Беседа:Софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Софтуер е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Липсваща статия Малка Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Чуждица или заемка[редактиране на кода]

Поправете ме ако грешка, но ако "софтуер" е чуждица, то това не означава ли, че е имало дума за това понятие преди навлизането на софтуер? Според мен е заемка, тъй като, логично, не сме имали дума за това понятие и сме приели чужда дума (но не и чуждица). --Webkid 12:21, 9 ное 2004 (UTC)

А употребява ли се извън сферата на информационните технологии? Освен метафорично. --Спас Колев 12:31, 9 ное 2004 (UTC)
Аз лично не съм го чувал в област, различна от ИТ. --Webkid 12:54, 9 ное 2004 (UTC)
Според мен, думата софтуер е заемка. Терминът чуждица не е подходящ в този случай. --Хари 14:57, 9 ное 2004 (UTC)
Българският термин е „програмно осигуряване“. За хардуер е „апаратно осигуряване“. Но софтуер и хардуер са вече много разпространени специално на български. Иначе май минават точно за чуждици дотолкова, доколкото и „компютър“ е такава. --Емил Петков 13:56, 22 януари 2006 (UTC)
Преместването на страницата ме изненада доста неприятно. Уча във СУ/ФМИ и досега съм имал само един преподавател, който употребяваше "програмно осигуряване" - въпросният човек беше, ъ-ъ, на възраст пред пенсия. "Софтуер", колкото и неприятно да звучи на някои хора, е наложилият се термин. --Daggerstab 13:17, 1 юни 2006 (UTC)
Приеми тогава, че и аз съм пред пенсия :-), макар че ми остават поне още 30-ина години да работя. Има си думи за това от десетилетия (от 60-те насам) и фактът, че последните 5-8 години мнозина говорят българския по-зле от английския не е радостен. Не знам при кого учиш сега, но доскоро във ФМИ имаше достатъчно българи, които си използваха българските термини.
Нека да оставим войната на „лингвистичните“ (!) термини на на занимаващите се с ... езикознание (!!). Англйската дума може да бъде срещната в българския език по-често като „софтуер“, но понякога и като „софтуеър“. Надявам да няма спор по този езиков факт, който аз си обяснявам с липса на определение в нашенския (замерете ме по тиквата с някой по-нов правописен речник, може вече да е влязла и да е „закована“ :-)). -- Златко ± (беседа) 16:47, 1 юни 2006 (UTC)

Обикаляне около целта[редактиране на кода]

Сега друго: Има в статията едни приказки, че софтуерът бил програмният код, въведен от програмист. Това и други подобни, дори и в определен аспект да могат да се сметнат за верни, са много встрани от истинската същност на понятието и повече объркват, отколкото дават полезна информация. Особено сега, когато в много случаи програми пишат програми, разсъждението за кодове и програмисти е изсмукано от пръстите. Може, разбира се, да се каже, че софтуер се нарича както машинният (изпълним) код, така и изходният код на програмите, но без това да заблуждава, че се опитва да даде основно определение на термина. Освен това, само в един конкретен смисъл софтуерът е (конкретен) програмен продукт в единствено число, така че това не подхожда за първо определение нв статията. Направих справка в en:Computer software, nl:Software, ru:Программное обеспечение. На мен лично последното, руско, определение много ми харесва, има и систематизирана терминология, класификация и пр. От тази гледна точка се позачудвам дали да не си направим ние статия за „програмно осигуряване“, а в софтуер да включим обяснение на етимологията и използването в българския език, терминология на базата на думата, използвана в българския и препратка към програмно осигуряване. бих се заел веднага с това, но искам първо да чуя и други мнения. --Емил Петков 13:56, 22 януари 2006 (UTC)

Предложение[редактиране на кода]

Аве хора предлагам да се направи шаблон за компютърен софтуер, както има и за компютърен хардуер и да го слагаме в страниците за компютърен софтуер, като сновно щу служи за по-бърз ориентир към съдържащото се по тази тема. Предлагам вътре да включва раззлични термини свързани с тази тема, както и имената на по-известни софтуерни програми от всякакъв вид - от антивирусни до текстообработващи. И така, аз не знам как да го направя това, само давам идеята, така че тежката задача оставям на вас и модераторите. Ухилен съм:-):-)Ухилен съм --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 90.154.167.105 (беседа) 18:58, 20 април 2008‎