Беседа:Южна Осетия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравейте!

не искам да внесе моите поправки в вашият текст, само моля да сверзате с мен по емайл inalpl@mail.ru затова че имате няколко грешките в вашата статия.

Благодаря, Иналко Плиев

Пристрастност[редактиране на кода]

Оспорвам неутралността на тази версия. Съдържанието на първия абзац от раздела „Ескалация на конфликта през 2008 и интервенция на Русия“ вменява, че грузинските войски са се задействали в отговор на провокации от Южна Осетия. Квалификацията „провокации“ не е подкрепена от независими източници. Другата страна от конфликта (Москва, Цхинвали) твърди, че провокациите са дошли тъкмо от грузинска страна. Тази гледна точка обаче не е отразена в статията. Освен това руските войски са наречени „мироопазващи“ сили. Употребата на кавички тук подвежда (демек искат да се изкарат миротворци, ама не са). Към началото на ескалацията Русия действително има свои миротворци в Южна Осетия, но по време на ескалацията вкарва в областта и редовни войски.--Добри 23:25, 8 август 2008 (UTC)

1. сега вече пише> на продължилите месеци наред взаимни провокации, (кой е бил пръв в тези провокаций, май няма никога да се разбере), 2. ако прочетеш статиите ще видиш че допълнителните руски войски (58. армия) са изпратени като подкрепления на мироопазващи сили т.е. са част от тях--Vammpi 23:49, 8 август 2008 (UTC)
Миротворци няма да е в кавички. 58-ма армия не е част от тях, както и да го извърташ. Руснаците са бомбардирали Грузия СПОРЕД ГРУЗИНСКИ ИЗТОЧНИЦИ. Това трябва да се отбележи, ако независими източници липсват. Правѝ разлика между Република Осетия и Южна Осетия. Първото също е нарушение на неутралността. Избърза да махаш шаблона.--Добри 00:13, 9 август 2008 (UTC)
Сега пък чета последния абзац за „огромните“ загуби на грузинците. Това го твърдят руските източници, които цитираш. Не можеш ли да изровиш по-неутрални източници? Или поне добави едно "твърдят руски медии", а?--Добри 00:17, 9 август 2008 (UTC)

няма наутрални източници това е големия проблем! Или руски или грузински, затова и не цитирам всичко което пише в тях, а гледам да е посредата малко или много. А какво са тук неутрални медии? западните ли? това което говорят грузинците пред CNN? или руската пропаганда, че Грузия е лошото руско дете, на което ще дадем добър урок, че да си седи при нас, а не да мечтае за реална геополитика, независимост от Русия и някакво си там приобщаване в западните ценностти, ЕС и НАТО.[1]...--Vammpi 01:07, 9 август 2008 (UTC)

съжелявам но моляте да поправиш итар-тасс цитира официалното прессъобщение: "В регион в помощь миротворцам направлено дополнительное подкрепление, которое окажет помощь в прекращении кровопролития. Допълнителните подкрепления са от 58. армия. [2]--Vammpi 01:13, 9 август 2008 (UTC)
абе те са подкрепление, ама това съвсем не значи, че са миротворци (разбирай и в буквален и в преносен смисъл :-)). За източниците си прав, само добавяй уговорки в текста.--Добри 01:26, 9 август 2008 (UTC)
то ми е ясно че нямат нищо с миротворци, затова ги писах в кавички. та както пише за подкреплението на миротворците на тази страница Российская 58-я армия начала обстрел грузинских позиций :-) --Vammpi 01:31, 9 август 2008 (UTC)

Абе пичове, откажете се от тази безпристрастност! Кви са тези независими източници. Айде сега, Интерфакс бил зависим източник, а HRW е независим. Нормалното нещо в една енциклопедия е да се цитират източници, ако претендираме за обективност трябва да цитираме различни такива. Обаче недейте да давате квалификации тип "митотворци" ли са, "независими" ли са и прочие, това е тъпо. Квалификации в енциклопедия поначало е тъпо.--Златко Костадинов 09:49, 13 август 2008 (UTC)

