Беседа:Лист на Мьобиус

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Не е ли "Лента на Мьобиус" или "Пръстен на Мьобиус"? Срещал съм го и по тези два начина. --Daggerstab 09:45, 10 април 2006 (UTC)[отговор]

За един проблемен знак ("й" кратко с ударение наляво)[редактиране на кода]

ОК, виждам, че една граматически точна (предложена от мен) промяна не се приема.

Нека цитирам част от текста:

"след това двата ѝ края се слепват"

Добре, но аз не виждам текста така в статията. Проблемният знак е "й кратко" с ударение наляво. Прилагам screenshot във Firefox 3/WinXP: http://www.optimiced.com/web/2008/wiki-screens/moebius-firefox3-screenshot.jpg - ясно се вижда, че ударението е след знака "и".

Ако мислите, че проблемът е в браузъра или OS, грешите. Ето screenshot в Apple Safari 3.2: http://www.optimiced.com/web/2008/wiki-screens/moebius-safari32-screenshot.jpg - отново ясно се вижда, че ударението не е на мястото си, а малко след буквата!

Сега отново ще редактирам статията, като заменя проблемния знак -- " ѝ " с правилния, според мен -- " ѝ ". Ето screenshot: http://www.optimiced.com/web/2008/wiki-screens/moebius-firefox3-screenshot-fixed.jpg - изглежда нормално в момента!

Може би под някакъв друг браузър или друга операционна система проблемът не се вижда, но ви уверявам, че той се вижда при мен, както вероятно и при още поне 90% от Интернет потребителите, които ползват Firefox, IE7, Opera, Safari под Windows.

Има някакъв проблем и не разбирам, защо след всяка редакция виждам буквата "и" и след нея ударение наляво "`" възстановени, вместо правилната според мен буква "ѝ"...

Ще се радвам на ползотворна дискусия! :-)

Май нямам регистрация в Wikipedia но се надявам това да не е проблем...

(PS Интересното е, че след като публикувах този коментар, в раздел "беседа" за тази статия, то знакът в коментара ми се смени - сега навсякъде в коментара ми е "ѝ", а преди беше различен, въпреки че правих copy-paste от оригинала на статията... Хм, странно... Така или иначе, вижте, моля, screenshot-ите и ще се радвам, ако разкрием тази мистерия с проблемното "й" с ударение което стои вдясно от него... :-)

212.36.24.88 23:00, 16 декември 2008 (UTC) Поздрави, Мишел www.optimiced.com[отговор]

Здравейте. Това, че нямате регистрация, разбира се, не е никакъв проблем, но пък имането дава някои ползи. Ако се интересувате от математика, сте повече от добре дошъл да допринасяте в тази област. Сега по въпроса с ударението: аз, лично виждам много добре ѝ-то, така както е в статията. Използвам Firefox 3 на Ubuntu 8.10. В Уикипедия използваме това ударено и, понеже по някакви причини това е правилнотоухилване (нещо като да не поощряваме браузърите да използват стар стандарт на Unicode). За съжаление не си спомням за точното техническо обяснение, но сигурно някой друг Уикипедианец, ако намине, ще го даде. Поздрави и смело напред, --PetaRZ ¬ 00:04, 17 декември 2008 (UTC)[отговор]
Мда, този въпрос изниква по няколко пъти в годината, май трябва да направим някаква помощна страница по въпроса. усмивка
Спорът е малко философски, но изходните точки са следните:
  • Буква "ѝ" като самостоятелен символ в българския език не съществува. Въпросното местоимение би трябвало да се изписва като нормалния символ "и" с добавено тежко ударение. Т.е. според Уникод - като ѝ.
  • В момента повечето браузъри не поддържат коректно диакритичните символи в Уникод. Някои са по-добре, някои - по-зле, но никой не е идеален.
Оттук нататък въпросът е дали трябва да се съобразяваме със стандарта (Уникод) или с лошото му изпълнение в наличните приложения. По мои наблюдения първият вариант е предпочитан от хората тук (всъщност и от мен). За това има няколко различни аргумента, но така или иначе всичко подлежи на обсъждане. --Спас Колев 07:57, 17 декември 2008 (UTC)[отговор]

--

Ами, да вметна само пак две думи от мен - ако един знак не се поддържа добре от съвременните браузъри, то друг, който не е толкова правилен, но се поддържа, е може би все пак по-добрият избор. В смисъл, Unicode си е Unicode, това е добър стандарт и го поддържам, но специално в случая с ударението над "и" (от "правилния" Unicode вид), нещата във Firefox 3.0/WinXP не изглеждат добре, а това е доста разпространена конфигурация. В Safari 3/WinXP също не изглеждаше добре. Мисля, че когато браузърите започнат да поддържат правилно "правилния" знак, ще е моментът да стане широко разпространен... Пример - когато правя уебдизайн (с това се занимавам професионално), в момента първо правя дизайнът да изглежда добре под Firefox, Safari, IE7, Opera. Чак след това проверявам и в IE6 и малко дооправям нещата за него. Но само защото е много стар браузър и е вече под 30% в глобален мащаб (FF 3/ IE7 водят отдавна). Но ако в момента IE6 беше 90%, а останалите браузъри - 10%, щях първо да правя дизайна за него, въпреки че е стар браузър (и не поддържа добре стандартите).

Тази буква "и" с ударение наляво, май е доста проблемна... ;-)

И накрая, малко усмивка - http://unicodesnowmanforyou.com/ :-)

Може би трябва да се направи и http://unicode'и-с-ударение-наляво'foryou.com/ :)))

--Мишел (www.optimiced.com)