Беседа:Критерий на Лоусън

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Термоядрен реактор и термоядрен синтез[редактиране на кода]

Не съм съгласен със сливането на двете статии както е предложено. Това са различни неща - едната статия е за вид процес, определен вид ядрена реакция, която аз мога да получа чрез различни устройства, не непременно с термоядрен реактор. Например мога да имам управляема термоядрена реакция и в един ускорител, при който подходяща мишена се бомбардира с високоенергетични частици. Само, че това устройство няма да бъде термоядрен реактор, който работи по критерия на Лаусон, и въпреки това ще имам управляема термоядрена реакция. В началото са били обмисляни подобни устройства, и е било решено че са неизгодни.

В останалите езикови Уикипедии темите са слети в една статия, тъй като токамаците засега са само експериментални устройства. Ако това са действащи производства би било логично да има отделна статия. Важно е за Уикипедиите да имат междуезикови връзки и свързани статии. Самата тема ще си е отделна част в общата статия. --Rumensz (беседа) 04:22, 22 юли 2015 (UTC)[отговор]

Какво се разбира под "междуезикови връзки и свързани статии" ? Ако се разбира статиите да са с еднакви заглавия, моето мнение е, че настоящата статия спокойно може да се прекръсти на "Критерий на Лаусон", термоядреният реактор е устройство което реализира този критерий. В англ. уикипедия има статия "Lawson criterion". Ако искате, променете заглавието на статията, нямам нищо против. Аз дори не знам все още как да сменя заглавие на статия. Що се отнася до статията "Управляем термоядрен синтез" не съм много сигурен какъв е бил замисъла, но най вероятно е било да се направи обзор на устройствата за синтез и по скоро самата статия би трябвало да се преименува в този смисъл. Като започнах настоящата статия идеята беше да се разгледа физиката на термоядрения реактор като теория, тоест критерия на Лаусон, а не конкретни устройства. Сливането на двете статии едва ли ще бъде супер голяма грешка, все пак те са свързани, но някак си не е много коректно и естетично. Погледнах статиите в Английската Уикипедия в тази област - там също положението не е много розово.

МЕП означава, че дадената статия има аналогична в някоя друга езикова Уикипедия - връзките са показани вляво чрез системата Уикиданни. В английската У има статия за "Критерий на Лаусон". Би било добре да се развие такава статия и в БГУ. И след това ще се направи МЕП. Когато една статия е мъниче или непълна, читателят може, чрез връзката, да прочете информацията на други езици. --Rumensz (беседа) 18:53, 22 юли 2015 (UTC)[отговор]

Ами добре, променете заглавието на статията, а аз ще започна да я списвам малко по малко. Но в близките 10-15 дни няма да мога кой знае колко.

Колкото - толкова. Идеята е много добра. --Rumensz (беседа) 20:26, 22 юли 2015 (UTC)[отговор]