Беседа:Комунистически интернационал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

КИ няма отношение към атентата в "Света Неделя". Той е извършен от дейци на ВО на БКП, които са последователи на "левия комунизъм" в партията. "Левичарството" в комунистическото движение е осъдено от конгрес на КИ през 1920 и компартиите са призовани да търсят участие в националните парламенти. Оспорвам и достоверността на пасажа за това, че КИ кара БКП да не сваля курса към въстание. Мисля, че това е дело пак на левичарските елементи в ЦК. Майор Деянов 12:03, 30 юли 2006 (UTC)

Опити за обявяване на тракийски и добруджански етноси[редактиране на кода]

Искам източник за опитите за обявяване на тракийски и добруджански етнос. Невероятно е тов. Сталин да е поискал да направи нещо в Коминтерна и да не го е направил. Майор Деянов 14:31, 31 октомври 2006 (UTC)

Ето един цитат от Националното предателство на комунистите:
„През декември 1923г. в Москва се провежда VІ-та конференция на БКФ. Там под натиска на компартиите на съседните на България страни в доклада на Васил Коларов се препоръчва в Македония българите, турците, гърците, сърбите и други народностни групи да се обединят в македонска нация (??!), българите, турците и гърците в Беломорска Тракия в тракийска нация,(??!) българите, румънците и турците в Добруджа в добруджанска нация. (??!) Балканските компартии трябвало да “подпомагат” тези “процеси”.[12]“
Отделно изглежда е добра идея да се разясни по-добре тази част от историята ни. След съвсем кратко търсене се открива, че освен ВМРО са съществували и:
  • ВТРО - Вътрешно Тракийска Революционна Организация,
  • ВЗРО - Вътрешна Западнопокрайниска Революционна Организация
  • ВДРО - Вътрешна Добруджанска Революционна Организация.
Ето и още две страници, в които се засяга темата: [1] и [2] --Кискинин 15:11, 31 октомври 2006 (UTC)

Интересен пасаж, но това се отнася за Балканската комунистическа федерация, не за Коминтерна. Това са различни организации, които са много различни по структура и възможности за контрол над партиите-членки.

А за изброените организации определено бъркаш, ако твърдиш, че са прокомунистически. В тях има комунистически крила, но организациите са като цяло свързани с Царство България, не с БКП. Майор Деянов 18:47, 31 октомври 2006 (UTC)