Беседа:Солунски процес срещу Черна ръка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

А защо "... срещу Черна ръка"? Сякаш има бяла или някаква друга! И в сръбската статия заглавието е "Солунски процес", а и с това име е известен и в българската историография. Друг Солунски процес, или поне толкова известен засега няма, та нима "черната ръка" не послужи като предтекст за запалването на бурето с барута, а посредством него и на Световната война?!

Ами, защото най-вероятно в Солун има много процеси. И в България не е световно известен тоя, че да е самостоятелно. Ако мислите, че е ясно върнете го на СП. --Мико (беседа) 14:33, 8 януари 2014 (UTC)
Няма спор, че е имало и има много съдебни процеси в Солун. Решаващото, според мен, а явно и не само, е това, че съдебен процес от подобен мащаб - спрямо лица предизвикали световен пожар е нямало. Това е значимото, а фактът е неоспорим - ПСВ пламва след атентат организиран иманно от Апис и подчинената му структура! Отделен е въпроса кой има интерес от това; кой как реагира и най-вече кой какви дивиденти черпи или загуби реализира в резултат, и след края на световния пожар.
Не, въпросът е единствено информативно ли е заглавието в случая. Но повтарям, ако искате, върнете на Солунски процес. --Мико (беседа) 14:50, 8 януари 2014 (UTC)