Беседа:Деветоавгустовски преврат

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

неуспешен опит ? Преврата е успешен, след като има контапреврат --Vammpi 08:33, 9 ноември 2011 (UTC)[отговор]

Неуспешен е в целта на превратаджиите - Русия чрез русофилите да овладее княжеството. Но трябва по-добре да се формулира. --Подпоручикъ 09:02, 9 ноември 2011 (UTC)[отговор]

Каравелов до преврата[редактиране на кода]

Изречение, което изтрих: „Правителството на Петко Каравелов е запознато със съществуването на заговор, но не прави опит да го ликвидира, тъй като самото то не изключва възможността да убеди княза да абдикира.

Не мисля, че е съвсем коректно, особено "тъй като". От това, което пише Радев, излиза, че и Цанов, и Никифоров правят опити да разубедят заговорниците, а Каравелов е категорично против всякакъв пуч. Защо не прави опит да ликвидира заговора не е ясно. Според Радев - защото е подценил опасността, но са възможни и други обяснения.

За участието на руското консулство в заговора Радев пише, че управляващият Богданов едва ли е бил замесен пряко, но вини директно военното аташе Сахаров.

За шеф на заговора: четейки Радев, съдя, че Димитриев е инициатор, Бендерев - организатор, Вазов - вербовчик, а лидерът (поне формално) е Груев.--Добри (беседа) 18:37, 29 април 2012 (UTC)[отговор]