Беседа:Матиас Фернандес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

Да го преместим „по-известен като Мати Фернандес“?--Rebelheartous (беседа) 08:24, 3 април 2015 (UTC)

Не знам дали е по-известен така. Търсенето в гугъл дава що-годе еднакъв брой резултати на български, на други езици - значителен превес на Матиас. --HSV (беседа) 20:26, 4 април 2015 (UTC)
Goal.com е доста авторитетен източник.--Rebelheartous (беседа) 09:52, 5 април 2015 (UTC)
Няма как да е по-авторитетен от офиц. сайт на ФИФА. --Litexfan (беседа) 15:32, 5 април 2015 (UTC)
Онлайн изданието на един от двата най-тиражирани чилийски вестници La Tercera дава следните резултати за последните почти пет години: 573 споменавания в статии за Матиас и 4 за Мати. Другият голям всекидневник El Mercurio (без ограничение във времето) - съответно 7261 срещу 95. Case closed? --HSV (беседа) 16:45, 5 април 2015 (UTC)
Той не играе в Чили от 10 години – доволно дълъг период, за да се наложи с друг прякор/име за широката публика. Онзи ден пак гледах мач с негово участие и нито веднъж не беше наречен Матиас. В Европа няма да го чуете като Матиас, а това е показателно.
Освен линка от goal.com, така е даден и в Трансфермаркт.--Rebelheartous (беседа) 07:35, 22 април 2015 (UTC)
Какво и къде си гледал няма никакво значение. Всеки може да си го нарича както си иска, говорим за майчин език! Аз пък по Дарик радио от години слушам как Николай Александров нарича футболиста Валентин Илиев като Вальо Илиев (възможно е да са и приятели, нищо напротив), както и Томислав Русев да нарича Владимир Гаджев като Влади Гаджев, Александър Александров като Алекс Александров, друг Алекс пък е Кривия, Веселин Минев като Веско Минев, Борислав Стойчев като Боби Стойчев, Пламен Илиев като Пацо Илиев, да не се напрягам, предполагам има и много още. --Litexfan (беседа) 12:50, 22 април 2015 (UTC)
...Тити Папазов вместо Константин Папазов. Даже аз лично съм я преместил. :-) Между впрочем гледах го с италиански коментар, а Мати Фернандес в момента играе именно в Италия.
Линковете ще коментираш ли или ще се хващаш за маловажни неща?--Rebelheartous (беседа) 13:52, 22 април 2015 (UTC)
Италиански, испански, занзибарски? Ами нали точно това ти обяснявам, говорим за майчин език! Христо Стоичков в Испания го наричат Стойков! По твоята логика Rebelheartous името се определя там където станал известен. Мое мнение е, че името му го дават родителите, всичко останало и различно се вписва в анонса на статията. Поздрави. --Litexfan (беседа) 22:02, 22 април 2015 (UTC)
Отново нищо за двата линка?--Rebelheartous (беседа) 08:29, 23 април 2015 (UTC)
Притесняват ме следните доводи:
* Той не играе в Чили от 10 години – доволно дълъг период, за да се наложи с друг прякор/име за широката публика. Където и да играе, най-популярен ще си остане в държавата, за чиито национален отбор е изиграл 60 мача. Ако съкратеното име се е наложило до такава степен, че да засенчи първото, то вероятно щеше да бъде възприето и в Чили. Второ, от тези години е играл 2,5 в Испания - там (ако се съди по статия отпреди 5 дни все още) е известен като Матиас. Съотношението Матиас-Мати в спортните всекидневници Марка и Ел Мундо Депортиво е съответно 7,5:1 и 5,5:1. В-к Ас не прави разлика при търсенето, но от първите 20 резултата в 19 стои Матиас. За три години в Португалия търсачката на в-к Рекорд показва съотношение 182:1. В Германия, Англия и Франция далеч не е толкова популярен, но и там преобладава Матиас. Наистина, в Италия е известен като Мати, но по-малко от три години и медиите на една държава достатъчни ли са за определяне на наложеност на едно име или надделяват почти всички водещи спортни медии в Европа плюс медиите в родината? Трето, ако се водим от тази логика, то спешно ни трябват статии за Стенли Петров и Дими Бербатов.
* Самият факт, че има резултати и с краткото Мати, показва, че се знае и като Мати Фернандес. Никой не отрича това, но след като има резултати Константин Папазов, значи ли е по-известен от Тити Папазов?
* Търсих как да ударя по достоверността на двата сайта, които си дал и открих, че като място на раждане дават два различни града противоположни части на Буенос Айрес. ;)
Всъщност сега виждам, че си писал "Да го преместим „по-известен като Мати Фернандес“?" Какво всъщност предлагаш - преместване на статията или вмъкване в нея, че е известен и като Мати (в никакъв случай обаче по-известен)? Не виждам проблем с второто. --HSV (беседа) 22:42, 22 април 2015 (UTC)
Да се премести, добавянето можех да го направя и без дискусия.
