аграрна страна. По обем на промишлено производство е на пето място в Европа и на осмо място в света. Най-силно развити промишлени отрасли са машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, автостроене, електротехническа, химическа, текстилна промишленост. Страната е богата на полезни изкопаеми. Испания е голям производител на вино /3-то място в Европа/, ориз /най, високи добиви в света/, бадеми, тютюн, маслини /на първо място в света по производство на висококачествен зехтин/. Силно развит е морският транспорт-над 400 кораба с обща вместимост 3200 хил. тона. Най-големите морски пристанища са Билбао, Картахена, Санта Крус де Тенерифе, Барселона, Валенсия, Ла Коруня и др. По-големи международни летища са Мадрид и Барселона. Важен дял в икономиката на страната има международният туризъм. Годишно Испания се посещава от около 48 млн. туристи / 95% от тях са от западноевропейските страни/. Страната притежава голяма материално-техническа база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване.

Култура и забележителности В страната са запазени много паметници на културата-мегалитски, келтско-иберийски, древно-римски и вестготски постройки. Но най-много са паметниците от мавританската архитектура, църквите в астурийски, романски, и готически стил, катедралите, укрепленията, замъците.

Испания е една от най-привлекателните страни за туризъм и почивка. Успехът й като първостепенна страна на туризма не е случаен. Земята отвъд Пиренеите не само е различна от Европа, но е и многообразна-дори в една област няма селце, което да прилича на друго. Затова е трудно да се избере какво първо да се види на испанска земя. Всяка посока предлага интересни възможности за откриване на един очароващ и неповторим свят. Но при всички случаи добре е едно пътуване в Испания да започне от столицата.

Мадрид е столицата на Испания. Този изключителен град е създаден през девети век по време на арабското владичество като малко укрепено селище на височината, където днес се издига монументалният кралски дворец Ориенте в центъра на Мадрид. С вековете селището става все по-привлекателен център и днес е една от най-красивите столици на света. Мадрид е разположен сред високо поле /550-560 м. надморска височина/, наречено "тигана", заобиколено от планини. Столицата е в географския център на страната. Не случайно на известния исторически площад "Пуерта дел Сол" /Портата на Слънцето/ е поставена плоча от мозайка с нулев километър, от който започва измерването на пътищата във всички посоки на Испания. Мадрид има свой образ, неповторима атмосфера и трудно може да се сбърка с друг град. Има свои площади, кътчета, характерна архитектура с червени тухли и железни решетки на прозорците, които се запомнят. Монументални сгради-истински дворци, над петдесет музея, пълни с несметни културни съкровища, паркове, градини, привличат милиони посетители през всички сезони на годината. Тук е прочутият Ел Прадо-световен храм на изкуствата, с едни от най-богатите колекции на картини на най-известните майстори живописци. Близо до музея е огромният парк Ретиро-зеленото сърце на испанската столица. Посетителят може да не попадне на "Пласа Майор"-Главният площад, в чийто просторен правоъгълник е затворена цялата история на Мадрид от Ренесанса. Тук са били коронясвани испанските крале, устройвали са се борби с бикове, а Инквизицията е вършела своите аутодафета. Днес под арките на старите четиривековни сгради има десетки малки магазинчета, пълни с интересни сувенири и гостоприемни кафенета, които туристите не могат да отминат с безразличие. На един от ъглите на Големия площад е Арко де Кучилиерос /Арката на ножарите/, чиито някогашни работилнички днес са превърнати в уютни кръчмички в типичен мадридски стил, всяка от които предлага свой специалитет и домашно вино.

Не по-малко интересни обекти за посещение има и около испанската столица. На петдесетина километра северозападно то Мадрид се намира Ел Ескориал-прочутият огромен дворец-манастир, любимо място на крал Фелипе 2-и, където е и починал. Ел Ескориал има 1860 зали и стаи, 263 прозорци, 1940 врати, 86 стълбища, 89 водоскоци във вътрешните дворове, 51 камбани. Над 4000 стари ръкописи и десетки хиляди редки книги се пазят в библиотеката на двореца. Залите са пълни с шедьоври на прочути художници, скулптури, бижутери. В Ел Ескориал се намират пантеоните на испанските крале и на техните родственици. Обявен е за световен паметник на културата от ЮНЕСКО. На 50 км. от Мадрид е град Аранхуес-прочут с лятната резиденция на испанските крале-дворци в разкошен бароков стил сред огромен парк, които могат да се посетят като музей. Аранхуес е известен още с най-вкусните ягоди в Испания, отглеждани през цялата година.

