Беседа:Китай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Китай е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Неточности[редактиране на кода]

Статията изглежда ползва доста стар източник, може би от комунистическо време. Трябва внимателно да се подходи към текста.

Неточности, които открих в статията:

 • Китай, описана по този начин (съдържаща Тайван), не може да се нарича държава без допълнителен коментар (вижте [[:en:China], en:China (disambiguation))
 • Китай не е 3-та, а 4-та по площ, дори с включен Тайван. (1. Русия, 2. Канада, 3. САЩ)
 • Не е правилно "на юг е Тибетското плато"
 • Китай не е "заеобиколен" от Великата китайстката стена. Дори континенталната част на Нар. република Китай не е.
 • Това, че Стената се вижда от космоса е мит. (Естествено, ако се използва специална апаратура, може да се види ясно и малко по-голяма къща. Става въпрос с просто око.)
 • Китайската Стена не е построена като "забележителност".
 • Дължината и е _над_ 6000 км.
 • Тя не е построена за 10 г., а за много повече. Като основа за създаването се ползват много от старите стени на доскоро воюващите помежду си китайски държави, които се свързват. Има 4 главни реконструкции и разширения от 208 г. пр.н.е. до 1368 г. от н.е.
 • Въпреки, че много хора са загинали по време на конструкциите, мисля че това за убиването на работниците при разстояния повече от нокът е фолклор. Това не съвпада и с целите на стената (единствено препятстването на конници).
 • Барутът не "улеснява" живота (в известен смисъл: напротив)
 • "Те нямат отделна азбука като нас" - какво е "отделна" азбука и защо сравняваме с "нас"? Китайците просто нямат азбука, а ползват йероглифи.
 • Имат 50000 йероглифа: въпросът е спорен, а статията звучие все едно, че имат точно 50000. Може да се каже, че има се използват с различна честота десетки хиляди йероглифи.
 • "Посрещането на новата година е наистина забавно", "най-весел е ..." и пр. - NPOV - (не пътепис, а енциклопедия:-)
 • "Има година на кучето и дракона" - има години за една дузина животни. Също така трябва да се поясни, че става въпрос за астрология - "китайците вярват" е много силно казано.

(... много липсва и политическа част ...) --Станислав 19:38, 3 сеп 2004 (UTC)

Ами направо можеш да изтриеш/промениш/неутрализираш информацията така, както намериш за потребно. :) --Webkid 00:00, 4 сеп 2004 (UTC)

Китай както в en:?[редактиране на кода]

Моля вижте en:China, en:China (disambiguation), en:People's Republic of China, en:Republic of China. Има ли възражения да подредя нещата и тук по подобен начин? Станислав 17:26, 30 юли 2005 (UTC)

Не, но предлагам Китайската република да иде на Тайван, ок? --Webkid 17:42, 30 юли 2005 (UTC)
Не е ли по-добре Тайван да остане за острова, а Китайска република да е за страната (призната или не), под която са о. en:Taiwan и архипелазите en:Quemoy, en:Pescadores Islands, en:Matsu Islands? Ясно е, че страните често се наричат „Китай“ и „Тайван“ (както разбрах от ен: дори и на китайски така им казват). Само че няма как Китай и Тайван да не са пояснителни страници в нашия случай, така че защо не използваме официалните имена на страните като имена на статиите им, посочени от поясненията? Станислав 17:54, 30 юли 2005 (UTC)
OK --Webkid 18:10, 30 юли 2005 (UTC)
Аз пък мисля, че е излишно. Става дума за политически спор отпреди 50 години, който днес изглежда по доста различен начин. Трябва ли тепърва да въвеждаме някаква PC-терминология, която българският просто е прескочил? Не става дума за някакъв остър проблем - сигурно всеки е виждал стотици пъти "Made in Taiwan". --Спас Колев 16:11, 1 август 2005 (UTC)
Ами другият вариант е да има „Тайван (държава)“ и „Тайван (остров)“. Не става въпрос за PC — просто официалното име на държавата ми хрумна като удачен начин да се разграничат статиите (вместо пояснения). „Китайска република“ има и предимството(?), че може да се разглежда в исторически контекст: когато е владяла Континентален Китай, когато е била в Съвета за сигурност на ООН. Между другото споровете не са от преди 50 години, а са все още много остри. Както може би знаете, Тайван има проблеми при признаването на името му за участие в олимпийските игри (а е имал и проблеми с признаването въобще; същото важи и за Китай в по-ранния период). Съвсем не толкова отдавна се решиха(?) някои въпроси с ООН. В началото на спора НРК не беше адекватно представена в много други важни международни организации. Сега е обратното: Тайван няма представители. Китай пък гласува закон, който да и позволи прилагане на военна мощ в собстените си (както тя счита) територии при наличието на сепаратизъм (т.н. „анти-сепаратистки закон“). Тайван в момента е не само „сепаратистки настроен“, а се обявява за суверена държава [1] и се бори срещу това решение. Станислав 16:46, 1 август 2005 (UTC)

Китайска народна република[редактиране на кода]

