Беседа:Триене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

F_f = \mu_fF_p където Ff е силата на триене, Fp е силата, перпендикулярна на контактната повърхнина, а μf е коефициентът на триене.

При плъзгане силата на триене зависи и от относителната скорост на двете повърхности, но при ниски скорости разликата е незначителна. Въпреки това, тя може да бъде усетена на практика. Рязкото тръгване при бутане/дърпане на предмет в покой, спиран от силата на триене се дължи на факта, че коефициентът на триене при плъзгане е по-малък от този при сцепление.

Както се вижда от формулата, силата на триене не зависи от размера на контактната площ между двете тела. Нейната посока е винаги противоположна на посоката на движение. В случая на сцепление става дума за посоката, в която би тръгнало тялото, ако силата на триене я нямаше.


Но Fp е силата, перпендикулярна на контактната повърхнина,зависи.СЛЕДОВАТЕЛНО силата на триене зависи от големината на контактната повьрхност!(77.77.12.233 07:37, 10 февруари 2015 (UTC)). http://publ.lib.ru/ARCHIVES/D/DERYAGIN_Boris_Vladimirovich/Deryagin_B.V._Chto_takoe_trenie.(1963).[djv-fax].zip[]