Голямо е очарованието от величието на природата и от сътвореното от човека "в сърцето на Испания"-Толедо, град, обявен за световен паметник на културата от ЮНЕСКО. Това е градът на Ел Греко-неговият дом отдавна е музей, в който могат да се видят много от шедьоврите на прочутия художник. В Толедо се извисява и една от най-големите и блестящи испански катедрали, строена близо три века с 27 олтара, обсипани със скъпоценни камъни, злато и слонова кост в блестяща изработка. Из тесните улички могат да се открият безброй малки магазинчета с ценни предмети, саби и мечове от прочутата толедска стомана. В толедските кафенета трябва да се опитат и местните лакомства, особено вкусния "масапан"-бадемов марципан.

Съвсем близо до Мадрид е Ла Гранха-летен дворец, построен по подобие на версайския дворец, с ценни картини, мебели, килими и колекции от стари часовници и бижута.

В Сеговия-на 87 км. северозападно от Мадрид-освен монументалната катедрала от шестнадесети век и старият Алкасар-крепост от дванадесети век, може да се види най-добре запазеният римски акведут със 170 арки. На почти същото разстояние от столицата е град Авила с една от най-старите в Испания готически катедрали от единадесети век и най-добре запазената крепостна стена от 1090 год., която опасва цялата стара част на града. Много туристи идват в Испания с автомобили. Тогава почти задължително прекосяват френско-испанската граница при Порт Бу, за да предприемат прекрасното пътуване покрай прочутите испански плажове по Средиземно море чак до Гибралтар.

По този път задължителна спирка е Барселона-наречена туристическата столица на Испания. Столицата на Каталуня е древен град, основан няколко века преди Христос от малоазийски елини. Градът обхваща три части. Първата-стара Барселона с известния готически квартал. Тук се издига монументална катедрала с автентични барокови улички, множество музеи, галерии и стилни магазини. Втората-нова част с най-широкия и дълъг булевард, наречен " Диагонал", пресичащ шахматната дъска на барселонските улици. Третата част е районът около пристанището с Барселонета-някагашен рибарски квартал с множество заведения, ресторанти и нощни клубове по крайбрежната улица на градския плаж. Към пристанището с Аквариума-атракция за любителите на природни чудеса, слиза прочутата централна улица "Рамблас"с отрупани магазини за цветя, сувенири, постери, книги, амбулантни търговци и множество мимове, застинали в позите на статуи. Най-оживената широка улици завършва с 60-метрова статуя на Христофор Колумб, до върха на която води малък асансьор, а оттам се открива чудесен изглед към целия град. На запад са кралските корабостроителници, датиращи от четиринадесети век. Там е разположен и музеят Маритим с богата колекция плавателни съдове, макети и други образци, свързани с мореплаването.

Сред многото музеи в Барселона заслужава да се види този на Пикасо с неговите 994 картини. Градът е и музей на прочутия испански архитект Гауди. Наред с многобройните сгради в неповторим архитектурен стил тук може да се види и единствената по рода си черква-символ на Барселона-Светото семейство, незавършена от Гауди през 1882 год. Кулите на храма изглеждат така, сякаш са направени от мокър пясък. Едно вълшебно място в града е Парк Гюел. Той създава настроение с криволичещите си пътеки и добре поддържаните цветни лехи, несиметрични тунели и прочутия дракон от начупени стъкла. Тук е и къщата, в която Гауди живее през последните двадесет години от живота си, превърната днес в музей. Интересна забележителност представлява хълмът Монтжуик. На това възвишение се намират някои от най-прекрасните музеи на Барселона, възхитителни градини, възстановка на испанско село, древна крепост, както и главните центрове на Олимпийските игри от 1992 год. Пътуването с кабинков лифт предоставя на туриста възможността да се наслади на прекрасната гледка към Барселона. Следват Валенсия и Коста Бланка с най-големиа морски курорт на Испания Бенидорм. До преди 25 години малко рибарско селище с не повече от 1000 жители, днес Бенидорм с гората от модерни хотели може да приеме 300 000 почиващи едновременно. Тук минават годишно 7-8 млн. туристи през всички месеци на годината. От много туристи се посещава и Аликанте-голямо пристанище, над което на висок хълм се издига крепостта Санта Барбара. Недалеч от него е Елче, с най-голямата в Европа гора с различни видове палми-над 300 хил. дървета. Там е намерена прочутата Дама на Елче-изящна скулптура на глава на жена от трети век преди Христа, считана за най-съвършеното произведение на богатото изкуство на иберите. Оригиналът е изложен в мадридския музей Прадо, но отлично копие може да се види в Градския парк на Елче.

