Беседа:Мартеница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Sdraweite, bulgarian wikipedians, i am quit disappointed to discover only a small stub about Мартеници! Come on, you know more about it! Tell me all the myths about khans, Pisho and Penda and so on! Greetings from de:, gluon 11:34, 4 мар 2005 (UTC)

Ако някой не го разбира - човека е много разочарован, че намира толкова малко инф за Мартеници. Иска да знае всичко за мита за Хана, за Пижо и Пенда и т.н. и праща много поздрави. Аз пък търся как се правят мартеници, но не намирам никъде. както и да е - то за една година никой не се е трогнал, та тепърва ли?

Трябва да се обедини статията с румънските версии[редактиране на кода]

Румънската версия има собствени английска и немска версии, които са различни от нашите. Айде дипломати, действайте - трябва да се направят общи енциклопедични статии.

За правенето на мартеници най-много ще разбереш, ако питаш китайците. те явно са по-производителни, защото в България китайскиет мартеници били най-евтини. --Емил Петков 17:03, 1 март 2006 (UTC)
Ти зае.. китайските мартеници, ами виж, че в iw излиза, че мартеницата са молдовски и румънски символи...направо не е истина -- Romel 17:49, 22 февруари 2007 (UTC)
Ами, те са си. Румънците обикновено се изненадват, че ги има и в България. --Спас Колев 17:57, 22 февруари 2007 (UTC)
Не съм съгласен, че са техни символи...имайки предвид и някои мои скептични оценки спрямо етногенезиса и културата им, но както и да е...--`Romel 18:01, 22 февруари 2007 (UTC)
Спокойно, не се карайте, има ги и в Гърция, видял съм ги лично на ръцете на децата в Гърция през март 2006 г. Така че мартениците са балкански.--Georgid 19:19, 22 февруари 2007 (UTC)
Явно има нещо гнило в мартениците...и може би траките стоят в дъното на това? - Romel 19:26, 22 февруари 2007 (UTC)

mărţişor[редактиране на кода]

mărţişor трябва да се транскрибира на български. Междууики в текста не е уместно. --Емил Петков 15:46, 1 март 2007 (UTC)

Радостно е че има интерес към мартеницата и фолклора. Това ще ни амбицира може би до следващата година.:-)--Seraphita 18:19, 1 март 2007 (UTC)

Легенда за произхода на мартеницата: Като същинска легенда този разказ-приказка битува в следния фолклоризирал вид на съвременен говор: "Провъзгласен за хан на славяно-българите, Исперих получава на 1 март по лястовица от сестра си в бащините Кубратови палати в Русия поздрав-китка, завързана с бял и червен копринен конец. Така хан Исперих пръв въвежда пролетния поздрав с мартеница и затова тя се среща само у българите". http://www.librousse.mlnk.net/Kakvo_novo/Minali_sybitia/Baba_Marta/baba_marta.html и още за Баба Марта на http://www.babamarta.startirai.com/ Тази статия е за съжаление една от твърде редките за нас в уики на френски език. За щадтие е преведена много добре.--Seraphita 19:11, 1 март 2007 (UTC)

Извинете. Направено е повече отколкото мислех на френски! Последния път като разглеждах статиите за България в уики на френски останах поразена! Инф ми е някъде от есента - ранната зима. Освен геограската стая и тази за мартеницата , се балтаркаше нещо за чушкопеч, и трушия. Стана ми много тъжно! Дори май се и разплаках.((... --Seraphita 19:27, 1 март 2007 (UTC)

Мисля че в България преди 50 и повече години също мъжете не са носели мартеници.Поне дядо не носеше.А тате казваше че само жените и децата носят мартеници.И си слагаше от тия наи малките пижо и пендо под ревера на сакото и само малко да се вижда или нищо да не се вижда.Тате беше роден 1920 година.Така че някъде по тоталитарно време от скапания живот за късмет и мъжете са решили да носят мартеници.--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 89.253.149.2 (беседа • приноси) .

Ракши Бандан - мартеници в Индия!!![редактиране на кода]

Еми колкото и да триете линка, вече е ясно, че същя обичай го има и в Индия, Тибет и Средна Азия. Тоест тракийските версии трябва да се докажат! Линка към статията за индийския обичай е изтрит с обяснението че не е Конструктивен!!!!! Ако фактите не са конструктивни, кое е конструктивно?!?! Davail

Пропусна остров Тимбукту! Jingiby (беседа) 14:59, 12 март 2012 (UTC)

Как се прави мартеница[редактиране на кода]

Не мислите ли, че този раздел не подхожда на У? --Toniotonito 19:21, 30 юни 2011 (UTC)

Не стои добре, но част от информацията може да се преразкаже. --Спас Колев 16:56, 3 юли 2011 (UTC)

Произхода на мартеницата[редактиране на кода]

Не разбрах от статията мартеницата тракийска ли е или индо-ирански обичай? Линкове има и към двете, а разпространението и тенденциозно се изчерпва с Балканския полуостров. И наистина ли е трит линк към Ракши Бандан - мартеници в Индия!? Друг ритуал с присъствие на мартеници има в сватбените одежди в Индия. В Тибет пък мартеници се връзват по дърветата. Ако това е тракийски ритуал, то аз заключвам, че траките са от Азия.

Мартеница[редактиране на кода]

Срамота!Каква е тая мижавост която ви е налегнала. Няма ли етнолози, митолози,българози, фолклористи,мисти,лингвисти? Напишете нещо малко по-така. После като кажат македонците или румънците, че те са измислили мартеницата да не се сърдим?

Information.svg Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. – Velo ко речи? 14:31, 14 септември 2012 (UTC)