Беседа:Стрез

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

хм... cъс смъртта на цар Калоян през 1207 г. и възкачването на трона на Борил. Стрез бяга в Сърбия и ... защо ще му е да бяга с Сърбия, след като сина му/брат му Борил става цар?????--Vammpi 12:10, 19 март 2008 (UTC)

Според Теодосий, защото Борил искал да го убие. Не е съвсем сигурно, че Стрез е брат на Борил но е сигурно, че не му е син.--Kandi 20:38, 19 март 2008 (UTC)
значи става въпрос за Добромир Стез, според този линк [1], А само Стрез е Боляр, баща на Борил и Добромир Стез??--Vammpi 09:56, 20 март 2008 (UTC)
Линкът, който сочиш, е пълен с измишльотини, включително и имената "Добромир Стрез", "Борил Стрез" и твърдението, че баща им се е казвал "Стрез". Ако искаш правилна генеалогия, потърси "Фамилията на Асеневци" от Иван Божилов.--Добри 10:21, 20 март 2008 (UTC)

Каква Сърбия ви гони пък вас бре, това са най-западните български земи досами крепостта Рас. Оттам започват сръбските земи с черногорските и херцеговински бърда. Сякаш не ви е ясно, защо Сава отравя Стрез - ми за да се възкачи в Търново законния наследник на престола и първи български цар на Втората българска държава, на който между другото Сава се пада вуйчо.

Бащата на Сава, приема монашеското име Свети Симеон, ако не знаете кой е Симеон Богоприемец и Симеон Велики си е ваш проблем. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 84.252.39.52 (беседа)