Беседа:Шабан Шаулич

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Некачествен или не, но е източник. Има кратка биография на изпълнителя и е указано, че е циганин. - Що за глупост е това! Източникът http://eha.bg/ определено е неблагонадежден. Един сайт, който съвместно с Lapni.bg иска да продаде нещо. Кратката биография в него няма автор и не се базира на никакъв достоверен източник. Не мисля, че eha.bg и Lapni.bg са в позиция да указват етническия произход на който и да било. Ще покажа целия текст на съкровения източник, с цел по-добра прегледност и естетическа наслада :

Повод за почерпка! Златна колекция от 3 броя CD или общо 57 "Сръбски хитове за маса" на Шабан Шаулич на златна цена от 2 лева!
  • Валидност на ваучера: от 04.01.2012 г. до 04.02.2012г.;
  • Всеки може да закупи неограничен брой ваучери;
  • Необходима е предварителна заявка на имейл адрес music.distributionbg@gmail.com , с име на клиента, адрес и номер на ваучер;

За допълнителна информация 0896881006; Доставката за цялата страна е 3 лв. за цялата страна; Всички условия на Lapni.bg;

Цели 57 сръбски хита, които трябва да чуете след като седнете на масата или преди да паднете под нея е днешното ни звездно предложение. Кралят на сръбската музика – Шабан и подбрани ромски хитове ще попълнят фонотеката Ви за празници и импровизирани купони с цели 3 златни диска на златна цена от 2 лева! Защото всяка незабравима сбирка на маса има нужда от живи сръбски легенди, пивки шлагери и сърцераздирателни балади. Lapni.bg Ви желае Весела и Купонджийска Нова година и хиляди наздравици!

Офертата включва:

3 броя CD "Сръбски хитове за маса"

  • Двоен албум със златни хитове на Шабан Шаулич
  • Албум: Najveci Ciganski Hitovi “Zlatna Kolekcija”

НАЗДРАВЕ!

Една друга сръбска легенда – Мирослав Илич, казва за него: Шабан Шаулич е бог! Той не се побира в никакви класации. Идол на няколко поколения!

Шабан Шаулич е коронован за "Цар на народната музика" в Сърбия. Певецът и композиторът от цигански произход е роден на 6 май 1951?г. в град Шабац, Югославия и от появата си на голямата сцена през 70-те, до днес е сред най-големите балкански звезди за всички времена! В двойния му албум са включени хитови заглавия като: Bio sam pijanac, Andeoska Vrata, Sve sam s tobom izgubio, Svetlana, Gordana, Draga Moja и много други.


Указаният етнически произход в този сайт не го откривам в друг източник. Обръщам внимание на страницата Уикипедия:Благонадеждни източници, и по специално :

Изключителните твърдения изискват изключителни източници[редактиране на кода]

Някои сигнални лампички трябва да подсказват на редакторите да проучат източниците на някои твърдения:

  • Изненадващи или привидно важни твърдения не са масово известни.
  • Изненадващи или привидно важни сведения за скорошни събития не са отразени от благонадеждни средства за масова информация.
  • Изложени са сведения за нечии твърдения, които не отговарят на известните досегашни негови позиции или напълно ги отричат и компроментират.
  • Изложени са твърдения без източник или такива, които противоречат на преобладаващите схващания в съответните академични общности. Бъдете особено внимателни, когато защитниците на такива гледни точки твърдят, че има заговор техните схващания да бъдат потулени.

За целта изключителните твърдения – особено по отношение на исторически събития, въпроси от политически характер и биографии на живи хора – следва да бъдат подплатени с множество достоверни и проверими източници.

Също така обръщам внимание на страницата Уикипедия:Биографии на живи хора. По конкретно на :

Благонадеждни източници[редактиране на кода]

Всяко твърдение в една биография на жива личност, което ако се окаже невярно, може да се третира като клевета, трябва задължително да се позовава на източник. Без достоверни независими (third-party) източници, биографията ще наруши принципа "Без оригинални изследвания" и "Възможност за проверка" и може да доведе до иск за клевета.