Струва ми се, че на български по-популярно е названието Китайска народна република, а не Народна република Китай, въпреки че при търсене в Интернет е обратно:-). Всъщност, днес за пръв път в живота си видях варианта Народна република Китай. Може би, защото човек цял живот се учи...:-)--Хари 12:57, 31 юли 2005 (UTC)

Не, Хари, прав си ти в случая. Виж "китайска народна република", "китайската народна република", и вече "Народна република Китай". --Webkid 13:45, 31 юли 2005 (UTC)
Ами аз се консултирах с Гугъл за името, но не се сетих да направя като Webkid. Ще я преместя. Станислав 16:49, 1 август 2005 (UTC)
Както знаем, наричаме страната си Република България, а преди беше Народна република България. Страната никога не е била именувана Българска република или Българска народна република. Отделно на това, съществува Република Китай, а не Китайска република; поради тази причина следва поне да се упомене в статията и другото възможно официално име на страната - Народна република Китай. Бих се съгласил Chinese Soviet Republic да бъде Китайска съветска република. Наименованията от типа Южноафриканска, Китайска и пр. републики, в българския идват от сляпо преписване от руски; но в крайна сметка ние трябва да се съобразяваме със собствения си език, а не с чуждите. --Асен Николов 00:57, 25 ноември 2016 (UTC)

Би трябвало да се изясни и въпросът за статута на Тибет. --Vladko 15:59, 3 януари 2007 (UTC)

Пренасочване на Китай насам[редактиране на кода]

Ще направя Китай на пренасочване насам, понеже от доста време стои без никаква информация, а и за да е в съответствие с другите статии с имена на държави, които са винаги за държавите (вж. например България). --V111P 05:33, 16 юли 2006 (UTC)

А всъщност най-добре е обратното. Китай е основното име и означава това на български език - Китайската народна република.--Мико Ставрев 07:41, 14 юни 2007 (UTC)
И аз така мисля. То така си беше, но надделя друго мнение и го преместихме. --Спас Колев 12:15, 15 юни 2007 (UTC)

Мисля, че тази статия трябва да се премести като Китай. – Equiseum 19:26, 10 януари 2009 (UTC)

+1. Мисля, че е крайно време.--Алиса Селезньова (беседа) 16:10, 28 декември 2012 (UTC)
+1. --Молли (беседа) 16:20, 28 декември 2012 (UTC)

КАНДИДАТ ЗА ИЗБРАНА СТАТИЯ[редактиране на кода]

Дайте своето мнение по въпроса за номинирането на статията Китайска народна република за избрана статия в уикипедия.

Не става. За написването на сегашната версия не е консултирана научна литература - има само няколко мижави интернет-линкчета. В този си вид безполезна. Версиите на английски и немски са отличени. Срамота ще е, ако статия в този вид бъде отличена - макар и тя да е в Уикипедия на български, където критериите са доста занижени. --Alexandar.R. 11:12, 15 март 2009 (UTC)

Ами тогава впрегнет се цял екип и отпавете недостатъците и.--Philosophy.marks.V.I. Lennin 13:06, 15 март 2009 (UTC)

Последното звучи много несериозно, особено от човека решил да предложи статията за кандидат за избрана. Логично е ти да си подхванеш работата по статията, а останалите от „екипа“ ще помагат кой с каквото може.:-) Желая ти приятна работа ако започваш!--Izvora 13:14, 15 март 2009 (UTC)
Конфликт на редакции, но общо взето това беше и моят отговор :-) Когато човек намира дадена статия за интересна като тема, но неудовлетворителна като съдържание, най-логичното е да почне да я редактира. А когато иска да я прави избрана, трябва да посвети доста време на нея и наистина да се захване сериозно с начинанието. А това не е шега работа — докато се приведе в подходящ вид може да минат месеци усилен труд. Важното е да има желание, а виждам, че то е налице :-)Tourbillon Да ? 13:20, 15 март 2009 (UTC)

Земеделие[редактиране на кода]

Към земеделието, като първичен сектор, се отнасят растениевъдство и животновъдство. В статията (раздел Земеделие) е писано само за растениевъдството, никъде не е споменато за животновъдството. А особено за Китай има какво да се пише относно този въпрос (като се започне от броя на отглежданите прасета - половината свина в целия свят са именно в Китай (50%)). --Джунейт Беседа 19:22, 3 декември 2009 (UTC)

Подобрение на статията[редактиране на кода]

Китай е велика страна и започва да фигурира сериозно в световната икономика и политика.Да създадем статия по подобие на тази за КНДР, много изчерпателна, даваща основна представа относно културата ,политиката и историята на страната.Мисля че трябва да се работо много относно отдела култура и музика.--Philosophy.marks.V.I. Lennin 13:25, 17 февруари 2010 (UTC)

Нови промени в статията за КНР[редактиране на кода]

Позволих си да внеса някои промени в статията "Китайска народна република" поради твърде "мармаладното" поднасяне на информацията в първоначалния вариант и очевидните липси на съществени факти и проблеми на положението в Китай, които благодарение на редакцията сега присъстват поне бегло в темите за историята и държавното устройство на тази държава.

Надявам се, че малките подобрения ще ви харесат. --Предният неподписан коментар е направен от UNRoad (беседа • приноси) .