Беседа:Славянски народи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Всички народи ли съществуват?[редактиране на кода]

Не разбирам защо точно БГ Уикипедията трябва да се прави на Коминтерн и да създава нови нации. --Vladko 03:18, 27 май 2005 (UTC)

Много се извинявам, че се осмелявам да се намеся в една толкова деликатна материя, но все пак има и неутрална гледна точка, при която официалните становища не бива да се налагат като единствени и верни. Ако смятате, че не нарушавате тази политика, нека си остане както сте решили, няма да се намесвам в самата статия, но все пак си помислете.--Хари 12:14, 27 май 2005 (UTC)
Не искам да започвам редакторска война, но мисля че е редно да преразгледаме въобще цялата класификация на славянските народи. Каква е нашата гледна точка - официално приетата от науката в България, тази на мнозинството БГ уикипедианци или каква друга? За да се спазят изискванията на Неутрална гледна точка според мен е достатъчен текста в скобите, както и разглеждане на самите статии.. Имам забележки не само към българската част на класификацията, същото важи и за част от източните и западните славяни, които чувам сега за пръв път.. Какво ще правим? За хората които не са запознати с особеностите на делението на славянските народи искам да припомня, че например моравците имат етническо самосъзнание различно от това на чехите, но нямат различно национално. Споменатите източни славяни, голяма част от тях няма да открием никъде в славистиката, а някои от тях не са споменати, например казаците, които имат различно етническо самосъзнание (и между другото има силни теории за произхода им свързан с българите), но съответно нямат различно национално самосъзнание от украинците и руснаците. Мисля че правилният критерий за подгрупи на основните славянски народи би трябвало да бъде съществуващ научен спор за тяхната национална принадлежност, което идеално се връзва в случая с македонците. Чакам разсъждения по темата. Komitata 12:35, 27 май 2005 (UTC)Komitata
Не си ме разбрал правилно, явно не съм се изразил точно, за което моля за извинение. Неутралната гледна точка не е нито гледната точка, която е най-разпространена, нито гледна точка, средна между две противоречащи си гледни точки, а излагане на фактите безпристрастно, т.е. българи и македонци би трябвало да са на едно ниво, независимо дали ми харесва или не:-). Ти самият си изложил фактите в самата статия македонци, което е правилният подход. А за източнославяните не съм спец, мога да кажа нещо само за русините, защото съм се интересувал малко, особено от езика им. Мнението ми е (но то си е лично мое), че малките групи (етнически или не знам какви) няма нужда да се поставят в списъка.--Хари 12:53, 27 май 2005 (UTC)


Голяма каша очевидно.. Живял съм в Чехословакия, докато още съществуваше, и добре си спомням, че становището там беше, че това са си най-обикновени словаци, от присъединената към СССР част на Закарпатието. Колко му е да измислиш нова нация, за да оправдаеш завладяването на чужди земи. Хем ние добре сме се напатили от това. Нали сте чували за торлаците и славяногласните елини. Komitata 13:06, 27 май 2005 (UTC)Komitata
Ако става дума за русините, изложил съм фактите за русинския език и то тези, които съм открил в Интернет. Но все пак ми се струва, че словаците не пишат на кирилица:-).--Хари 13:11, 27 май 2005 (UTC)
Ами има българи в Банат които пишат на латиница. А и аз доста мейлове съм написал на латиница през живота си, това какво доказва? Да и аз намерих нещичко за русински език в Интернет, но това нищо не значи. В интернет има и сайт за [1] Молвания, я се опитай да я намериш на картата. И как тъй имаш статия за русински език а за самите русини нямаш ;)?Komitata 13:23, 27 май 2005 (UTC)Komitata
Ами аз се интересувам от езици (включително и за програмиране:-))--Хари 13:20, 27 май 2005 (UTC)
Супер, станахме двама, сега ще можем да разнищим генеалогията на славяните. Komitata 13:23, 27 май 2005 (UTC)Komitata
Разполагам само със „Славянските народи“ от Цветана Романска, а там за русините се говори като за част от украинците.--Хари 13:37, 27 май 2005 (UTC)

Поредният безплоден спор в познат стил. Отново се забелязват предимно общи разсъждения и никакви източници — да не забравяме, че Уикипедия не е място за оригинални изследвания. Както споменах някъде по подобен повод, без дефиниция на „народ“, „етнос“, „нация“, „етническо самосъзнание“, „национално самосъзнание“ не може да се стигне до неутрално решение. --Спас Колев 07:55, 28 май 2005 (UTC)


„Славянски народи са група народи, които говорят на един от славянските езици. Понятието не трябва да се бърка със славяните, още повече, че сведения за действително генетично родство между повечето славянски народи не съществуват. Днес съществуват следните славянски народи: Източни славянски народи:"

След като,......славянски народи са група народи, които говорят на един от славянските езици. Понятието не трябва да се бърка със славяните, още повече, че сведения за действително генетично родство между повечето славянски народи не съществуват,...... не е ли по-правилно Източни славяно-говорещи народи, а не Източни славянски народи?--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 77.85.28.226 (беседа • приноси) 18:04, 18 март 2011504189.

Забележка[редактиране на кода]

Предлагам поделбата на южните славяни да е непристрастна, и що е ощте по-важно - точна. Защо македонската етническа група да биде българизирана, когато тя не е това? Затова смятам че, тая част е раздуто пристрастна. Аронакс 11:59, 23 юни 2006 (UTC)

Пакко, дали последната промяна на страницата од Nk означава че за него не важи беседата? Макар да неговата промяна е само една версия на пристрасността. Аронакс 12:11, 23 юни 2006 (UTC)

А дали в случай че бъде прието предложението на Аронакс, няма да изглежда, че се приема само македонистичната гледна точка? Т.е. отново да става дума за пристрастност.--Simin 14:12, 26 юни 2006 (UTC)

Българите СА славянски народ[редактиране на кода]

До анонимен потребител с IP-адрес 85.14.10.237. Здравейте. Моля, престанете да вандализирате съдържанието на статията Славянски народи и се постарайте да се ограмотите. В самото начало на статията е дадена дефиницията на понятието славянски народи, подкрепена с четири труда на български и световни учени. С вашите резюмета от типа "Българите са славянско говорещи но не и славяни" сам/а си противоречите, защото носителството на даден език, освен ако не е принудително наложено, е основен културно-антропологически и лингвистичен критерий за класификация на етносите и определяне на родството помежду им. При трети опит за вандализиране на страницата IP-адресът ви ще бъде предложен за блокиране. - Jeta (беседа) 16:15, 3 февруари 2014 (UTC)