Изобщо, призовавам ви за следното:
 • който е използвал такива думи, просто да ги махне, да не пипам по чуждите текстове
 • да не трием информация и източници, които не се дублират. Виждам, че за някои когато агенция Интерфакс цитира грузинския министър и "руски източници" е едно и също, но за мен съвсем не е.
 • хайде все пак да оставим информацията за грузинските жертви! Щото аз не намерих друга, а това е важно...
Изобщо, някои хора тук много ги е страх от "руската пропаганда" :). Ако продължавате да управлявате еднолично статията ще повдигна въпроса пред по-висшата инстанция ;)--Златко Костадинов 10:06, 13 август 2008 (UTC)
Не се приеме твоето предложение! просто защото тук зависимите източници са руски/грузински информационни ангенции които ако не са държавни, са близки до държавното управление и заемат позиция като засегната стана!! независим е източник които не заема страна и не е пряко или непряко свързан е една от конфликните страни!
Проблема го виждаш сам, руснаците, а и руските източници говорят всичките за миротровци и миротворна мисия, а грузинците и техните източници за агресия и война за грузинската независимост. Грузинските източница говорят за 20 свалени самолети, руските за само 4. Руснаците говорят за 1400 загина с Цвинзвали и геноцит, а грузинците, че са били избити от бомбардировките на руските ВВС. Мисля че от тези примери схвана какво е зависим източник!! и че е нужно да се придържаме колкото е възможно до безпристрастност!!!
второ ти не цитираш Интерфакс, а бълг. факс.!!! Друго е когато цитираш директно Интерфакс, но агенциата е руски източник, ако искаш да цитираш изявление на грузинския министър, го потърси на друг, но не руски сайт, в идеален случай стои на уебстр. на съответното министерство. Колкото какво цитира Интерфакс, немски медии говорят, че е казал 165 загинали!!!--Vammpi 10:14, 13 август 2008 (UTC)
Ясно, значи руските и грузинските източници са зависими, а BBC например е независим източник и не провежда пропаганда за своето правителство и (в случая) не преписва грузинските агенции. Мисля, че няма какво повече да говорим на тази тема. Да вземем да се разберем направо, че ще преписваме CNN като най независим източник и готово. А цялата идея на Уикипедия можем да си я заврем някъде, щото независими работи няма... --Златко Костадинов 10:27, 13 август 2008 (UTC)
и каква е позицията на правителството в случия? Да изпраща или сваля самолети? Колкото до ББС не е само медия а институция!!, и при това са много много самокритични и критични не само към собственото си правителство, нещо което не можеш да твърдиш са факс или фокус.бг. А Ако не ти харесва Уики......--Vammpi 10:34, 13 август 2008 (UTC) Но мисля, че не медиите не са проблема, а идеологията за която се застъпваш.....т.е. не мисля че пристъпваш безпристрастно към темата!Точно червената армия, бе една от страните в конфликта в края на 80-те--Vammpi 10:37, 13 август 2008 (UTC)
Ама как, ББС са супер, добре че са те че да има един независим източник :))). Жалко само, че няма да мога да кажа същото за независимата енциклопедия...--Златко Костадинов 10:40, 13 август 2008 (UTC)
Каква идеология бе братче, просто като тръгнах да търся материали, че оказа, че е много трудно да се намери позицията на руското правителство, за разлика от грузинското такова. И тръгнах да оправям. Явно обаче тук стои само независима информация, затова туй, което ми трябва, го няма. Кво повече да ти кажа...--Златко Костадинов 10:40, 13 август 2008 (UTC)

аха не можа да намериш становище на руското правителство? еми виж какво каза Путин (премиер), виновниците ще бъдат сурово наказани и преследвани навсякъде, независимо кои и къде са те. а и за президента не можа ли да намериш? или за Ловров > няма да разговаряме със сегашното ръководство на грузия. Ако се затрудняваш, остави на другите които могат да намерят такава информация!--Vammpi 10:59, 13 август 2008 (UTC)

Идеята може да ви се стори малко тъпа, но вместо становищата на президентите обърнете внимание дали има такива на военни. Все пак тези, дето вършат черната работа, знаят най-добре, плюс това един военен няма как да скрие, че враговете пердашат него и другарите му...– Tourbillon Да ? 14:04, 13 август 2008 (UTC)