С информация, достъпна само от пристрастни уебсайтове или слабо познати вестници, трябва да се борави внимателно, и ако уронва престижа на обекта, да не се използва изобщо. Информация от "самиздат" книги, вестници или сайтове / блогове не би трябвало да влиза в употреба, освен ако неин автор не е самият обект (виж по-долу).

Не всички широко разпространени вестници и списания са еднакво достоверни като източници на информация. Има списания и вестници, които печатат клюки и слухове, повечето от които - неверни. Може гъделът от една такава информация да е много приятен, но това не означава, че тя има място тук. Преди да повторите такава клюка, запитайте се дали информацията е поднесена като истина, дали източникът е благонадежден, дали информацията макар и вярна е подходяща за енциклопедична статия? Когато клюкарските издания печатат информация, в чиято истинност се съмняват, те често пишат с двусмислени, уклончиви фрази. Потърсете ги в текста. Ако източникът сам не вярва в истинността на твърденията си, защо трябва да му вярваме ние?

Поздрави,--Чигот (беседа) 12:25, 26 декември 2014 (UTC)[отговор]

Виждам, че на сръбската уикипедия е класифициран в категорията роми в Сърбия, а освен това името му е изписано там първо на ромски език. Съпоставено с изтoчника, тук ми се струва доста вероятно да е от цигански произход. Jingiby (беседа) 19:39, 26 декември 2014 (UTC)[отговор]
Проблемът е че не откривам потвърждение от благонадежден източник. И двамата знаем, че Уикипедия не е такъв. В сръбската статия е сложена тази категория, но в текста липсва такова етническо определение. Да, името му е написано на ромски език без източник. Остава си проблема с липсата на свестни източници. Мисля че на този етап тази информация не е за увода.--Чигот (беседа) 09:53, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]
Принципно си прав, но няма индикация за друг етнически произход на този човек, освен цигански. Между другото намерих генеалогична справка на клана Шабан. Историята му е описана от канадски зъболекар, който е от този род и потвърждава циганския му произход, включително и на самият Шабан Шаулич. Твърди, че разполага с генеалогично дърво до 1437 година.Jingiby (беседа) 10:19, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]
Не си разбрал правилно текста. Не мисля че написаното от Миомир Шабан във форума на http://genforum.genealogy.com е по-качествен източник. Миомир пише за своето братство Шабан, което е част от черногорския клан Люботин (от село Люботин). Никъде не пише че Шабан са цигани и мюсюлмани. Никаде не пише че Шабан Шаулич е част от Шабан. Няма данни Шаулич да има нещо общо с Черна Гора. За баща му Хусеин (Хуса) Шаулич не откривам нищо, освен името му. За майка му Илдуза Демиревич откривам, че е от Биелина, град с преобладаващо босанско население (т.е. босненски мюсюлмани). Опитвайки се да обясни произхода на фамилията си Миомир пише : In Serbian slang, it means "geek". This is because of the Muslim Gypsy Folk Singer Saban Saulic, who is a perfect geek with his golden teeth (Шаулич е мюсюлмано-цигански фолк певеч, който е идеален „geek" със своите златни зъби). Доста несериозно.--Чигот (беседа) 13:43, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]

Не съм разбрал точно текста първия път, когато го четох по диагонал, установявам след като го препрочетох сега, но авторът описва недвусмислено :the Muslim Gypsy Folk Singer Saban Saulic, тоест: фолк певецът Шабан Шаулич, който е турски циганин. Jingiby (беседа) 14:27, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]

Ако не си против, предлагам циганския произход да го преместим в раздел Биография, поради слабите източници.--Чигот (беседа) 15:25, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]
Добре.Jingiby (беседа) 16:21, 27 декември 2014 (UTC)[отговор]