След Коста Бланка следва испанската Ривиера-Коста дел Сол, с низ от курортни селища, разположена в най-южната част на Испания, където Европа се слива с Африка. " Слънчевият бряг" запленява с безкрайни пясъчни плажове, благоприятен климат с над 300 слънчеви дни, множество възможности за спорт, денонощни фиести, красиви яхтпристанища, палми и портокалови алеи.

Столица на Коста дел Сол е Малага. Това е голямо търговско и рибарско пристанище, с много паркове и градини с редки екзотични цветя и дървета. По време на Страстната седмица преди Великден в Малага се организира една от най-известните и пищни религиозни процесии, преминаващи в продържение на часове през целия град. Родното място на Пабло Пикасо, чиито творби са изложени в Музея за изящни изкуства, оставя незабравим спомен у всеки посетител. Сред част от забележителностите са катедралата от шестнадесети век, мавърската крепост Alkazaba с Археологическия музей и църквата Iglesia del Sagramo.

Измежду хитовите курорти е Михас със снежнобелите си андалуски къщи. Малкото градче е разположено в полите на планина. В него туристът открива широка плажна ивица със ситен пясък и кристално чисто море, а за забавление се предлагат всевъзможни видове спортове.

В непосредствена близост до Михас е курортът Фуенхирола, където са концентрирани много атракции за малки и големи-зоопарк, аквапарк. Тук се намира едно райско кътче, обитавано от неприсъщи за Европа животински видове-крокодили, тигри, лемури. Зоопаркът на Фуенхирола пресъздава тропическа джунгла, в която животните се разхождат свободно сред буйна растителност, реки и водопади. Откритият пазар, който се организира в града всеки вторник, се слави като най-големия по цялото крайбрежие.

На запад е Торемолинос-един от най-атрактивните курорти по крайбрежието, голям център на международния туризъм с модерни хотели и голямо казино. Тук е и най-голямата дискотека в Европа-Fun Beach с няколко дансинга и плувен басейн. В сърцето ня Торемолинос е Calle San Miguel- най-оживената пешеходна алея, където странстващи актьори, музиканти и амбулантни търговци създават незабравима атмосфера. Плажовете La Carihucla и Bajondillo, носители на Европейски син флаг за чистота привличат туристи през цялата година.

Друг туристически център е Беналмадена с тесни улички и бели къщи с много цветя. Тук е прочутият мини-град на забавленията Порт Беналмадена и най-интересната част-Benalmadena Kosta, която обхваща плажна ивица с дължина 9 км. Тук се намира едно от най-забележителните яхтпристанища в света, построено върху изкуствено създаден остров. В града е и най-голямото казино в Южна Испания-Casino Torrqebrado, където се състои невероятно фламенко шоу. Някогашното малко рибарско селище Марбея, днес е курортът на най-богатите, на аристократи и прочути артисти, с разкошни, луксозни имения сред огромни паркове с палмови дървета край примамливи плажове. В центъра на живописната стара част е Площадът на портокалите. Тук има много елитни магазини, заведения, елегантни хотели и неописуем нощен живот. На 4 км. западно от град Марбея е модерното яхтпристанище Пуерто Банус. През своето съществуване то се е превърнало в любимо място на много известни и богати личности. Портът е и привлекателно място за шопинг маниаците- тук са бутиците на световно известни дизайнери и елитни марки, както и малки кокетни магазинчета за сувенири. Нощният живот в Пуерто Банус предлага избор между барове на открито, нощни клубове, модерни дискотеки.