И защо да няма да ские?точно руските военни говореха, че не бомбардирват Гори и Поти, че не са те които нападат Грузия с абхазките части, че нямало руски танкове в Грузия!!! че не са завзели Гори и другите градове, да не говорим какво изприказваха по време на войната в Чечения. Чисто и просто воейните правят това каквото им се заповяда!--80.132.221.164 14:12, 13 август 2008 (UTC)

Дишай. И прави разлика между щаба на руските военни и самите руски военни. Не ти приказвам за някой генерал, дето дава изявление пред медиите, а за някой, дето в момента стреля с калашник и убива. На такива хич не им е до заповеди отгоре, да знаеш. – Tourbillon Да ? 14:34, 13 август 2008 (UTC)
и аз съм на същото мнение, особено след като днес по обяд говорителя на руския щаб съобщава че не се водят повече боеве, а буквално часове по-късно говорителя на Путин говори за няколко малки операции, а независиме медии съобщават и доказват с видео материал че руски танкови части въпреки обявеното премирие превземат и плячкосват Гори и се насочват към столоцата Тбилиси и на 60км от нея установяват военнен лагер! Руските медии мълчат по този въпрос! а и какво да кажат? да критикуват Путин и военните ли?всички журналисти знаят какво стана с Политковская.....
@ Tourbillon, такива генерали неможеш и питаш, защото никога няма каже публично, че е убивал --Vammpi 14:42, 13 август 2008 (UTC)
Ти генерал ли си ? Колкото повече такива източници, толкова по-добре ! Картинката става по-богата. А и не ми говори за Политковская, моля ти се. Саакашвили да не би да е ангел ? Не може да се вярва много-много на руснаците, но пък на грузинците още по-малко, щом само президента им се изказва относно ситуацията...Войната освен това е и медийна. – Tourbillon Да ? 14:54, 13 август 2008 (UTC)
беше и писал да питаме военните ръководители, че знаят най-добре. ето какво казва един руски войник които охранява подстъпите към Гори> Wir bleiben hier, bis Saakaschwili zurücktrit Ние оставаме тук, докато Саака не си отиде! reuters.com--Vammpi 11:53, 16 август 2008 (UTC)
Хее, и без това му е време ! Пък и е войник викаш, кво звание ? Ако е редник, не се брои Ухилен съм Ухилен съмTourbillon Да ? 12:07, 16 август 2008 (UTC)

Инфокутия[редактиране на кода]

моля за източници че абхазци и казаци са се вкл. в бойните действия.--Vammpi 11:22, 9 август 2008 (UTC)

Ще е хубаво да има и за командирите. Не вярвам Медведев лично да се е заел. --ShadeOfGrey 11:24, 9 август 2008 (UTC)
Медведев лично се е заел, понеже той е главнокомандащ на руската армия. Информация за източници можете да видите в английското уики!--Carmel 12:56, 9 август 2008 (UTC)
е да ама не! английското уики не е дотоверен източник! 2-ро като е главнокомадваш го питеш като такъв, а не като Командир, и от къде ти хрумна че е война? руския генерален щаб, твърди че не е война?--Vammpi 14:15, 9 август 2008 (UTC)
Моля четете правилно какво сам написал!!! Не съм казал, че източник е английското уики, а че източниците се намират там. Има огромна разлика. А проблемът за семантичната разлика между КОМАНдир и главноКОМАНдващ го оставям на дървените философи.Руската страна не е неутрален източник за това дали е война или не, понеже те са страна в конфликта. По скоро прочети статията на CNN, в която пише, че Грузия е обявила война на Русия [3]. --Carmel 14:47, 9 август 2008 (UTC)
е да ама източниците са неточни! никъде не пише че абхазци или казаци се бият в Южна осетия!!! а че се готвят, мобилизират.--Vammpi 14:51, 9 август 2008 (UTC)

Защо трябва да копираш агл. вики? защо не потършиш сам които са командирите? като например командващия сухопътните сили генерал Владимир Болдырев.??--Vammpi 14:58, 9 август 2008 (UTC)

Редакция[редактиране на кода]

Незнам дали има някой подобен проблем, но не мога да редактирам статии свързани с Грузия. При редакция марекра отскача произволно и настава лудо гонене на букви. Ако има някой подобен проблем и се се спарвил да сподели как :). А в случай, че само аз съм с подобен проблем, моля някой да оправи статията Вътрешна Картли. --Λичката 12:00, 9 август 2008 (UTC)

