Беседа:Фуникулер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Наименованието "фуникульор" е малко спорно. В един речник на чуждите думи в българския език на БАН тази дума е посочена като "фуникулер", а примерно в [1] в речника от френски на български като "фуникюлер". Друг вариант според мен би бил "Фуникуляр" като окончанието е сходно при други подобни френски думи (exemplaire екземпляр, moléculaire молекулярен и т.н.), но преди всичко трябват източници. --Николов 11:14, 27 август 2009 (UTC)

Дал съм заглавието на статията и механизма, според учебниците и употребата, когато съм учил и използвал учебници и справочници. Съжалявам, в ерата на интернет можете да си искате интернет-източник, но светът е съществувал и преди интернет... Пък и интернет-източниците могат да бъдат силно спорни, от гледна точка на научност и достоверност. Съществуването им не доказва нищо! "Фуникулер", според моите познания на българското произношение може да бъде само, ако ударението е по следния начин : фунику̀лер. "Фуникуляр" въобще не би могло да стане, тъй като френското сложно -е- (-ai-) не се превръща в -я-! Примерите "екземпляр" и "молекулярен" не са подходящи, тъй като там става дума за исторически утвърдени думи, пък и твърде вероятно те са навлезли в българския през друг език.
Моля изискването за източник да бъде снето! ----Tergo 12:09, 8 януари 2010 (UTC)
Аз не съм казал, че искам задължително източник от интернет просто дадох няколко примера. Искам какъв да е източник удостоверяващ достоверността на предоставената информация. Статия без източници може да бъде изтрита. Посочете използваните източници за да има връзка между написаното тук и книгата или мястото от където сте черпили информация. За книги може да посочите име на книгата, година, издателство, град ако има, номер на книгата, автор и т.н. Има си цяла уикистраница за източниците в уикипедия. Едно от изискванията е източниците да не са някакви съмнителни примерно от някакъв форум или съмнителна интернет страница. --Николов 04:11, 14 януари 2010 (UTC)
Щом смятате, че съдържанието е недостоверно - трийте. Пунически войни не ми се водят, нито пък ще седна да търся стари речници или литература, за да "доказвам" - нямам време за подобни действия. Сметнах, че подобна статия ще е полезна - явно не е.----Tergo 23:03, 14 януари 2010 (UTC)

Айде сега ново пет! По цял свят е фуникульор, у Уикипедия стана фуникулер. --Rest 19:38, 27 август 2010 (UTC)