Над Марбея, кацнал на стръмни възвишения от двете страни на дълбокото дефиле на река Тахо, град Ронда. Известен е като Люлката на Тореадорите и тяхното изкуство-Коридата. На Plaza de Toros се ражда класическата школа за тореадори и Коридата като изкуство и спорт. Тук се намира най-старата арена за корида. Един от най-вдъхновяващите градове, наричан Кръстопът на Андалусия е Антекера, омайващ с типичната си средновековна атмосфера с много църкви, крепостни стени и кули, останки от древна мавърска крепост. Интересно е да се видят наскоро разкритите римски бани, великолепната ренесансова църква Санта Мария, арената за корида от деветнадесети век. На 15 км. от града е природният парк El Torcal, прочут с необичайните си варовикови скални формации, както и с интересната си флора и фауна.

Столица на областта Андалусия е третия по големина град в Испания-Севиля-едновременно традиционен и модерен космополитен град. В центъра на старата част е Севилската катедрала-трета по големина в света. Издигната е на мястото на древна арабска джамия, от която е запазена само прочутата четвъртита кула-минаре Хиралда, днес с 25 огромни камбани, разнасящи мелодията си на километри далеч от града. Всяка от тях има собствено име. Едно от най-забележителните места в пищния интериор на катедралата е гробницата, в която се предполага че е погребан Христофор Колумб. На върха й е поставена бронзова статуя, символизираща триумфа на християнската вяра. В главния параклис се съхраняват безценните творби на Мурильо. В Севиля е и къщата, в която е живял известния художник. Срещу храма се издига мавърската крепост Alcazar-резиденцията на испанското кралско семейство-изящен дворец сред безупречно поддържани градини с водоскоци и фонтани, строени първо от арабите, а след това разширявани от испанските владетели през средните векове.

Невъзможно е човек да отиде в Севиля и да не се разходи по тесните, старинни улички на еврейския квартал Санта Круз. Романтична атмосфера създават красивите площади, обградени от портокалови дървета, белите типично андалуски къщи, чиито прозорци са отрупани с цветя, малките уютни ресторанти. Кварталът се свързва с имената на Дон Жуан, Кармен и Севилския бръснар Фигаро. Тук са бутиците на световно известни дизайнери и прочути световни марки като Escada, Max Mara и др.

В непосредствена близост до катедралата в Севиля е Паркът Мария Луиза, подарен на жителите на града от инфанта Мария Луиза през 1893 год. Паркът представлява лабиринт от пътеки, разнообразие от растения-олеандри, вековни портокалови дървета, магнолии, бананови палми, розови храсти, сред които са скрити красиви павилиони за почивка, фонтани и изкуствени езера. Интересна забележителност е Златната кула, разположена на брега на река Гуадалкивир, която днес е приютила малък морски музей, Музея за изящни изкуства, Индианския архив и много други не по-малко привлекателни места.

Областта Андалусия се слави като родина на Фламенкото и Коридата. В Севиля може да се усети истинската магия на тези типични за Испания изкуства. Бикоборческата арена Plaza de Toros датира от осемнадесети век, като към нея е построен и музей, който съхранява множество образци, свързани с коридата. Страстната история на фламенкото започва от 1447 год., когато циганите, които се смятат за откриватели на този уникален танц, се заселват в Испания. В Севиля има многобройни барове, в които се организират фламенко-шоупрограми. Някои от тях са фламенко-ресторанти- El Palacio Andaluz. Севилският нощен живот е сред най-оживените в Испания. По блясък на Севиля може да съперничи Гранада-столицата на последното арабско владение, разположена в полите на Сиера Невада, с вечно заснежени върхове. Тук може да се види едно от най-великолепните мавърски наследства в страната и една от най-красивите постройки на континента-Алхамбра. Това е огромен комплекс от дворци, градини и фонтани с крепостта Alcazaba, от която се открива чудесен изглед към града. Централната точка на Алхамбра е Кралският дворец. Сред красиви градини е разположен Generalife-летният дворец на султаните. Истинско удоволствие доставя обиколката на мавърския кваркал Albayzin, разположен срещу Алхамбра. В центъра на Гранада се издига монументална катедрала от началото на шестнадесети век, смятана за най-важната ренесансова сграда в Испания. Тук е и Кралският параклис, където са погребани кралете Фернандо и Изабела. Северната част на Гренада са циганските пещери Sacramonte, повечето превърнати в ресторанти с фламенко шоу.

