Беседа:Туше Делииванов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Цитат[редактиране на кода]

Туше Делииванов за Христо Смиренски, на когото е „близък роднина“ (в спомените на Петър Карчев):

Измирлиевци са страдали в борбата за българското духовно възраждане. Бащата на това момче е затварян, съден и измъчван в тези борби от турските власти по подстрекателства на гъркомани и на гръцките владици. Измирлиевци са уважван род от всички кукушани - българи.[1]

Бележки[редактиране на кода]

  1. Карчев, Петър. През прозореца на едно полустолетие (1900-1950), Изток-Запад, София, 2004, стр. 367. ISBN 954321056X


Мико, не разбрах това за македонизма защо го махна. Като е подписал апела, с който признава македонската нация, приема ли македонизма или го отрича? Jingiby (беседа) 07:04, 6 юни 2012 (UTC)

Ами тая работа с Апела само не става - Апелът е подписан и от Герджиков примерно. Изобщо - не всички, които са с приемали наложената линия след 45 г. са македонисти - Поптомов примерно е един от хората, оказали най-силна съпротива на "сближаването" с Югославия и македонизацията. --Мико (беседа) 07:08, 6 юни 2012 (UTC)
Наистина апела не е достатъчен: Поповски, Шанданов, Шатев дори, трудно могат да се определят за македонисти. Пък и това си е временен политически уклон, който може и да е в резултат на натиск. Тези незначителните ги писах македонисти, но като се намери повече информация можем да го променим. --Подпоручикъ (беседа) 07:24, 6 юни 2012 (UTC)