Беседа:Република Китай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

Официалното наименование на тази част от КНР е Тайван. Република Китай е име на непризнатата от нас държава (вж например тук [1]). --Жоро 10:30, 4 юни 2007 (UTC)

Кои са това нас? Аз лично си я признавам. А КНР не го признавам. Няма никаква връзка между Уикипедия и българското правителство. --Sharkb (беседа) Нестабилен 20:41, 15 юли 2007 (UTC)

Айде сега, ясно е. Коригирам се: Република Китай е име на непризнатата от нас държава (вж например тук [2]). Връзка между Уикипедия и българското правителство има, и в случая това е, че Уикипедия коректно съобщава факта, че то (българското правителство) не е сред онези само 24 правителства в света, които признават Република Китай. Независимо че аз и ти признаваме Република Китай, официалното българско наименование на страната е Тайван.--Жоро 07:46, 16 юли 2007 (UTC)

Чакай сега. Какво общо има тук българското правителство? Българоезичната Уикипедия не отразява българската гледна точка. Тя съобщава фактите такива каквито са - на български език. И само ако те не са категорично ясни, отразява най-различни гледни точки, сред които може да има, но може и да няма специфична българска или български гледни точки. А най-важният факт по тази тема е: Република Китай е държава, независимо дали е призната или не.

Изречението "българското правителство не е сред онези само 24 правителства в света, които признават Република Китай" е напълно неподходящо за статия в Уикипедия със заглавие "Република Китай". То е напълно подходящо за статия с примерно заглавие "Отношения между Република България и Република Китай/Тайван/Китайско Тайпе". Освен това българоезичната Уикипедия не съобщаваше че "българското правителство не е сред онези само 24 правителства в света, които признават Република Китай", а съобщаваше цитирам: "Република Китай е официалното име на територията, известна по-широко като Тайван." Към това изречение имам няколко допълнителни забележки:

  • Първо "Република Китай" не е, не е било и дори не може да бъде име на територия.
  • Второ (огромната част от) територията която се има предвид си има име и то е именно (остров) Тайван (Формоза).
  • Трето, дори да приемем че "Република Китай" не е държава, тогава тя (не-държавата) няма право да приема каквито и да било официални наименования. Тази функция би следвало да се изпълнява от алтернативната държава КНР, която не само че не е приемала името "Република Китай" (за каквото и да е), но дори никога не би ѝ хрумнало такова име. Следователно по този ред на мисли изречението "Република Китай е официалното име на територията ... Тайван" е напълно безсмислено.

А между другото изречението с което си започнал дискусията е абсолютно грешно. И понеже има много хора които не го знаят ще го напиша с дебели букви: Тайван НИКОГА не е бил част от Китайската Народна Република (КНР). Нещо повече, ако приемем че КНР е територия (което не е съвсем вярно) и че "Тайван"="Република Китай" (което също не е вярно), можем да заключим че КНР е бил и в известен смисъл все още е част от Тайван --Sharkb (беседа) Нестабилен 19:23, 17 юли 2007 (UTC)

Чувствам се в нокдаун, трябва ми малко време за съвземане.--Жоро 09:25, 18 юли 2007 (UTC)

Това е най-тъпата статия за държава!...Или зависима територия!И при тва не казвайте че не я признаваме!Политиците не я признават,но аз си я признавам!Нека да изтрием статията и да започнем на ново!--Nikinikolananov (беседа) 09:48, 1 август 2012 (UTC)

Отново за името[редактиране на кода]

Тази държава под името "Китайско Тайпе" беше представена на фестивал във Велико Търново през 2012 година. Това какво на Sharkb му харесва никого не го бърка. Но ако идеята е в Wikipedia да се пишат глупости, то в това отношение определено са постигнати високи резултати... Montq (беседа) 13:17, 3 януари 2013 (UTC)

Китайско Тайпе е названието, което държавата използва там, където има проблем с това да се нарече Република Китай. Идеята не е в Уикипедия да се пишат глупости, но ако искате да убедите някого, моля дайте благонадежден източник, че държавата се казва Китайско Тайпе. Инак си чешем езиците. За жалост моето знание е от познати тайванци, а не от източници, затова и не мога да посоча източник. --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:22, 3 януари 2013 (UTC)
Точно така е както казваш. Нарича се "Китайско Тайпе" там където не може да се нарича "Република Китай". България е едно от местата в които това правило важи и дадох конкретен пример. Иначе ако погледнем английската версия, то там имаме ... наименованието Тайван. Име с което беше позната страната доскоро и в България (но явно вече има промяна). Нали не считаш, че английската версия е неграмотна, защото тя е под най-голям контрол. Освен това в същата английска версия пише, че става дума за щат, а не за самостоятелна държава.Montq (беседа) 07:17, 4 януари 2013 (UTC)
България не поддържа дипломатически отношения с тази страна и я нарича „Тайпе“ [3]Tourbillon Да ? 08:50, 4 януари 2013 (UTC)