Беседа:Йосиф Сталин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Йосиф Сталин е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

През Великата отечествена война съветските войници проявяват храброст и издръжливост, но лошото командване и липсата на адекватно техническо осигуряване причиняват смъртта на над 20 милиона от тях.

Според нормални изследвания безвъзвратните загуби на Съветската армия са малко над 11 мил, но в това число се включват и уволнените поради ранения и болести, както и попадналите в обкръжение и откъснати от частите си. Част от тези по-късно са се включвали отново в други военни части. Убитите в Съветската армия са около 8.8 мил, включая и 2 мил в концлагерите. За сравнение - загубите на противника (независимо от държавата) на този фронт са около 7.5 мил убити, от тях германски загуби - 6.46 мил.

Прав си, „20 милиона руснаци“ е една от широко разпространените „таванни“ цифри. Както и „6 милиона евреи“.--ИнжИнера 21:59, 20 септември 2006 (UTC)
Добре господа, но трябват източници. Защо да не са 8,9 мил. например. Проверката е висша форма на доверие :-). BloodIce 22:03, 20 септември 2006 (UTC)
Съжалявам, че се връщам на броят загинали руснаци, но не ми е много ясно как може "най-достоверните" сведения да представят данни различаващи се 13 пъти. Интересно е как хем ще са достоверни хем се разминават с 18 милиона души. По-добре си провери информацията и както предлага BloodIce хвани и сложи някои източник, за да сме сигурни, че не падат ей така от небето тези цифри :) --Killer4o 20:08, 1 октомври 2007 (UTC)
[Автор на коментара] - за „20 милиона руснаци“ - убитите руснаци или по-точно съветски граждани през ВСВ са около 27 мил, като демографската загуба се изчислява на 35 мил. (повишена детска смъртност, намаляне на раждаемостта и т.н.). Аз оспорвам 20 мил ужити военнослужещи в Червената армия, дори , че съм попадал и на "нови "изследвания" " за загуби от рода на 35-40 мил. (за армията).
Друга недомислица в статията:
С помощта на Берия и репресивния апарат на НКВР, както и със средствата на разузнаването, СССР бързо успява да навакса изоставането си в производството на атомната бомба.
Първата съветска атомна бомба е "гръмнала" през 1949, а до тогава НКВД вече нъществува 3 години.
Както и не съм наясно, как репресиите са помогнали за разработката й?

Изпадане на Сталин в неадекватност[редактиране на кода]

Според мои източници («Великая оболганная война»: Эксмо Пресс; Москва.; 2005) това е само мит пуснат в употреба от Никита Хрушчов за да си повдигне авторитета и намали този на Сталин. Неговата несъстоятелност се вижда от отворените вече архиви на СССР, където има дневник на влизащите и излизащите от среща със Сталин в Кремъл. 22 юни - 29 посещения, 23 юни - 9+13 посещения 24 юни - 20 посещения и т.н. По късни автори се опитват да го преместят към по-късни дати, например след падането на Минск, но те са също така несъстоятелни. [1] --Zerg 08:21, 8 март 2007 (UTC)

Това е толкова подвеждаща информация за Сталин, че няма на къде. Прозира превода от английски словоред на една плиткоумна статия предназначена за вътрешна употреба ба ограничения английски(американски) читател. Но по-интересното е, че всъщност не само се засилват черните краски на Сталин и почти анатемесването му като диктатор по лош дори и от Хитлер в тази статия. А всъщност целта е да се очерни един титан успял да запази и съхрани тази огромна държава и да я предпази от превръщането и в суровинвн придатък на корпорациите. Защо казваме, че е титан? Това е поради гениалността му да успее да разгадае и да унищожи плана на преобладаващите евреи в политбюро по това време: начело с Берия, Лев Троцки, Ворошилов, жената на Малиновски и много други като се налага много от тях физически да ги премахне. За това той въвежда и борбата срещу "врага с партиен билет". А за да бъде победен те отвръщат с репресии в цялата страна за да го съборят от власт и така създават мита за диктатора Сталин а не за бащицата Сталин както са го наричали хората по това време Той успява да победи не само и на този фронт, но успява и да блокира плана за създаването на еврейската държава на полуостров Крим - харесан поради стратегическото си положение, близостта до планираните територии придатъци: Украйна и Русия и залежите от нефт около Крим известни от древността. Затова този грузинец е боготворен от всички руснаци, което е рядкост една велика нация да величае ръководител от друга националност.И затова ще го видите на снимка на много от автобусите не само в Руската федерация. Всяка нация не само велика би се гордяла с такъв управник. Затова може да си зададем и въпроса как така Хитлер се е излъгал да нападне неподготвен СССР. Продължете сами. Аз не съм анти някакъв си. Разсъждавам логически абстрахирайки се от повтаряните мантри: "това така се прави"," това е лошо, това е добро" --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 79.100.52.158 (беседа • приноси) .

Дали статията е плиткоумна или не, си решава читателят-затова си има източници. Факт е, че Сталин е избил милиони верни комунисти. Другият факт е, че той следва realpolitik и изобщо не се интересува от морални принципи, човеколюбие и хуманизъм. Това е и причината да се съюзи с Хитлер в подялбата на Централна Европа.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 109.199.10.191 (беседа • приноси) .

Източници[редактиране на кода]

Суворов[редактиране на кода]

Биx искал да попитам Tourbillon на какво основание премаxва тезата на Суворов от статията? Majoran 11:28, 11 декември 2010 (UTC)

Основанието съм го написал в резюмето, ако има нужда от книжни източници:
  • Mineau, André. Operation Barbarossa: ideology and ethics against human dignity. Rodopi, 2004. ISBN 9789042016330
  • Glantz, David M. Stumbling Colossus: The Red Army on the Eve of War, Lawrence, KS: University Press of Kansas, 1998. ISBN 9780700608799
Може да го добавя отново на по-късен етап, когато сложа повече източници около операция Барбароса като цяло - да стои като мнение, но за момента изглежда неуместно.

Tourbillon Да ? 18:24, 12 декември 2010 (UTC)

Иосеб[редактиране на кода]

Струва ми се, че това следва да се изпише Йосеб. А и ако може източници за такова име. --ДиХри (беседа) 10:58, 12 май 2021 (UTC)

По-скоро не - и-то би трябвало да е сричкообразуващо. Източници има колкото искаш, просто това е грузинската форма на Йосиф: [1]. --Спас Колев (беседа) 13:45, 13 май 2021 (UTC)