Беседа:Ралф Нелсън Елиът

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Относно теорията на Ралф Нелсън Елиът[редактиране на кода]

Отварям тази дискусионна страница защото считам, че този материал трябва да бъде представен максимално обективно, в съответствие с препоръките на Уикипедия за NPOV (neutral point of view). Целта на настоящата дискусия е дали да се премахне терминът "псевдонаучна" от статията, посветен на откритието на Ралф Нелсън Елиът. Подготвил съм обширен материал на български език за Вълновия принцип, който мисля да публикувам в Уикипедия и считам, че терминът "псевдонаучен" или "лъженаучен" не е удачен етикет за откритието на Р.Н.Елиът.

Бих изтъкнал следните аргументи в защита на моето твърдение:

1. Считам че, теорията на Ралф Нелсън Елиът известна още като "Вълнови принцип на Елиът" е точно толкова псевдонаучна или лъженаучна, колкото са социологията и психологията, чийто фундаментални постулати са извлечени по чисто емпиричен път, а тяхната интерпретация е доста спорна. В действителност, Р.Н. Елиът открива закономерност в човешкото поведение, която излиза извън рамките на финансовите пазари или борсовата търговия. Според дефиницията в Уикипедия, научният метод "се основава на наблюдения, измервания, предположения, експерименти и верификация. Последователното прилагане на научния метод е това, което различава науката от лъженауката и други форми за придобиване на знания".

2. Използването на числата на Фибоначи или т.н. Златно сечение в теорията става на сравнително по-късен етап, когато вече наблюденията на Елиът са публикувани и добили широка популярност. Първоначално Елиът публикува своето откритие под формата на 12 статии в авторитетното финансово издание Financial World някъде към края на 1939 г., а през 1940 г., прочита трудът на Baldassarre Boncompagni върху редицата на Фибоначи, както и две книги ("The Elements of Dynamic Symmetry" и "Dynamic Symmetry: The Greek Vase") на Jay Hambidge които разглеждат проблемите на "динамичната симетрия", термин използван от Евклид за описание на дизайнът в природата. Едва тогава, вдъхновен от произведенията на горе посочените автори, Елиът решава да потърси зависимост в съотношенията на отделните фази на своите вълни.

3. Р.Н.Елиът публикува своите наблюдения през 1939-1940 година. Приблизително 50 години по-късно, през януари 1999 г., Benoit B. Mandelbrot публикува статия озаглавена "A Multifractal Walk down Wall Street" в едно от най-авторитетните научни издания Scientific American, в която развива идеите на Р.Н.Елиът.

4. Една голяма част от законите които управляват Вселената са статистически и имат вероятностен характер. Откритието на Р.Н.Елиът е от подобен вид, защото описва сумата от вероятностите за едно събитие.

(Vasildakov 19:36, 22 ноември 2009 (UTC))[отговор]