Беседа:Кръстьо Кръстев (физик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Копирано от беседата на Потребител:Zhoxy--Ket (беседа) 16:48, 7 август 2018 (UTC)

Липса на източници[редактиране на кода]

тази статия на практика няма източници (посоченият не работи). Ти чувал ли си за този човек? Аз съм физик, но не съм го чувала никога. Статията е притеснителна, защото няма никакво споменаване за този човек освен в родолюбиви сайтове, пропагандиращи българина, първи във всичко. В нета има няколко копирани един от друг текстове по вестници (може би дори от У), които не се позовават на никакви реални документи и затова помолих първоначалния автор на статията за мнение по въпроса. Да знаеш как се изписва името му на латиница?--Ket (беседа) 12:54, 7 август 2018 (UTC)

Междувременно @ symbol.svgTed Masters: намери архив на източника, така че аргументът ми отпадна. Лошото е че тази статия отново сочи... книга от посочения тип и вестникарска статия. Така че това не отговаря на основния въпрос: къде са научните публикации на Кръстев, а ако отговорът е - секретни са - все някъде е писано за него?--Ket (беседа) 13:17, 7 август 2018 (UTC)
@ symbol.svgKet:Не че съм далеч от физиката, ама съм слаботоков инженер, не бях чувал за Кръстев. Да, няма източници. Опитах се да търся доклада (респ. изт. към него) на Милен Замфиров на тази конференция, открих само списък с негови публикации. Замфиров е доцент в СУ (видях тук). Почнах да отговарям, но междувременно си ми пуснала уточнение.--Zhoxy (беседа) 13:31, 7 август 2018 (UTC)
С една дума, посоченият източник е крайно недостатъчен. Ще потърся нещо на английски, но се съмнявам в изписването на името на латиница. Като че ли единственият благонадежден (?) източник е книгата „Изобретатели. Какво ние, българите сме дали на света“ на Митре Стаменов на изд. Труд от 2003 г. (има я в Гугъл букс).--Ket (беседа) 13:38, 7 август 2018 (UTC)
@ symbol.svgKet, Zhoxy: Ето един английски текст – ако не се покаже веднага, скролвате 2-3 страници надолу, след което пак се връщате нагоре... би трябвало се покажат страниците. Английският текст частично се припокрива с източника на български. Доколко е достоверен – не мога да кажа. Всъщност, леко ми е съмнителен. Прощавайте за пингването. :-) --Ted Masters (беседа) 15:48, 7 август 2018 (UTC)
О, благодаря ти @ symbol.svgTed Masters:! Съгласна съм с оценката ти за тази книга - не става. Няма нужда да се извиняваш, напротив, колкото повече глави умуват, толкова по-добре. Най-съмнителното за мен е, че нищо не излиза за прословутия Ефект на Кръстев, Krastev effect, Krasteff effect и други варианти. Ако съдя по материала за Джон Атанасов в цитираната от мен книга, тя е в духа на патриотичното тупане на гърдите и аз не бих я цитирала в Уикипедия. Но не мога да разширя оценката си повече от това. Трябва да сме много внимателни, за да не стане Уикипедия източник за нещо, което никой не е документирал. С ваше позволение, ще копирам тази дискусия на беседата на статията--Ket (беседа) 16:48, 7 август 2018 (UTC)