Беседа:Нефрит (минерал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

В шаблона „Скъпоценни и полускъпоценни камъни“ е сложена препратка към болестта нефрит, а не скъпоценния камък, но не мога да го редактирам.

Как да посоча към източници, че съм ползвал https://en.wikipedia.org/ ?(Animsaj (беседа) 21:41, 21 август 2015 (UTC))

Коригирах пренасочването в шаблона към скъпоценния камък. За източник не можете да ползвате статия в Уикипедия на чужд език, тъй като У. не се самореферира. Можете да ползвате сериозна статия в нета, или хартиен източник. --Молли (беседа) 22:28, 21 август 2015 (UTC)

ОК. Не знам защо, но не мога да пиша в тази беседа.(Animsaj (беседа) 22:49, 21 август 2015 (UTC))

Скъпоценен камък[редактиране на кода]

Нефритът не е скъпоценен камък, което може да бъде проверено и в Геология за всеки на Всеволод Курчатов, стр. 197. Мисля да преместя страницата на Нефрит (минерал), ако няма възражения. --ShockD (беседа) 15:06, 12 октомври 2017 (UTC)

Фигурира в Речник на скъпоценните камъни, изд. 1994/стр.150. Все пак, ако искаш, премести го като неутралното Нефрит (минерал). Не намерих геологията на Курчтов за да видя какво точно пише и дали изрично споменава, че не е скъпоценен камък. Проверих и в Минералогия на Иван Костов, но там пък той въобще не маркира кои минерали са скъпоценни. --Молли (беседа) 21:32, 12 октомври 2017 (UTC)
Сега виждам, че Нефрит води до бъбречното заболяване, а там за минерала е пренасочено към актинолит, тъй като нефритът е разновидност на актинолита или тремолита, но има някои разлики. Днес по някое време ще се опитам да го оправя. --Молли (беседа) 06:15, 13 октомври 2017 (UTC)
@ symbol.svgМолли: Добре, оставям го на теб. По принцип скъпоценните камъни са... скъпи и ценни. И винаги са прозрачни. Нефритът, бидейки силикат, е евтин и няма някакви особени качества спрямо останалите скъпоценни камъни. Освен това е непрозрачен. Това не знам дали го има написано някъде черно на бяло, защото често се подразбира. Според мен, част от объркването идва от английските преводи, където gemstone обхваща всякакви декоративни камъни, но на български се превежда като скъпоценен камък. --ShockD (беседа) 07:28, 13 октомври 2017 (UTC)