*най-популярен ще си остане в държавата, за чиито национален отбор е изиграл 60 мача* Не съм съгласен. Кристиано Роналдо е по-известен в Португалия или изобщо в целия свят? Много подобни примери има, Мати Фернандес не е изключение.
*Ако съкратеното име се е наложило до такава степен, че да засенчи първото, то вероятно щеше да бъде възприето и в Чили* Ами не е задължително. Едно е известността в Южна Америка, съвсем друго – в Европа. Неслучайно южноамериканските футболисти се бият да бъдат трансферирани на Стария континент. Лео Меси от 14-годишен е в Каталуния. Популярността му никога няма да е най-голяма в Аржентина.
Мати Фернандес от преди да дойде в Италия беше известен така. Проблемът с резултатите от Гугъл според мен е, че журналистите, които го споменават в статиите си, може би на самите тях не им е много известно името. И това донякъде е оправдано – той е средна ръка футболист, не е от ранга на Меси или Роналдо.
*Трето, ако се водим от тази логика, то спешно ни трябват статии за Стенли Петров и Дими Бербатов.* Е, аз се съмнявам, че някъде биват наричани точно в тази комбинация. Плюс това Стенли е прякор. На Мати Фернандес прякорът му е Матигол. Аз не държа да го местим като Матигол.
*Никой не отрича това, но след като има резултати Константин Папазов, значи ли е по-известен от Тити Папазов?* Тук се връщам на това, което казах по-горе – на болшинството от пишещите братя им е слабо познат Мати и те просто го наричат с цялото Матиас. Докато Тити Папазов едва ли има свързан със спорта човек, който да не е чувал за него.
*Търсих как да ударя по достоверността на двата сайта, които си дал и открих, че като място на раждане дават два различни града противоположни части на Буенос Айрес. ;)* Touché. :-)--Rebelheartous (беседа) 08:42, 23 април 2015 (UTC)
Rebelheartous, като най-достоверен източник е редно да считаме най-авторитетните такива, в случая като пример дадох официалният сайт на ФИФА! По твоята логика дай да преместим и статията на Лионел Меси като Лео Меси изхождащо от твоята обосновка „по-известена като“. :-) Колкото до Константин Папазов, не е ли по-редно да напишем в анонса на статията Константин (Тити) Папазов ? --Litexfan (беседа) 21:44, 23 април 2015 (UTC)
fifa.com ли е най-авторитетният източник за правилното изписване на имената? Аз мислех, че FIFA e световна федерация, която отговаря за футболните срещи в световен мащаб. Между другото разтърсих се из същата тази fifa.com и се появиха страници, на които е изписан като Мати като тази. И сега какво правим? А тя тази статия е от времето му в Испания, т.е. още тогава (2009 г.) се е знаел като Мати. Я зачети малко статията и ще видиш и името на Санти Касорла, чието цяло име е Сантяго Касорла. А защо статията се казва Санти Касорла??--Rebelheartous (беседа) 08:24, 24 април 2015 (UTC)
В крайна сметка не е ли нужно за приемането на едно име като наложено, това да бъде подкрепено със солиден брой, при това достоверни, източници? В случая достоверните (защото не съм използвал просто гугъл, където ще излязат всякакви резултати, а търсачките на едни от най-популярните европейски спортни издания и чилийските големи вестници, чиито журналисти едва ли не са запознати с водещите отбори във водещите европейски първенства или пък със собствените си национални играчи) в мнозинство говорят за Матиас. В това число е редно да се добавят и всичките версии на статията в уикипедия, където човекът е наречен Матиас - дори и италианската, където всъщност той наистина е по-известен като Мати. А дори да приемем, че журналистите са невежи и са наложили неправилно Матиас, те все пак са го наложили така и така се е утвърдило. За Мати просто няма достатъчно на брой сериозни източници. --HSV (беседа) 22:37, 23 април 2015 (UTC)
Аз ще пробвам да обсъдя преместване и на английската и италианската уики.--Rebelheartous (беседа) 08:26, 24 април 2015 (UTC)

Два линка от украински сайтове от вчера и от 15 април:

Първият линк изброява 80 фамилни имена и само Фернандес с повече от фамилното - очевидно смята "Мати Фернандес" за прякор по бразилски образец. Колкото до Санти Касорла, той е широко известен като Санти още от началото на кариерата си, а от там и до днес в Англия и останялия свят. Няма база за сравнение с Фернандес, който е по-известен като Мати само в Италия, и то от три години насам. Мисля да поставя въпроса в разговори, защото не намирам конкретни правила, които да определят кога някакъв обект става по-известен под друго название. --HSV (беседа) 15:46, 27 април 2015 (UTC)

"The result of the move request was: not moved. No support for this proposal. Malcolmxl5 (talk) 18:19, 4 May 2015 (UTC)"; Италианците кога ще ги питаш? --HSV (беседа) 23:38, 5 май 2015 (UTC)