Беседа:Преобразуватели на електрическа енергия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В коя ли част на статията би могло да се включи приложението на пиезотрансформаторът * http://www.fuji-piezo.com/piezo.htm или вече го има някъде.

Здравей Brassmonger! Статията за преобразуване на електрическата енергия е обзорна. Тя обхваща начините за трансформации на енергията, за да бъде пренесена до потребителите като захранване за огромното разнообразие от електрическа и електронна апаратура, изпълнителни механизми, средства за комуникация или промишлени съоръжения от всякакъв характер. Бегло се разглеждат тези преобразувания и като се прилагат принципите на Уикипедия, се разглеждат въпроси отразени в благонадеждни източници, т. е. публикувани, изучавани и използвани в практиката. Пиезотрансформаторът тук не се разглежда, не само защото е новост, но фирменото постижение и предложения за поръчки не може да бъде благонадежден източник за сега. Когато се публикуват статии за същността и приложението му (може би след няколко години), тогава вероятно ще намери място както в статията Пиезоелектричен ефект, така и в статията за трансформатори или в нова статия създадена специално за това. Накрая, моля да подписвате участието си в тези статии. Става автоматично и много лесно - трябва да кликнете върху символа изобразяващ подпис (горе в ляво в редакторската кутия и изобразяваните чертички и вълнички ще се превърнат в името Ви, час и дата на започнатия тук диалог). Поздрави!--CvetanPetrov1940 (беседа) 17:41, 4 септември 2018 (UTC)

Кандидат за избрана[редактиране на кода]

Статията третира специализирана тема, свързана с преобразуването на електрическата енергия. При разработването са използвани източници издадени в България от специалисти в тази област. Структурата и обема по разглежданата тема не е заимствана от подобни статии в Уикипедия. Тази статия трябва да запълни празнината от познанията за технически понятия и средства, които не са разгледани в Уикипедия. Освен взаимовръзката между отделните процеси на преобразуване, структурирането ѝ позволява да се ползват само онези секции с информация, която представлява интерес за потребителя. Без математизиране на сложните процеси по структурата и оразмеряване на електрическите схеми и системи, в обобщен вид се прави описание на същността и действието им. От Wikipedia Commons е показано подходящо онагледяване на разнообразието от технически решения и тяхната конструктивна реализация.--Предният неподписан коментар е направен от CvetanPetrov1940 (приноси • беседа) 17:48, 30 октомври 2018‎ (проверка)

Не знам дали не е добре информацията да се раздели в отделни статии (някои от тях вече съществуват, но са непълни), така, както е направено в английската Уикипедия.
— Luchesar • Б/П 17:16, 30 октомври 2018 (UTC)
Благодаря Лъчезар! За да има познавателна и енциклопедична стойност в статията трябва да има взаимовръзка между отделните видове трансформации на ел. енергия. Ако се раздели на отделни статии, ще се получи една серия от мъничета, както се вижда от практиката тук. Тогава тази обзорна статия по такава широка тема, ще бъде само скелет и няма да има смисъл, понеже ще прилича на „статия списък“, „пояснителна статия “ или статия форматирана като „вижте също“. Човек отваря все пак една енциклопедия, за да научи някаква основна информация или принципи, а не да разгледа един научен труд, или просто да прочете само че „има такова животно“. Мисля, че така подготвената статия не пречи да се разработят отделни статии, но по-подробни, богати с източници и подходящо математизиране. Поздрави! --CvetanPetrov1940 (беседа) 11:50, 2 ноември 2018 (UTC)
Разбирам желанието Ви за изчерпателност и научност, но все пак според мен реалността е, че Уикипедия се чете от хора предимно неспециалисти. Дори някъде имаше съвет - пишете винаги за хора с едно образователно ниво по-надолу от необходимото. Нямаме полза от преповтаряне на специализирана техническа литература - мисията на Уикипедия е друга. Затова имам следните забележки към тази статия: 1) Прекалено дълга е. В увода са казани 4 общи изречения, съдържащи специфична терминология, която може и да не е позната на редовия читател, а освен това се допълва какво не се разглежда по-нататък в текста. Т.е. необходим е съдържателен увод, който да обобщава казаното по-нататък в статията на достъпен език, за да може и неосведомен читател да си направи извод дали да я чете. За да се подобрят нещата по самия текст, най-напред трябва да се избегнат излишните подробности (например тези в раздел Необходимост - защо този текст не го допълнихте към Електрическа енергия, където е естественото му място и там може да има пренасочване към тази статия като към основна)? 2) Текстът следва да се съкрати и опрости значително. От една страна, неосведомените читатели (да речем ученици) няма да изтърпят да го изчетат докрай, а едва ли и ще разберат всичко. От друга страна, осведомените читатели вероятно ще разберат за какво става дума, но може да искат да узнаят повече и затова трябва да се препратят към основни статии, които би трябвало да са по-изчерпателни. Тоест, мястото на подробното съдържание, което сте си направили труд да приведете тук (например в раздели Инвертор и DC-DC преобразувател), е именно в основните статии. Така хем обемът на тази статия ще се намали, и тя ще стане по-обозрима и много по-четивна, хем ще се обогатят другите статии и няма да има такъв дисбаланс. 3) Името „Преобразуване на електрическа енергия“ не отговаря на изложения текст, който касае не самите процеси на преобразуване, а различните технически устройства; аз бих променила името на Преобразуватели на електрическа енергия.--Ket (беседа) 11:28, 9 ноември 2018 (UTC)
Подкрепям всичко казано от Ket и само ще допълня, че във всички енциклопедии основна цел е статиите да бъдат максимално кратки а не обширни и изчерпателни. Именно оттам идва и практиката сполучливо определена като „серия от мъничета“ от CvetanPetrov1940. Точно това всъщност е енциклопедичният подход. Също така Уикипедия никога не е имала за цел да предоставя изчерпателна информация. Напротив. Основната цел е статиите в Уикипедия да бъдат просто отправна точка за читателя, който да може да намери по-подробна информация в цитираните източници. Цитирайки отново CvetanPetrov1940 „статия списък“, „пояснителна статия“ или статия форматирана като „вижте също“ всъщност е най-подходящото за Уикипедия а не нещо лошо. -- Сале (беседа) 13:05, 9 ноември 2018 (UTC)

Прекалена експертна насоченост.[редактиране на кода]

Здравейте, Поздравления за задълбочения анализ, но си позволявам да отбележа, че като лице с хуманитарна насоченост, не получих очакваната сбита и четивно поднесена информация. Винаги съм мислел, че Уикипедия е средство за получаване на бърз и разбираем екстракт от данни, а не място за публикуване на научни реферати. Благодаря. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 92.247.51.65 (беседа) 11:38, 9 ноември 2018‎ (проверка)