Беседа:Нов български университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Обяснения относно подозренията за засегнатите авторски права в статията за НБУ[редактиране на кода]

Статията представя една образователна институция с кратка история, образователна философия, и структура - засега. Информацията ми идва от обстоятелството, че работя в тази институция. Всички факти наистина могат да се намерят от сайта на НБУ, който естествено ползвах и посочих като външна връзка. Текстът изброява само и единствено факти. Прочетох в правилата, че фактите не подлежат на авторско право, ама знам ли, какво точно се има пред вид. Понеже съм нова тук, нямам представа какво конкретно може да се превърне в проблем. Не е възможно една структура да се преразкаже със "свои думи", много трудно е да се преразкажат функциите на отделните звена. Каквото можах - преразказах :-). Приемам корекции :-). За бъдещи картинки бих поискала право на публикуване. Какви са вашите съвети, за които предварително ви благодаря? --Olympias 02:04, 16 юли 2006 (UTC)

Отправих запитване за право на ползване на информация от НБУ за НБУ до неговото ръководство. Под каква форма трябва да е разрешението, ако бъде получено? --Olympias 16:20, 16 юли 2006 (UTC)
Без да съм специалист (много са ми объркани тия понятия), мисля че един мейл заявяващ че общата информация използвана в настоящата статия е обществено достояние или че имаме разрешение да го публикуваме съобразно лиценза за свободна документация на ГНУ е достатъчно. Виж тук. --Stalik 21:05, 16 юли 2006 (UTC)

РАЗРЕШЕНИЕТО[редактиране на кода]

По съвет на Сталик, изпратих запитващ имейл до Председателя на Настоятелството на НБУ и получих положителен отговор за моите публикации на информация за НБУ, след одобрение на Директора на Издателския център на НБУ, за последното аз имам грижа. Прилагам двата мейла. Изтрила съм споменатите други имена на служители в НБУ, тъй като не смятам че е нужно И те да стават публично достояние наред с моето име.
Във връзка с долупубликуваното разрешение ще си позволя да сваля червения постер за възможно нарушение на нечии авторски права от статията, въпреки че не зная имам ли аз право на това.

От: Bbogdanov <bbogdanovАТnbu.bg> До: R.gicheva <r.gichevАТnbu.bg> Тема: Отг: Питане за енциклопедична статия за НБУ Дата: 17.07.06 06:46

Zdraveite, Rosica!

Tova, koeto pravite, e mnogo polezno i ne vijdam pre4ka da vzemete nujnite materiali ot saita na NBU v kakvato forma re6ite. Edinstveno vi molq, predi da vlojite napravenoto, da go pokajete na . . . . Dnes 6te q predupredq 4rez . . . . .. Ina4e smqtaite tova za razre6enie.

S pojelanie za hubavi dni

B.Bogdanov


- Оригинално съобщение -------- От: R.gicheva <r.gichevaАТnbu.bg> До: bbogdanovАТnbu.bg <bbogdanovАТnbu.bg> Тема: Питане за енциклопедична статия за НБУ Дата: 16.07.06 10:15

> Здравейте, проф. Богданов,

> Имам едно питане към Вас.

Включих се в един доброволен проект за разработване на българския вариант на свободната електронна енциклопедия Wickipedia. > Тук можете да видите българския вариант, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0 > а тук - английския > http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page > > Там липсваше статия за НБУ и аз започнах да я правя, като ползвах текстове от сайта на университета. Тъй като енциклопедията е свободна и се ползва свободно от всички за каквото пожелаят, има изискване публикуваните материали да не са защитени с авторски права, или държащият авторските права да е дал съгласието си за публикуване и свободно ползване. В сайта на НБУ пише "всички права запазени" (дали се отнася за информацията в текстовете, или за оформлението на сайта) Ако не позволявате да се ползват текстове и изображения от сайта на НБУ, статията ще бъде изтрита.

Освен за части от представителните текстове от сайта на НБУ, аз бих поискала разрешение да се публикува логото на НБУ и някои от сградите, както това е направено за други университети в България.

Аз се опитах да променя някои от текстовете, за да не бъдат еднакви с тези от сайта, но не смятам че това е възможно за всички, пък и не мисля, че би било добре да се преразказват текстове за университетски структури и техните функции, защото може да станат неверни. > Мисля, че публикуването на такава статия (а и повече статии за НБУ) в една много популярна електронна енциклопедия би било само от полза за университета. Аз бих я разширила и много повече, ако Вие бихте бил съгласен. Засега съществуването й виси, до изясняване на въпроса за евентуално нарушаване на авторски права на информацията.

Винаги с уважение, Ваша Росица Гичева

> ________________________________________________________________ > New Bulgarian University, Webmail > (Message sent using http://mail.nbu.bg.)

________________________________________________________________ New Bulgarian University, Webmail (Message sent using http://mail.nbu.bg.)

Гепено или не[редактиране на кода]

Цитат: "Центровете за продължаващо обучение осигуряват обучение за клиенти". хахаха, не, всъщност защо се смея, то е трагично! не студенти, не учащи, а клиенти! im speеchless! Променям го, ако някой има доводи, серозни против, ще го изслушам, докато се смея -- Alexd 17:19, 5 февруари 2007 (UTC)


НЕУМЕСТНО[редактиране на кода]

Неуместно е да повтаряте в Уикипедия информацията от каталога или уебсайта на НБУ. Това е много неенциклопедично и не прави услуга нито на НБУ, нито на Уикипедия. Направете стегната статия с основната информация или прибавете информация, която не можете да видите лесно на сайта на НБУ. Който иска да види каталога, нека кликне на връзката към сайта. Освен това идеята, че ще има отделни статии за отделните факултети на НБУ е, меко казано, странна. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 80.168.198.4 (беседа • приноси) .

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че някоя статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона Редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки — вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. --Поздрави, Петър Петров 06:16, 7 октомври 2007 (UTC)
Уважаеми 80.168.198.4, Неуместно и неенциклопедично е информацията да не съответства на фактите за НБУ, т.е. да е лъжа. За да съответства на фактите, информацията трябва да съответства на официалните документи на НБУ и за НБУ. Поради това, не е възможно да има разминаване между информацията тук и информацията в сайта на НБУ. За услуга на когото и да било не е уместно да се говори - нито Уикипедия, нито НБУ се основават на шуробаджанашки или партийно-фирмени отношения. Неуместно е да правите паралел между каталога на НБУ и тази статия, понеже каталогът не е дори послужил като източник на информацията - очевидно нямате представа какви функции има каталогът на НБУ. Другото нещо, от което нямате представа е каква е функцията на факултетите в НБУ - тя не е като в другите университети. Може би защото тези неща не са обяснени в статията ... Но пък ако седна да ги обясня, нали пак ще ме обвините в нещо неенциклопедично. Преценката дали една информация може да се намери лесно или не на сайта на НБУ е субективна. Ето, Вие не сте разбрал от сайта що е факултет в НБУ и що е каталог на НБУ, значи тези неща не се намират лесно - смятате ли, че точно тях би било най-енциклопедично да обясним в статията? --Olympias 01:48, 8 октомври 2007 (UTC)