Беседа:Лъчение на Хокинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Лъчение“ или „излъчване“[редактиране на кода]

Съзнавам, че това е дреболия, но лично на мене терминът лъчение ми звучи малко неестествено. Чувал съм много по-често да се използва "излъчване" или "лъчене". Според мен "лъчение" е русизъм от "лучение". Аналогично, руското "излучение" на български се превежда като "излъчване" (нямаме си „излъчение“).

Гугъл дава ~859 за "лъчение OR лъчението OR лъчения OR лъченията", ~54 500 за аналогично търсене на "излъчване OR ..." (но тук влиза и смисълът на "излъчване по телевизията", например) и ~1150 за "лъчене OR ..." (тук формите в мн.ч. съвпадат с тези за "лъчение").

Що се отнася до конкретния израз "лъчение на Хокинг", използва се много по-често, отколкото с чуждицата (в случая) „радиация“ и „излъчване“. Бих си го обяснил по следния начин -- изразът е относително нов, използван е с не най-добрата според мен дума от някого (съвсем не е изключено да не е физик, а журналист) и после е подхванат по инерция и се е разпространил.

Моля за мнения! --Емил Петков 10:03, 14 януари 2006 (UTC)

В сайта на СУ пише за „излъчване на Хокинг“. Не намерих академичен сайт, където да се говори за „лъчение на Хокинг“. В „Български тълковен речник, С., 1994“ обаче присъства статия за лъчение (лъчение ср. спец. Излъчване, радиация. Ядрено лъчение.). Това са фактите. --Webkid 22:16, 15 януари 2006 (UTC)
Никога не съм се съмнявал, че думата "лъчение" съществува в българския език. --Емил Петков 07:44, 16 януари 2006 (UTC)
Преведох го като лъчение на Хокинг, защото този термин беше употребен в превода на книгите на Хокинг които имам - "кратка история на времето" и "Теория на всичко". Мисля, че наистина в крайна сметка няма значение. PetaRZ 16:12, 16 януари 2006 (UTC)

Махнах етикета

{{обработка|посочване на източници, проверка за верността на твърденията - особено съмнително ми се струва това за отрицателната енергия (известно е, че дори и античастиците имат положителна енергия)}}

Съществуването на античастици е предсказано от Пол Дирак. Неговите уравнения за движение на частици в релативистично поле имат решения, допускащи съществуването на частици с отрицателна енергия [1] PetaRZ 21:22, 21 март 2007 (UTC)