Беседа:Мухоморки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Род или нетаксономична група[редактиране на кода]

„Мухоморките са много видове гъби, най-често класифицирани в род Amanita“. Ако не съвпадат с рода, е добре да махнем таксошаблона. Иначе пък изречението е неточно. А и в двата случая май трябва да идат на Мухоморка. При гъбите трябва да е над род, за да бъде в мн.ч. (У:ПН). --Спас Колев 12:22, 12 януари 2006 (UTC)

Момчета, нещо не ми харесва тук.[редактиране на кода]

Първо, много западни автори пишат че A. pantherina e смъртоносна. A. verna е също бяла мухоморка. Жълтата мухоморка дали е A. citrina или силно отровната A. gemmata. Как може бисерката A. rubescens да не е мухоморка?

Според мен, мухоморките са единствено и само членове от сем. Amanita. --Предният неподписан коментар е направен от Paffka (беседа • приноси) .

Разбиранията за отровност на гъбите се оказват различни в различните народи и култури. Някои гъби традиционно считани за смъртоносно отровни се оказват ядливи в дадена национална кухня. Не мога да намеря източника, или да се сетя точния случай, но по спомени май беше дяволската гъба. Ако можеш да добавиш нещо полезно - не се колебай, прави го. Все пак най-добре е да се цитират източници, за да няма съмнение. -- Златко ± (беседа) 18:04, 11 май 2006 (UTC)