Беседа:Операция Маркет Гардън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Уточнения, 10.11.2008[редактиране на кода]

Сметнах за наложителни някои уточнения в увода. Все пак Антихитлеристката коалиция е включвала СССР, а Съветите не са взели участие в битката за Арнем. Стори ми се, че въпросът кой е най-големият военно-въздушен десант в историята не е съвсем изяснен – не в тази статия, а по принцип в историографията. Вижте тази статия в английската уикипедия. Затова вмъкнах изречението за „Варсити“. Тия дни ще се опитам да посиня препратката.--Добри 16:52, 10 ноември 2008 (UTC)

Ами че те само загубите в Маркет-Гардън на англичани и поляци са кажи речи колкото силите на съюзниците в операция Варсити... А и в шаблона силите са двойно повече!--Biso 17:46, 10 ноември 2008 (UTC)
Поправих пак увода. Има обаче един друг момент – голяма част от тези загуби (над 5 000) са понесени от 2-ра британска армия, която настъпва по суша в помощ на десантчиците. Въобще операцията Маркет-Гардън е смесица от няколко десантни операции (при Айндховен, Неймеген, Арнем) и настъпление на сухопътните войски. Затова може би става объркване при сравняването с Варсити.--Добри 20:12, 10 ноември 2008 (UTC)