Беседа:Майкъл Доусън (футболист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Име[редактиране на кода]

Върнах в предишен вариант. Името е наложено, като Майкъл Доусън, а не като Майкъл Досън. Ако има аргументи против, може да се дискутира. BloodIce 15:35, 16 септември 2009 (UTC)

ОК, българските спортни медии отново не са в час. Всеки разбиращ малко английски знае, че "AW" е дълго английско "О". Изговя се Доосън, а се пише Досън. Прон 15:51, 16 септември 2009 (UTC)
Да кажем, че разбирам малко английски, но наистина малко. Dawson според мен се произнася по-близо, ако не и досущ като Доусън. BloodIce 15:56, 16 септември 2009 (UTC)
И аз малко разбирам английски, но ето му буквените символи и звуковия файл [1]. Човек остава с убеждението, че се чува по-близко до Доусън, но това е дълго "О", т. е. Доосън. Dowson се произнася като Доусън [2]. Той не е "исторически утвърдена" личност от рода на Марк Твен или Джек Лондон та да го пишем според "Гугъл". Пренасочваща като Доусън ще му е достатъчна да го търсят. Подобно име например е Лорънс (Lawrence), за който също оставаме с впечатлението, че е Лоурънс. Прон 16:17, 16 септември 2009 (UTC)
В източника, който цитираш действително е дълго О в Dawson (втория пример, който цитираш обаче нещо не си дочул Dowson=Даусън, но това няма нищо общо с настоящата дискусия). Съгласих се, че Доосън (дълго „о“), може и да е по-правилно. Но Досън с единично о, е нещо което единствено ти налагаш. Няма и дори елементарен източник, посочващ това произношение. Някакво печетано или интернет издание, по възможност различно от електронната версия на енциклопедия А-Я в която подозирам имаш пръст, били посочил. BloodIce 17:10, 16 септември 2009 (UTC)
Да вторият е Даусън. Досън с едно "О" е правопис, а не произношение, тъй като дълго "О" не се предава като "ОО", а като "О". Как може да мислиш, че в "Енц. АЯ" имам пръст? На толкова ерудиран човек ли ти приличам? :-)Тя е писана само от хора с титли- професори, доценти, академици и т. н. Досън в енциклопедиите не намерих за личност, но в "Енц. Астрономи" го има лунният кратер en:Dawson (crater). Прон 17:44, 16 септември 2009 (UTC)
Само за Досън "Гугъл" дава близо 5000 адреса. Това не е ли достатъчно? Прон 17:50, 16 септември 2009 (UTC)