Заслужава да бъде посетен един друг град в Андалусия, разположен на река Гуадалкивир-Кордоба. Най-важният някога мавърски град в Испания оставя незабравим спомен у посетителя с внушителното наследство, завещано от маврите-джамията Mezquita. Това е най-голямата и най-красива джамия в испанският свят, простираща се на площ от 23 000 кв.м. Пред 1523год. В средата й е построена християнска катедрала. В центъра на еврейския квартал Juderia е една от трите запазени синагоги в Испания, а величествени паметници напомнят за най-прочутите синове на града-философите Синека и Маймунид. В Кордоба има пищен дворец на испанските владетели, в който години наред е бил дворът на католическите крале Фернандо и Изабела. През града минава т.нар. "път на виното", тъй като е известен със своите наложени вина.

Атрактивна с близостта си до Барселона е Коста Брава или Каталуня с курортите Калея, Пинеда де Мар, Санта Сузана, Бланес, Алорет де мар и Тосса де Мар-всеки с характерния си чар, природа, плажна ивица, ежедневие и нощен живот. Калея е курортът с най-дългата крайбрежна шопингулица в цяла Испания, Пинеда де Мар има стара част с типична атмосфера и туристическа зона, в която посрещат гостоприемно магазини, ресторанти, пицарии, дискотеки и нощни клубове. Санта Сузана е съвременен курорт с нови хотели и широка плажна ивица. Бланес има красив залив, а на север се редуват живописни малки заливчета, врязани сред скалите, откъдето идва името на крайбрежието-"насечения бряг".Алорет де Мар е "Лас Вегас" на Коста Брава и "ас" на туризма в района. Тосса де Мар е един от най-северните и най-забележителни курорти на Коста Брава. На 40-на километра от него и на 100 км. северно от Барселона е град Жирона, където се намира къщата-музей на Салвадор Дали. Тук са събрани творби от всички периоди и методи на изразяване на великия художник, дори бижутерийната му поредица.

В Коста Брава е разположен забележителният природен парк Монсерат. В ръкавите на скалистия масив се намира манастирски комплекс, посветен на Патрона на Каталуня.Богородица от Монсерат. Освен природен парк и свято място, монсерат е и музей с картини от Ел Греко, Пикасо, Дали, с богата библиотека и училище за хорово пеене. Най-зеленият остров в Средиземно море, с най-широката плажна ивица е Палма де Майорка. В Бискайския залив е един от най-старите курорти в Испания.Сан Себастиян /175 хил.жители/, известен с ежегодния си международен кинофестивал.

Планините на Испания-Пиренеите, Кантабрийската верига, масивите около Мадрид с красотите си , с възможностите за алпинизъм и удобствата на модерни планински курорти привличат много туристи. Не секва целогодишния поток от туристи от всички краища на света и на Балеарските острови в Средиземно море и на Канарските острови край западния африкански бряг, особено привлекателни с мекия си климат, прекрасни плажове и живописни курортни селища.

В Испания съществуват и стотина Парадорес наспоналес-стари замъци и дворци, реставрирании превърнати в държавни хотели. Първият парадор е открит още през 1928 год. По инициатива на тогавашния комисар по туризма, маркиз Де ла Вега Инклан.

Парадорес се намират в красиви живописни местности в почти всички испански провинции, близо до важни пътища и исторически градове. При прекрасни условия за подслон и храна на умерени цени те са достъпни за туристите. Създадени са с цел да бъдат реставрирани и поддържани ценни сгради-паметници от миналото, които да запознаят посетителите с част от дългата история и богатата култура на страната. В същото време тези уникални хотели, каквито няма в друга страна, са образци на добрата организация и изрядното обслужване, с които се отличава туризмът в Испания.