Беседа:Лигатура (типография)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лиратурата Ю[редактиране на кода]

Ю не идва ли от i + оу (тоест в статията да се уточнява „историческо йоу=йу“, вместо йо), не от i + o? Все пак ю означава звука [yu], а не [yo]? ПС - Не е ли по-правилно да се напише слято, наместо историческо? Карамата бг (беседа) 13:05, 7 януари 2013 (UTC)

Външен вид на статията[редактиране на кода]

Който е по на вътре с Wikipedia, може ли да отдели "отдел" "Примери за лигатури" и "Примери за букви, възникнали като лигатури", че да стане по-прилежно изложена информацията. Аз се пробвах, но нещо не стана и реших да не загрозявам нещата. Карамата бг (беседа) 13:33, 7 януари 2013 (UTC)

Здравей. Раздели на първо ниво се оформят с по две равенства от всяка страна, а на второ -- с по три равенства (може и повече, но няма смисъл при малко обем). Ето така (само махни интервалите отпред):
== Примери за лигатури ==
=== Примери за букви, възникнали като лигатури ===
В тази помощна страничка: Уикипедия:Форматиране на текст има още за командите за форматиране в уики. Не пропускай и да посочваш източниците си на информация :) Поздрави, Спири ··· - - - ··· 13:51, 7 януари 2013 (UTC)

Коригирана дума ("първом")[редактиране на кода]

В българския език нямаме думи като "първом, втором, третом" -- коригирано на "първоначално". Naki (беседа) 10:55, 18 февруари 2021 (UTC)