Беседа:Насилие срещу жени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Смисъл от статията[редактиране на кода]

Какъв е смисълът на тази статия ? Не виждам никаква енциклопедична значимост, а само един потенциално безкраен списък на извършени престъпления. С какво този списък е по-значим от всички останали случаи на насилие над мъже от мъже, от жени над мъже или на възрастни над деца например ?--Ģiverņ (беседа) 07:31, 10 октомври 2018 (UTC)

И аз си задавам подобни въпроси.--Akeckarov (беседа) 07:34, 10 октомври 2018 (UTC)
Темата е доста обсъждана в България от началото на годината и статията отговаря на критерия за обществен интерес / масова значимост. В Уикипедия на английски и испански има такива статии за Испания и други държави по света. --Bela.dimova (беседа) 07:57, 10 октомври 2018 (UTC)


Доказани престъпления[редактиране на кода]

Когато се казва, че дадено убийство е извършено от някого, това не означава ли, че трябва да има присъда? В този смисъл доколко вестникарските публикации, отразяващи арести или обвинения, могат да бъдат меродавни? Дали нещо не трябва да се промени в заглавията на разделите?--Akeckarov (беседа) 07:34, 10 октомври 2018 (UTC)

Сега видях последните промени, отговарящи на част от въпросите ми - "... Съдебните процеси за много от делата са все още в ход и информацията е предадена по описания в медиите." Чудя се дали да не се направи раздел "Списък", където да отиде тази информация?--Akeckarov (беседа) 07:38, 10 октомври 2018 (UTC)
Има раздел списък. Коментарът горе е написан преди да довърша промените. --Bela.dimova (беседа) 07:57, 10 октомври 2018 (UTC)
Да. Благодаря. :-) --Akeckarov (беседа) 08:01, 10 октомври 2018 (UTC)
Въпросът с доказаната вина е сложен и дълго се чудих как да го реша. По принцип трябва да има съдебно решение, за да е доказано. Но тези решения вероятно ще излязат след години, а междувременно полицията и медиите огласяват в общественото пространство детайли за самоличността на извършителите. Едното решение е да се сложи пояснение, че информацията е от медиите, както направих. Друг вариант е да се изтрият всички подробности и да остане само "непотвърден извършител", но това не отговаря на известната информация. Ако някой има по-разумно, етично и правно издържано решение, нека редактира. --Bela.dimova (беседа) 08:03, 10 октомври 2018 (UTC)
Сегашният текст не Ви ли харесва - остава си както е в медиите, но с пояснението по-горе?--Akeckarov (беседа) 08:06, 10 октомври 2018 (UTC)
Харесва ми :). Според мен е по-добре известната информация да присъства, стига да не вреди на невинен човек. Дали отговаря на правото обаче, не знам. Търсих и не намерих насоки как се пише за подобни случаи, освен етичния кодекс на медиите. Но редно ли е той да важи за Уикипедия? --Bela.dimova (беседа) 08:15, 10 октомври 2018 (UTC)

Име на статията[редактиране на кода]

Статията следва да е само за 2018 г. - „Насилие срещу жени в България през 2018 г.“. А отделно да има друга обобщаваща, или към Домашно насилие. Не ми се вижда енциклопедична, по-скоро тенденциозна. --Rumensz (беседа) 09:28, 10 октомври 2018 (UTC)

Ще се добавят данни за други години, затова е сложен шаблон за допълване. Скоро трябва да излезе доклад с официални данни от съдебни решения за предишни години. Когато го видя, ще ги добавя. Може съдържанието да се добави към страницата "домашно насилие", но ще стане доста дълга, а и не всички случаи в списъка са домашно насилие. В други версии на Уикипедия (английска, испанска) има по една обща статия за насилие над жени + статии-списъци. --Bela.dimova (беседа) 19:58, 10 октомври 2018 (UTC)
Не сте разбрали! Уикипедия принципно разделя статиите по основни теми и допълнения към тях. Основното в статията е насилието към жени - следва да се опише защо, как, исторически предпоставки, сегашно отношение, конвенции, и пр. А описанието на случаите за 2018 г. и съответно за други години (вкл. само за България) са си отделни допълнителни статии. Така написано няма енциклопедичен характер. --Rumensz (беседа) 16:36, 11 октомври 2018 (UTC)

Обект на статията[редактиране на кода]

Обект на статията е насилието срещу жени, но в този вид статията представлява новинарска хроника. Няма обяснения за мотивите, които стоят зад действията, липсва контекста. Колко от тези действия на насилие са продиктувани от културата на насилника, например при ромите, при българите, колко са продиктувани от афект (заливането с киселина). Без психологическия момент тази статия е безсмислена. Единия от случаите (мисля сина и майката), той беше психично болен, което е съвсем друго нещо. Слагането под общ знаменател на актове на насилие към жени, които могат да са продиктувани от тотално различни мотиви - културни, психологически, емоционални, неврологични може да създаде невярна представа у четящия за мотива зад насилието.--Ilikeliljon (беседа) 12:30, 10 октомври 2018 (UTC)

Няма официална статистика. Затова този списък обобщава случаите, които са станали известни и дава основните им параметри. Разбира се, че ще е по-добре да се изясни какви са мотивите и контекста във всеки случай, но не ги знаем. Дори да имахме достоверна информация, тогава всеки случай би станал отделна статия. Може статията да се разшири с обща информация за видовете насилие и правната рамка, както е в английската Уикипедия, но тогава ще се изгуби спецификата за България. --Bela.dimova (беседа) 19:58, 10 октомври 2018 (UTC)
Ако нямаме достоверна и проверима информация за нещо то въобще няма място в Уикипедия. В сегашния си вид статията представлява сбирка на новинарски твърдения - нещо като агрегатор на новини по конкретна тема. В такъв вид просто е за изтриване. --Сале (беседа) 23:34, 10 октомври 2018 (UTC)