Беседа:Планова икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

"Разпределена" планова икономика[редактиране на кода]

Аз като анархист да се заям, че не е задължително „правителството да решава какво трябва да се произвежда и в какви количества“. Поне на теория подобни решения могат да се вземат от производствено-потребителски съвети по места, като на централно (но отново „съветско“) ниво се решават само големите проекти. За съжаление не съм подготвен да пиша по въпроса, но аз упражнения някой може да потърси примери, например в Гражданската война в Испания. --Златко Костадинов 06:39, 17 септември 2009 (UTC)

Категории[редактиране на кода]

Плановата икономика е съществена част от социалистическото и комунистическото общество. Моля ако някой реши да маха съответните категории, първо да се обоснове и да обсъдим!--Златко Костадинов 10:52, 1 декември 2009 (UTC)

Статията[редактиране на кода]

Статията е под всякаква критика. Не се смесват питиетата щото на сутринта те гони махмурлук. Плановото стопанство може да бъде изградено изцяло върху частна собственост, и обратното - т.нар. пазарно или по-точно стихийно стопанство, може да се базира на изцяло публична собственост. Това отнасяне на плановостта към т.нар. комунистически (вкл. Саудитска Арабия) и социалистически страни е малко тенденциозно, щото ако се обърнем и към американската история след Голямата депресия ще намерим плановост, а май и сега там нещо подобно се задава. :-) Angel ivanov angelov 21:57, 13 януари 2011 (UTC)

PS. Това „правителството да решава какво трябва да се произвежда и в какви количества“ какво значи? Да не би сега когато България и в частност стопанството се управлява по начин, че ако премиера тази вечер реши, че ще строим АЕЦ Белене, а на сутринта кат преспи, обяви точно обратното, „правителството не решава какво трябва да се произвежда и в какви количества“???!!! Angel ivanov angelov 22:07, 13 януари 2011 (UTC)

Разбира се, че не е точно... Давай оправяй смело :)--Златко Костадинов 11:51, 14 януари 2011 (UTC)