Беседа:Профилактика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Няма нужда[редактиране на кода]

Не виждам потребност от три отделни статии, които описват едно и също нещо, което само е приложено в различни контексти. --Спири / беседка 10:49, 14 юни 2007 (UTC)

Слей ги в една статия, но да знаеш, че ще я организирам в 99 раздела :-) :-) :-) --Иван Иванов 11:09, 14 юни 2007 (UTC)
Хм, информацията за профилактика на отделните болести би трябвало да присъства в съответните отделни статии. Иначе, да ясно е, че най-потенциалната за развитие ще е медицинската профилактика и за нея отделна страница може би си струва, но другите две ... карай засега, ще видим, може пък да си е само мое мнение. :-) --Спири / беседка 11:11, 14 юни 2007 (UTC)

Само уточнение: в английската, немската и испанската У, профилактиката също е пояснителна страница. --Иван Иванов 14:31, 15 юни 2007 (UTC)

Хрумва ми, че има и Профилактика и сигурност на работното среда,

Дали в обяснение да не пишем, че профилактика е синоним на превенция: — Превенция на престъпността, — Превенция от наркотици. --Seraphita 16:42, 15 юни 2007 (UTC)

Профилактика vs превенция[редактиране на кода]

Мисля, че двете не са синоними, а в момента междуезиковите препратки сочат към превенция. Нека се уточни и защо в английската уики има както en:Prophylaxis така и en:Prevention (medical) - Иване, влагат ли семантична разлика и каква? Гледам че и в българския двете се ползват като равноправни, но различни понятия и то на сайтове като МЗ и НЗОК. --Спири / беседка 19:19, 15 юни 2007 (UTC)

Благодаря, че ми посочи английската връзка към "Профилактика", бях пропуснал шахматното значение на термина. В САЩ и ЕС "профилактика" е тясноспециализиран медицински термин, който касае само здравното значение на думата. Затова ще сложа междуезиковата препратка към англоезичната профилактика само от нашата медицинска.
Разбира се, превенцията на СПИН, наркомания и алкохолизъм е нещо коренно различно от превенцията на футболното хулиганство и дребните кражби при малолетните. Ако трябва да сме пунктуални, ни трябва пояснителна страница за превенция, с една връзка към социалната профилактика и друга, към превенцията на антиобществените прояви. Искаш ли да организирам превенцията по този начин? --Иван Иванов 10:31, 16 юни 2007 (UTC)
Питах те за разликата между профилактика и превенция в контекста на медицината. --Спири / беседка 10:49, 16 юни 2007 (UTC)
Нищожна. Медицинската превенция е тесен дял от медицинската профилактика, който освен здравни, включва и обществени мерки. Например, ако се въведе задължително изкуствено осеменяване и сексът се забрани със закон, веднага ще изчезнат всички венерически заболявания. :-) Но тъй като не може, се налага не само лекарите, но и психолозите, педагозите, журналистите и т.н. популярно да разясняват защо трябва редовно да ползваме презервативи и защо не трябва често да сменяме половите си партньори. Това са обществени мероприятия, които са извън тясномедицинските рамки на профилактиката. Същото е за превенцията на алкохолизма, наркоманиите, самоубийствата и др. --Иван Иванов 11:16, 16 юни 2007 (UTC)

ПЪРВИ ЕТАП - етап на превенция и профилактика на раневите усложнения Тук специално не е достатъчно обяснено. Авторите имат предвид, че първият етап се състои от два подетапа. Първият подетап е превенция на нараняванията, а вторият подетап - профилактика на усложненията, след като нараняването вече е възникнало. Нямат предвид ПЪРВИ ЕТАП - етап на превенция и профилактика на раневите усложнения. --Иван Иванов 11:42, 16 юни 2007 (UTC)

Е да, де, нали това ми породи и въпроса. Щом са различни неща и едното, както сам казваш, е тесен дял от другото, значи тези МЕП са некоректни? --Спири / беседка 12:01, 16 юни 2007 (UTC)
Мисля, че МЕП са коректни, защото на запад влагат в "превенция" смисъла, който ние влагаме в "профилактика". И двете думи си означават "предпазване, предотвратяване". Само че едната е английска, а другата - старогръцка. Затова, според мен, е най-добре нашата "профилактика" да сочи към западната "превенция". Правилно е връзката към тяхната "Профилактика" да бъде от нашата "Профилактика (медицина)", защото на запад старогръцката дума касае само и единствено медицинското значение. Но няма да възразявам, ако решиш да организираш статиите в някакъв друг порядък. Формата няма особено значение, най-важно е съдържанието. Поздрави, --Иван Иванов 06:34, 17 юни 2007 (UTC)