мисля, че проблема е твой.--Vammpi 12:03, 9 август 2008 (UTC)
Гадост! А тая статия има още за редактиране. --Λичката 12:09, 9 август 2008 (UTC)

ПРИЗИВ[редактиране на кода]

Внимавайте с граматиката. Статията има ужасен вид. Избягвайте изрази от рода „2 000 цивилни жертви, сред които 74 руски военни“ и „изпразнения град Гори“. Поправките на подобни грешки всеки път са много уморителни и времепоглъщащи. Благодаря за разбирането!--Добри 12:00, 15 август 2008 (UTC)

Идеи[редактиране на кода]

Мисля, че има още да се пише по казуза. Тук не сме обърнали внимание и на другия Фронт със Абхазия, а и не му е мястото тук. Рано или късно трябва да се насочим към създаването на отделна статия за конфликта.

 1. Предлагам първо тук да дискутираме едно евентуално име. Поне в печата се говори за Южно-осетинска война, Руско-Грузинска война и Кавказка война.
 2. Второ, може би ще е хубава да се разберем какви раздели да влиза в статията. пример:
 • предговор (от първата война в края на 80-те),
 • Ескалация през 2008 (от разполагането на 300??, незнам вече колко бяха руски ЖП строителни войски в Абхазия, евентуално срещата на Нато в Брюксел, убиването на осетинския шеф на полицията до действията непосредствено преди 7. август),
 • Грузинско настъпление,
 • Руска инфанзива,
 • Френския мирен план (6-те точки),
 • След примирието.
 • Бежанци и жертви
 • Гледна точна на Грузия и Русия по въпроса
 • Международна реакция
 • Войната в мрежата (блокирането на интернет сайтове и т.н.)

До тогава мисля, че ще е хубаво и да събираме и скалираме (кои са подходящи, кои са надежни) материали, линкове и др. да не ги изгубим от поглед. Ето един много хубав разбор от руска гледна точка. Това не беше спонтанна, а планирана война в. “Новая газета” . Поздрав --Vammpi 14:07, 15 август 2008 (UTC)

Аз мисля като начало да отцепим статията за конфликта отделно. Иначе мисля, че Руско-Грузинска война е добре, даже по-точно Руско - Грузински конфликт от август 2008 или нещо такова. Да го отцепим и да започнем да го оформяме според твоя план, пък после сигурно някои работи ще се променят, например жертвите за момента въобще не са ясни, а за война в мрежата аз не знам.--Златко Костадинов 14:31, 15 август 2008 (UTC)
Тук далеч по-интересна е информационната война и ролята на Интернет в нея, но за това ще трябва да почакаме известно време да излезе някой хубав анализ. Макар че не мисля, че лесно ще се намери такъв ;). Иначе, ако този вестник се издава в Русия, значи там имат повече свобода, отколкото си мислех :)--Златко Костадинов 14:37, 15 август 2008 (UTC)

еми Новая Газета се издава в Москва и е вестника за когото е работила Политковская. Между другото вече си имаме и commonscat за войната--Vammpi 20:24, 15 август 2008 (UTC)

За тези които искат да работя по създаването на такава статия, виж Потребител:Vammpi/Чернова. Поздрав--Vammpi 08:22, 16 август 2008 (UTC)

