Беседа:Ударение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Как се пише удареното "и"? Така: "ѝ" или така: "и́" (когато е отделна дума).

В тази дискусия rpetrov казва:

"За "удареното и" в българския език се ползва по-скоро "ACUTE ACCENT". Символа "GRAVE ACCENT" е с обратен наклон."

Забелязах, ч в Уикипедия пишете ударението така: "ѝ".

Забелязах, че когато напиша в Уикипедия ударено "и" и знака за ударение, след запазване тази комбинация се преобразува в един символ (ударено и).

Смятам, че правилно е „ѝ“ (ѝ). Така е дадено в Речник на българския език, т. 6, София, БАН, 1990, стр. 14. Освен това, и в Правописния речник на българския книжовен език, С. 1965, на стр. 102 е написано по този начин, в Българския тълковен речник, 1963, на стр. 241 също откривам именно този начин на отбелязване на въпросното уарение.--Хари 10:29, 8 май 2005 (UTC)

slovored.com[редактиране на кода]

Внимание!!!


Не използвайте "slovored.com" за търсене на "правилно" ударение. Връща грешни резултати.


За думи, които са омоними, както са обяснени много коректно в тукашната статия (думата "вълна"), но имат подвижно ударение - се връща само едната възможна дума.


При върнати резултати в словоред има и думи които са напълно сгрешени.


Примерно за "дойдоха", чието ударение, естествено е на второто О, в словоред са го поставили на първото, явно водени от инфинитива "да дОйде", въпреки че ако го бяха "заредили" като минало свършено време на глагола, трябваше да е с ударение"дойдЕ", а не "дОйде". (извинявайте за този начин на обозначаване на ударението, с използване на главна буква, но го правя за да е "по-лесно разбираемо и смилаемо", дори да изглежда "правописно неправилно"...

--Предният неподписан коментар е направен от Любомир Иванов (приноси • беседа) 05:54, 23 май 2020 (UTC)