Беседа:Нихилизъм

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

"Възгледа" или "възгледът"[редактиране на кода]

Определено смятам, че пълният член е нужен.

"Нихилизъм се нарича философската позиция и възгледа, че всичко на този свят, особено човешкото съществуване, е без значение, цел, познаваема истина и съществена ценност."

=> "Нихилизъм се нарича възгледа, че всичко на този свят, особено човешкото съществуване, е без значение, цел, познаваема истина и съществена ценност."

=> "Възгледа, че всичко на този свят, особено човешкото съществуване, е без значение, цел, познаваема истина и съществена ценност, се нарича нихилизъм."

=> стигаме до краткото изречение "Възгледа се нарича нихилизъм."

"Възглед" е граматическият подлог и следователно трябва да бъде членуван. Ако не мислиш, че това е така, замести възглед с "той" - "Той се нарича нихилизъм". Виж какво си написал като пример в Пълен член:

Обектът се охранява.
Възгледът се нарича нихилизъм.

--Webkid 10:51, 2 сеп 2004 (UTC)

Пълен член трябва да има, напълно правилно е заключението ти.--Хари 11:03, 2 сеп 2004 (UTC)
Е, тук трябва да призная, че съм сгрешил. Може би съм се подвел от другата грешка в изречението, а може и да е от безсънната нощ. Но да не се оправдавам. Трябва да бъде се наричат. --Борислав 12:04, 2 сеп 2004 (UTC)
Не трябва да бъде се наричат. Нихилизъм се нарича (а) философската позиция и (б) възгледа. Така поне аз го мислех изречението. Философската позиция естествено е вид възглед, но повтороението е в помощ за яснотата (си мислех аз:-). --Станислав 17:33, 2 сеп 2004 (UTC)
Макар, че като помисля още малко, пак сте прави за пълния член. "Нихилизъм се нарича възгледът, че..", нали? Тука не може да се приложи той/него правилото. --Станислав 17:37, 2 сеп 2004 (UTC)
Щом си го замислил като пояснение, тогава съюзът трябва да е или, нали? И в този случай глаголът ще е в ед.ч. Ако е с "и", тогава трябва да е мн.ч. --Борислав 17:59, 2 сеп 2004 (UTC)
По принцип си прав (естествено), че когато подлога е с форма [НЕЩО и НЕЩО], то съответно сказуемото е в мн. ч. Тук обаче (за добро или зло--явно зло, щом не се разбира) Нихилизмът е определен като "позиция и възглед" -- "позиция--пък в по-общ смисъл и възглед" -- подлог с форма [[НЕЩО и НЕЩО]]. Напълно съм съгласен, че "или" седи много по-добре за тези цели, обаче. --Станислав 18:43, 2 сеп 2004 (UTC)

Колко нихилистичен подход към блоговете. Да го бях нарекъл сайт:)

Уикипедия не е кошче за външни препратки.--80.25.198.96 15:13, 26 септември 2008 (UTC)[отговор]
whatever, леко модериране --embecahipara