Беседа:Хомонормативност/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Съществува ли изобщо

Съществува ли изобщо такова понятие? Никъде не намерих да се говори за хомонормативност.--Ема 09:21, 12 септември 2005 (UTC)

Връщам си думите, на английски има доста статии по въпроса. Просто в българския е чуждица и никой не се е занимавал с тази тема. --Ема 09:27, 12 септември 2005 (UTC)

Защо да е чуждица? Знаеш ли за някоя българска дума със същия смисъл. Иначе е пределно ясно и очевидно, че явлението, обозначавано от думата, съществува, и е необходимо да си има название. --Емил Петков 09:30, 12 септември 2005 (UTC)

Имах предвид заемка. --Ема 09:36, 12 септември 2005 (UTC)

Искам да вметна, че постепенно Уикипедия почва да тежи като източник. Неизбягването на теми и поддържането на У:НГТ са и силата! --ИнжИнера 10:21, 12 септември 2005 (UTC) Стабилен Stable

Източници

Забележка. В този раздел се обсъжда следното явление, което беше предишна версия на статията Хомонормативност.
Хомонормативност е стремежът на някои самоназоваващи се гей-хора да налагат на цялата общественост правила за поведение и говорене, изгодни на техните разбирания и цели. Тя е свързана с т.нар. политическа правилност, която достига до абсурдни размери в САЩ.

Цитат : Всико е точно така, проверил съм. Ако имаш конкретни забележки, - на беседата --ИнжИнера