Трябва да наблегнем и на вътрешните проблеми на Грузия по отношение на икономиката, които също са една от основните причини за войната. Необходимо е да поставим акцент и върху самия Саакашвили, за когото има множество (основателни) обвинения, че е авторитарен диктатор, негативният ефект на войната върху шансовете за членство на страната в НАТО и ЕС, както и да се направи аналог със сценария в Косово. Ето една добра статия по въпроса. [4]Tourbillon Да ? 08:55, 16 август 2008 (UTC)
Икономическото състояние на Грузия бе преди конфликта в подем. всички международни показатели го отбелязаха. Не мисля, че тази възходяща икономика е причина за войната. Още повече че руснаците имат да губят икономически много повече (все още на са членове на СТО, а искаха тази година да станат, срив на руската фондова борса, изтегляне на капитали, бариери за инвестиции в ЕС и САЩ, а може би и други близки на Русия държави)
Не мился че и точно тук е мястото да оценяме колко демократични са лидерите на Русия и Грузия. Путин след Букурещ - Ние ще направим всичко за да попречим Грузия да влезе в НАТО, Ангела Меркел вчера - Грузия ще бъде част от НАТО, въпросът е кога, а не дали. Колкото до ЕС, Грузия участва и получава средства от няколко фондове по линията на ЕНП (en:European Neighbourhood Policy)--Vammpi 10:02, 16 август 2008 (UTC)
По скоро можем да говорим за подготовка на двете армии. юли-август 80.000 хилядно руско учение в Кавказкия регион. 58-армия, калена в Чечения, а всички знаем там какъв геноцит е ставал и става!--Vammpi 10:06, 16 август 2008 (UTC)
Ще потърся материал за оръжията, които Грузия е купувала през последните 5 години (видове оръжия и доставчици), както и за американските военни инструктори в страната. – Tourbillon Да ? 10:22, 16 август 2008 (UTC)
По добре потърси материали какви оръжия с били използвани!--Vammpi 10:42, 16 август 2008 (UTC)
Вече намерих малко, не знам къде да ги напиша и ще ги сложа тук:
 • 70 танка Т-72 от Чехия, 35 през 2005 и 35 през 2006;
 • 16 танка Т-72 от Украйна за Т-72
 • 33 БТР-80 от Украйна, 20 през 2004 и 13 през 2005 БТР-80
 • 4 vz.70 (вариант на БМ-21) от Чехия през 2003 БМ-21
 • 52 БМП-2 от Украйна, 40 през 2004 и 12 през 2005 БМП-2
 • а ето ни и нас - 450 ПТУР Фагот и Конкурс от България, доставени на Грузия през 2006 9К113 Конкурс
 • 758 ПТУР 9К114 Щурм от Казахстан през 2006 9М114/9К114
 • 30 гаубици Д-30 от Чехия през 2006, 12 през 2001 Д-30
 • 12 щурмовика Су-25К от Чехия през 2003 Су-25
 • 12 тежки артилерийски установки 2С3 Акация от Украйна, 6 през 2004 и 6 през 2005 2С3
 • 7 вертолета Ми-24 от Украйна през 2005, 1 от Узбекистан през 2004, Ми-24
 • 1 зенитно-ракетен комплекс Оса-АКМ от Украйна през 2006 Оса/Ромб
 • 1 зенитно-ракетен комплекс Бук-М1 от Украйна през 2007 Бук-М1
 • 30 модифицирани 73-мм оръдия Гром + 100 ракети за тях от Полша през 2007 Гром

Ще потърся и още. То това главно се използва. Като гледам тръгнали са да се разоръжават за НАТО Ухилен съмTourbillon Да ? 10:52, 16 август 2008 (UTC)

Освен това САЩ има в Грузия близо 100 (!!) военни инструктори. Че то толкова и в Африка няма. [5] Pentagon officials said today that American military was assessing the fighting every day to determine whether less than 100 American trainers should be pulled out of the countryTourbillon Да ? 11:12, 16 август 2008 (UTC)

Ми супер, че си си намерил! Обаче каква връзка имат със сегашния конфликт тези набавки?Саакашвили е на власт от 2004, а да не говорим че всяка държава копува и продава оръжия? По скоро тези данни бих ги сложил в отделна стания Въоръжени сили на Грузия или Армия на Грузия, но не и тук!

а за статията както посочих по горе си има чернова> Кавказка Война 2008 --Vammpi 11:16, 16 август 2008 (UTC)

Ами това е офанзивна техника бе приятел. А и едно от предизборните обещания на Саакашвили беше да върне на Грузия Южна Осетия и Абхазия, защото те дефакто бяха (и все още са) извън контрола ѝ. Това е военна техника - на война тя не седи по складовете, а се използва. Още повече, че Цхинвали беше сринат с тежка артилерия, каквато грузинците преди нямаха. Така че направо да си го кажем - ето ти оборудването, което грузинците в момента използват. Към това ще прибавим и факта, че държавите-кандидатки за НАТО се разоръжават, грузинците правят обратното. Тук си написах числата, не знам дали ще ми разрешиш да ти пиша по черновата :-)Tourbillon Да ? 11:21, 16 август 2008 (UTC)

