Беседа:Чанакгьолски езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

За езерото на снимката[редактиране на кода]

Езерото на снимката в статията е едно от Урдините езера - това непосредствено под в. Дамга. Предполагам авторът и се е заблудил и е снимал на юг от Зелени рид вместо на север (там са Чанкгьолските езера, едно от които дъновистите наричат Чистотата). Поздрави, --Dido3 20:27, 21 май 2011 (UTC)

- Glagoli отговори: Hi, Dido3! Благодаря за добавките в статията, както и не възразявам срещу преименуването на статията. Езерото обаче си е Чистотата и лично съм правил тази снимка, когато изкачвах Харамията (вижда му се сянката). За доказателство прилагам и втора снимка, която не бях публикувал - с двете езера, от които пък изтича р. Черни искър. Снимката на Урдините езера също е моя и я правих наистина от вр. Дамга (другото име на вр. Ивано Вазов).

Поздрави: Glagoli 12:20, 24 юни 2011 (UTC)

Здрасти - прати ми email за връзка на ... - ще ти покажа снимка на езерата, която за съжаление не мога да публикувам. Поздрави, --Dido3 20:58, 26 юни 2011 (UTC)
Благодарности към --Dido3! При посещение на място преди няколко дни се уверих, че Dido3 е прав! Езерото, което погрешно бях определил като Горен Чанак (Чистотата) се оказа Рибното езеро от групата на Урините езера. Следват промени от моя страна в тези страници с нови снимки и текст. Не знам дали е прието, но предлагам колегата за награждаване! Glagoli 14:32, 25 август 2011 (UTC)

Имената на езерата[редактиране на кода]

Имената Езеро на чистотата и Езеро на съзерцанието се използват все повече от туристите за индивидуализиране на езерата от Чанакгьолския циркус, като повечето дори не знаят, че това тръгва от дъновистите. Вероятно защото са по-красиви, а турското название не е от сорта на Дженгала или Сиврията (разбирате ме, нали). Предлагам имената им да останат - с малки букви, защото туристите не влагат дъновисткия смисъл в тях, без да се упоменават дъновистите в географска статия @ symbol.svgDido3:: Горното Чанакгьолско езеро, наричано също Езеро на чистотата, е разположено... Иначе трябва езиково пояснение по турски - че думата чанакгьолски е свързана с паницовидна форма, паничишки и българския вариант би бил Голяма и Малка Паница - а такива има в съседния Урдин циркус. Всъщност може би това трябва да се напише, иначе Чанакгьолски езера/циркус звучи съвсем неразбираемо. --Randona.bg (беседа) 12:46, 2 август 2019 (UTC)

Здравей, дъновистките имена, които даваш тук, не се употребяват в туристическите среди. Туристите обикновено ги споменават като Долния Чанак и Горния Чанак. Поздрави, --Dido3 (беседа) 22:20, 4 август 2019 (UTC)
Здравейте, според мен добавянето на алтернативните имена е полезно и съответства на мисията на Уикипедия. Също така имената се използват в популярни картографски приложения, като:

Wikiknol (беседа) 20:18, 14 август 2019 (UTC)

openstreetmap/wikimapia са бази данни със свободен достъп и не прилагат верификация на данните по утвърдени картографски стандарти (каквато верификация примерно се прилага при изработката на държавната ни топографска карта). В този смисъл всеки може да именува дърво, връх, скала, местност или езеро със случайно избрано от него име. Поздрави, Dido3 (беседа) 20:56, 14 август 2019 (UTC)
Има случаи, когато картографските имена се разминават от използваните в ежедневието. Витошка вместо бул. Витоша; Хаинбоаз вместо Проход на Републиката; връх Шипка вместо връх Свети Никола и т.н. Предложението ми е да добавим алтернативните имена без да се акцентира върху тях. Wikiknol (беседа) 17:31, 15 август 2019 (UTC)
Разбира се - има такива имена. По-добре е обаче апокрифното народно творчество да стои далеч от стриктно географските текстове, краеведските изследвания и картографските материали (към която група спадат материалите в Уики). Въпросното апокрифно творчество няма спирачки заради което имаме топографски бисери като Сутиена (Валявишкото езеро в Пирин), Акул перка (в. Кралев двор в Пирин), Беинса Дуно (по склона на Кабул в Рила), двойката върхове Шаро и Мурджо на Витоша, Мурат наместо Муратов връх в Пирин и много други. Поздрави, Dido3 (беседа) 18:40, 15 август 2019 (UTC)

Какви източници има за тези имена? Ако са популярни сред по-голямата част от населението – добре, в противен случай ролята на една енциклопедия не е да налага нови наименования.--Спасимир (беседа) 17:06, 16 август 2019 (UTC)