Беседа:Линейна повърхнина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Терминология[редактиране на кода]

В учебника по диференциална геометрия на Грозьо Станилов който се използва в СУ-ФМИ, се използва понятието праволинейна повърхнина. Лично за мен това е по-добър термин, защото когато се използва определението линеен за някакво понятие, обикновенно понятието има нещо общо с някакво линейно пространство, а тук не е съвсем така. Освен това повърхнините са двумерни пространства, а ако се използва дадената тук дефиниция линейните повърхнини не са линейни двумерни пространства. За сега имаме по един източник за всяко понятие и е нужен поне още един за да се види кой вариант е по-разпространен, но все пак предлагам статията да се преименува на Праволинейна повърхнина. Също така предполагам, че в учебника по аналитична геометрия на Боян Петканчин едно от двете понятия се среща, така че който разполага с него може да го погледне и да каже как е по-добре. --Цанко 12:53, 21 август 2006 (UTC)

Аз доколкото си спомням, в моя учебник по аналитична геометрия тези повърхнини ги наричаха линейни, а пък уча точно в ФМИ на СУ. :-) Ще проверя, но това е възможно едва другия месец. --Daggerstab 12:59, 21 август 2006 (UTC)
Може и да си прав. Аз преди четири години учих Аналитична геометрия във ФМИ при Чавдар Лозанов и тогава основния учебник по който се учеше, беше Аналитична геометрия на Грозьо Станилов. Там не намерих нито едно от двете понятия. Освен това в записките си по предмета съм писал праволинейна повърхнина, но естествено те не могат да бъдат източник :-). --Цанко 13:43, 21 август 2006 (UTC)