аха офанзивна. а сега напиши и с колко офанзивна техника разполага Русия, в частност руските военни или в региона, каква и е била бройка миналата година и че тази са овеличени с 1000, само в Абхазия. Също напиши и че руския черноморски флот напуска Севастопол в края на юли ли беша началото на август. напиши и броя на руските ЖП войски, които ремонтираха, строяха ЖП линия през Абхазия за да возят сега руските танкове, сваляха грузински самолети (опа абхазците казват че те имали МИГ-ве... от къде ли!!). напиши го иначе си остава проблема с Пристрастността. Грузинците казват че руснаците с техните бомби от ВВС са сринали Цхинвали--Vammpi 11:38, 16 август 2008 (UTC)
забравих за руските РПГ-та, с които осетинците обстрелваха грузинските села.. от къде ли ги имаха...--Vammpi 11:41, 16 август 2008 (UTC) упс и да не забравим че руските миротворни сили не го спираха, какво им е задачата --Vammpi 11:46, 16 август 2008 (UTC)
Голяма част от техниката на Абхазия не е купена директно от Русия, а от черния пазар, където оръжията са предимно съветско производство - все пак руснаците са достатъчно умни да не си цапат ръцете, както виждаш навсякъде има инфо за официални продажби на ортжия. Русия може да разполага с колкото си иска офанзивна техника, тя си е световна суперсила, както и САЩ - каквато си искат, такава армия ще имат. Докато е факт, че грузинците първи навлязоха (масивно) в Южна Осетия, първи използваха артилерия, следователно - сами си дадоха повод за войната, чиито горчиви плодове сега ще берат. Дали на мен или на теб не ни харесва, че руснаците си гледат стратегическия интерес е друг въпрос, отделен от този. Факт е, че на грузинците и тактиката, и стратегията им издишат, и сега ще си приемат последствията. – Tourbillon Да ? 12:12, 16 август 2008 (UTC)
Добре, разбрах, че и руснаците, и грузинците, и абхазците, и осетинците са много лоши. Сега нека да се съсредоточим върху текста на статията в сегашния ѝ вид. Като за начало нека разясним някои неща в първите два абзаца на раздела за ескалацията, които не са ми ясни.

1. Кога руснаците са бомбардирали Гори? - От текста излиза, че това е станало още на 8.8, но аз не съм убеден в това, още повече, че цитираният източник е от 9.8.

2. Доколко е удачно да се говори за бомбардировка? - Цитираният източник говори за една бомба, пусната върху 5-етажна сграда. Не се стремя да оневинявам някого за това престъпление, но понятието бомбардировка тук не се връзва, защото се употребява за далеч по-мащабни действия.

3. Къде е източникът за твърдението, че Грузия е обявила едностранно примирие още на 8.8? - Доколкото си спомням, тя стори това чак на 10.8, когато видя накъде вървят нещата.

4. Кога грузинците започват да се изтеглят от Цхинвали и Ю. Осетия? Имало ли е изобщо сблъсъци между грузинската и руската армия? - Сега в статията стои изречението 'За да избегнат сблъсък с руските части[източник?], грузинските сили започват изтегляне от Южна Осетия.' То е вмъкнато между пасажи, разказващи за събития от 8.8. Според мен този начин на представяне на информацията представлява сериозно омешване на хронологията и пестене на факти в ущърб на неутралността.--Добри 12:17, 16 август 2008 (UTC)

Малко по-горе сложих един линк, очевидно е, че сражения има:
 • The Russian response was swift and overpowering — thousands of troops that shelled the Georgians until they fled Tskhinvali...

Освен това, очевидно грузинците сами си нарушават примирието:

 • Yet Georgia's pledge of a cease-fire rang hollow today. An AP reporter saw a small group of Georgian fighters open fire on a column of Russian and Ossetian military vehicles outside Tskhinvali, triggering a 30-minute battle'. The Russians later said all the Georgians were killed.