Да, бих те помолил за източници, например тези, които си проверил. В английската уикипедия няма такава статия, но в Гугъл има статии и научни трудове, в които се говори за Хомонормативността като норми, които ЛТГБ общността налага на членовете си като типове поведение, необходимо за приемане, възприемане и оставане в тази общност (главно с търговски цели и намерения, аналогично на Хетеронормативност), без да излиза навън и да се интересува от хетеросексуалните, нито от езика им [1] [2] (pdf) : "homonormativity — the marketable collective homosexual identity" (маркетинговата колективна хомосексуална идентичност). Не казвам, че не съществува такъв феномен, какъвто е описан в статията, искам да се провери дали си няма друга дума. Не е работа на Уикипедия да кодифицира езика, нито да създава или адаптира нови думи за нови феномени. --Петко 11:57, 12 септември 2005 (UTC)
Абсолютно прав си! Но си объркал само един малък детайл - забранени са оригиналните изследвания, не и адаптирането на липсващи думи. А ако смяташ, че тези неща по-горе за хомонормативността си ги прочел от надежден източник, добави ги и тях. В написаното дотук нямаме (чети и Ема Емил Петков ) съмнение. Теб кое точно те съмнява? Аз, най-последователния борец срещу самопроизволно съчинената терминология, нямам съмнения. --ИнжИнера 13:40, 12 септември 2005 (UTC) Стабилен Stable
Помолих да посочиш къде точно каза си го проверил в надежден източник, за да го проверя и аз. Аз посочих къде съм прочел, като в целия Гугъл на английски има само 230 попадения, повечето от които говорят за само три труда по темата : една конференция, една студентска дипломна работа и една книга (и трите са на социолози, работещи в тази област), в които се говори за това, дето съм ти написал, не за това, дето е в статията. Според мен, самопроизволно съчинената терминология и писане на статии с цел илюстриране на гледна точка, било тук или по подобни форуми, където всеки може да пише, не е научно, нито достоверно и ако се появи в Уикипедия, е оригинално изследване. Не съм съгласен с тебе за адаптацията: по същия начин и с подобни методи ни се налагат насила думи като Куир и др. щото нямало съвсем точни бг еквиваленти, или ако има, на някой не му харесвали. Затова, ако въобще статията трябва да остане, ще бъде както дадено определението на тримата социолози, така и на тези достоверни източници, които ще посочиш. --Петко 15:36, 12 септември 2005 (UTC)
За източници питай автора Потребител:Vladko Очевидно са били надеждни, защото по-горе ти се каза, че явлението се наблюдава и в Холандия. Аз ти пиша от България. Ако това- педерасите да се опитват да дават акъл на нормалните кое как да бъде, - го няма във Франция отбележи го! Пълното излагане на фактите е уикипринцип, заради който съм тук. А ти, какви интереси имаш в Уикипедия? --ИнжИнера 16:46, 12 септември 2005 (UTC) Стабилен Stable
Не ме обсъждай мен и теб, ами подобряването, научността и достоверността на статиите. Написах вече, че и аз забелязвам описания феномен ("Б" съществува и трябва да се опише) включително в бгУики, обаче като проверих, се оказа, че май терминологията е наистина съчинена. И аз съм за излагане на фактите, обаче съм против излагането на неща, които не са факти, като че ли са факти ("А" е "Б"). А иначе, това определение може да се премести на друго заглавие или примерно в статията Политическа правилност. Ти каза, че си проверил, затова кажи къде, за да го проверя колко е достоверно, иначе ще сменя определението за този термин. --Петко 17:02, 12 септември 2005 (UTC)
Извинявай, изразил съм се неточно. Написаното: „по-горе ти се каза, че явлението се наблюдава и в Холандия. Аз ти пиша от България.“ да се чете „по-горе ти се каза, че явлението се наблюдава и в Холандия. Аз ти пиша от България, и тук се наблюдава.“ И по никой начин в написаното от мен няма намек за теб лично. Щом ти го казваш, нямам съмнение, че във Франция такова нещо не се наблюдава. Отнеси се и ти с уважение към нас, дето ти казваме, че при нас е така - има такова явление.
Извинявай, изразил съм се неточно, за жалост има го и във Франция. По-горе ти се каза, че "и аз забелязвам описания феномен". Да се чете, "и аз забелязвам описаното явление". Само не забелязвам достоверните източници, в които явлението е наречено "хомонормативност" и които каза, че си проверил (три пъти те помолих). Сега, за термина : открих какво е хомонормативност и то не е това, дето го пише. Все едно да го въведеш на статията тенджера (имам идея що е тенджера, ма па те това не е!). Тоест, и аз искам явлението да бъде описано, но не с това заглавие, което означава друго нещо. Затова сега ще сменя дефиницията на термина, а текста ще го преместим на подходящо заглавие (сега ще потърся какво може да е), или ако открием източници, ще го откоментираме. А за личното обсъждане на мен и теб беше това: "... заради който съм тук. А ти, какви интереси имаш в Уикипедия?". --Петко 17:57, 12 септември 2005 (UTC)
След доста търсене, не можах да открия самостоятелно наименование на това явление. Освен в бг.Уикипедия, такава дума на кирилица няма нийде в интернет (на английски има, но значението е различно). Дали е оригинално изследване вие преценете. Правилният термин за явлението (ние, некои самоназоваващи се средностатистически хора, ни се струва, че някой насила ни променя езика) е Политическа коректност и се отнася за всички видове промени на езика (не само свързани със сексуалността), за наименованието на всички видове хора, различни от средностатистическите : сакати, луди, нехетеросексуални, негри, индианци и пр. Ако някой желае да прави наистина неутрални статии с излагане на всички гледни точки, нека ползва английската статия "Political correctness" - това е изключителна статия и източник, и дава доста подробни обосновки и критики на различните страни (за, против) и мотивациите им. Също полезни статии за доуточняване на понятието са en:Newspeak (Новговор, евентуално също Дистопия), en:Euphemism (Евфемизъм) и en:Sapir-Whorf hypothesis (Хипотеза на Сапир-Уорф) --Петко 12:17, 13 септември 2005 (UTC)
Поличитеската коректност е само една от страните на понятието "хомонормативност". В случая не става дума само за начин на изразяване, а и за поведение и не задължително винаги се тръгва от езиковата страна на съответните въпроси. --Емил Петков 12:40, 13 септември 2005 (UTC)
Точно това го пише в en:Political correctness, но не се ползва термина "хомонормативност" (не става дума само за начин на изразяване, а и за поведение и не задължително винаги се тръгва от езиковата страна на съответните въпроси). Значи посочете източници, в които явлението (изразяване, поведение) е наречено "хомонормативност" или по друг начин, за да го въведем на подходящото заглавие. Вече написах, че при хомонормативността, макар че като явление е нова и не достатъчно изследвана, се смята нормите на поведение единствено в ЛТГБ общностите без да се интересуват от хетеросексуалните. Нямам против да се пише статия за явлението в уики, стига да не е оригинално изследване и стига да си имаме източници и библиография. Против съм да се слага на заглавието Хомонормативност, ако в източниците и библиографията не е така. --Петко 12:51, 13 септември 2005 (UTC)
Може ли да те помоля да цитираш точния текст от en:Political correctness, на който се позоваваш! --Емил Петков 13:48, 13 септември 2005 (UTC)
За определението на Хомонормативност въобще не се позовавам на тази статия, защото тя е различно нещо. За връзката между езика (начина на изразяване), поведението на говорещия и мотивацията за промяна на езика има в раздела Linguistic background и следващия, като е доразвито в другите статии, към които препратих en:Sapir-Whorf hypothesis (и че никога не се тръгва от езиковата страна на съответните въпроси, ами от други, политически съображения, напр. en:Newspeak, en:Euphemism). За определението Хомонормативност съм дал източнивите, които съм ползвал, като от вчера напразно чакам източниците, на които вие се позовавате, за да припишете на "явлението" такова име "хомонормативност". --Петко 14:58, 13 септември 2005 (UTC)
Въпросът е не откъде се тръгва, а докъде се стига. В политическата коректност, както се вижда, винаги я докарват до приказките (езика). При това, което е предмет на тази статия, езикът е само една част от цялото, свързана с другите му части, но не доминираща. Затова се различава от всичките неща, към които си дал препратки. Най-релевантна в случая е хипотезата на Сапир-Уорф. Всъщност наистина става дума за това, което си намерил на английски. Но те не могат да си създават норми на поведение, без тези норми да започнат да се застъпват с други, общоприети норми на поведение и съответно да се опитват да ги изместят по краищата. Това е естествено следствие от реактивната или просто агресивна нагласа на част от представителите на ЛГБТ общността. Та ще взема да го редактирам в този дух, ако си съгласен. Англисйките текстове нещо не ми харесват, пък и в тази област точно заради разни нормативности трудно може да се раздели сеното от плявата. Това не ти е физика на твърдото тяло. Аз лично нямам източници, но след като някой ще си развява байрака да въвежда "куиър", "джендър" и други подобни, съм склонен да се съглася това да остане дори и като наше нововъведение, защото го смятам за честна и открита реакция на другото явление. Ако трябва, отгоре да се постави някакво шаблонче, което да казва, че терминът е новоизкован и че отразява гледна точка, пък някой после да сложи комплементарната гледна точка. Проблемът в България в момента е, че "куиър" и до голяма степен "джендър" науките се четат, преподават и развиват и слушат от ЛГБТ-хора. Поради това е логично да не се чува терминът "хомонормативност" на български. Т.е. проблемът с терминът "хомонормативност" е проблем със самата хомонормативност усмивка --Емил Петков 15:27, 13 септември 2005 (UTC)
Добре, редактирай го по най-добрия начин. И аз имам да добавя нещо в тая насока (и връзка с хетеронормативност), но няма да имам време и ще го направя утре. --Петко 15:37, 13 септември 2005 (UTC)