Пише и за "бомбардировките":

 • Another AP reporter was in the village of Tkviavi, 7-1/2 miles south of Tskhinvali inside Georgia, when a bomb from a Russian Sukhoi warplane struck a house. The walls of neighboring buildings fell as screaming residents ran for cover. Eighteen people were wounded.

Georgian artillery fire was heard coming from fields about 200 yards away from the village, perhaps the bomber's target.

Tourbillon Да ? 12:26, 16 август 2008 (UTC)

тук наистина не е споменато всичко. не мисля че трябва да излагаме всяка паднала бомба тук! затова ми беше преложенито да работим върху станица, която е изцяло за конфликта.
до 1. да бомбардирват него и близката казарма още на 08.08
дo 3. едностранни временно премирие от 15-18 часа за столицата им[6]
въобще повече и тук en:Timeline of the 2008 South Ossetia war --Vammpi 12:29, 16 август 2008 (UTC)
В двата източника, които посочи, не пише нищо за това, че грузинците са обявили примирие на 8.8. В Timeline от английската уики е посочена като източник същата страница от Би Би Си, която сочиш и ти. Там обаче има само едно клипче с интервю, в което Саакашвили обяснява, че е готов на примирие. Извинявай, колега, ама това не е предложение за примирие, а риторика. Предложение за примирие се прави не в телевизионно интервю, а в директен контакт с противника, който воюва срещу теб. В страницата на Би Би Си въобще не се споменава за 15 - 18 ч. Намери конкретен източник!
В цитираната от теб страница в Би Би Си пише, че 3 груз. войници са убити при бомбардировка на воен. база при Тбилиси, а не при Гори.
Относно Гори в Таймлайна от англ. уики е цитиран този източник, в който пише, че на 8.8 е избухнала една бомба извън Гори, според грузинската външна министърка. Тук пише за въздушно нападение на 9.8, в което са загинали 60 души, според грузински източник. Да не говорим, че самите грузинци после се опровергаха.--Добри 13:20, 16 август 2008 (UTC)

Предлагам понататъшно обсъждане да стана на беседата на самата статия. вече я създадох под името Кавказки конфликт 2008--Vammpi 16:21, 16 август 2008 (UTC)

Отделяне на статии[редактиране на кода]

Мисля, че е време да се сложи малко ред в статията. Първо, сегашната война би трябвало да се отдели в основна статия - заглавието е под въпрос (Руско-грузинска война, Втора южноосетинска война, Южноосетинска война (2008), ...), но това може да се коригира и по-късно. Като гледам, може би ще има нужда и от основна статия История на Южна Осетия, но това ще се изясни с времето.

Дефиницията е под всякаква критика - автономна област със сигурност не е (според едните е независима държава, според другите няма административен статут). На това отгоре републиката не обхваща цялата бивша автономна област. По-добре е да има отделни статии (евентуално раздели тук) Южноосетинска автономна област и Република Южна Осетия (където да отиде спорната инфокутия в сегашното начало). --Спас Колев 13:44, 16 август 2008 (UTC)

Явно е, че за момента войната привлича най-много редактори, пък и тече най-много информация, затова аз предлагам да побързаме да я отделим. Явно ти имаш опит с това, но ако нямаш време, аз ще опитам, само пиши. --Златко Костадинов 16:27, 16 август 2008 (UTC)
Сега видях, то имало вече статия, трябва само да сложим линк към нея и да оставим в този раздел най-важното.--Златко Костадинов 16:36, 16 август 2008 (UTC)
Именно. Може да се копира там и част от беседата от по-горе. --Спас Колев 16:37, 16 август 2008 (UTC)

Некоректно цитиране[редактиране на кода]

За пореден път в тази статия срещам некоректно боравене с източниците. При това става дума само за един кратък отрязък. Предполагам, че и останалата част от текста страда от този недостатък.

Отново става дума за пасажа: „На 8. август руските военновъздушни сили извършват първи бомбардировки над грузинския град Гори, основната база за грузинската атака [11], и грузинска военновъздушна база Вазиани в близост до грузинската столица Тбилиси, които се намират извън територията на Южна Осетия. Русия отрича да е бомбандирала града[12].“

В цитираните източници: [7] и [8] въобще не става дума за бомбардировки на Гори на 8 август.--Добри 16:00, 18 август 2008 (UTC)