Беседа:Ядрени сили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравей Тангра,

махнах засега флаговете, които не се дисплейват, така е по-прегледно. Междувременно може да се търсят флагове и да се изпробват само на "предварителен преглед" без запомняне дали излизат нормално. Дотогава според мен статията може и така. Ако искаш махни и неявяващият се флаг на Русия. Направил съм го като съм заградил шаблона "знаме" със знаците за коментар: Забелязваш ли че не се показват само флаговете, чиито шаблони започват със "знаме"? Засега повече не мога да ти помогна, но ако имаш въпроси кликни на следващата синя препратка (и ми пиши в беседата) --EK! 17:43, 31 май 2007 (UTC)

Мерси, вече разбрах как да се оправям със знамената. Сега единственото, което ми остава, е да преведа остатъка от страницата. Бавно става, но пък за сметка на това крайният резултат ще е доста интересен, особено като се има предвид колко препратки към несъществуващи страници има в тази статия (естествено, въпросните несъществуващи страници ще се превърнат в съществуващи :)). Ще я довърша сравнително бързо, макар и да ме притесняват обширните спорове в английската версия за това кои държави трябва и не трябва да са вписани като страни с "ядрен потенциал", или такива, за които се предполага, че тайно правят атомни оръжия. Tangra632 12:17, 2 юни 2007 (UTC)

А къде изчезна предполагаемият ядрен потенциал на т.нар. Приднестровска молдовска република? Има доста публикации на английски за ядрените куфарчета от съветско време, с които разполагат властите в Тираспол. --Vladko 07:19, 3 юни 2007 (UTC)

Знам за въпросните куфарчета, но реших да не включа Приднестровието в списъка на страните. Първо, страна с ядрен потенциал означава държава, която разполага с изследователски реактори за производството на плутоний. Приднестровието няма такива. Второ - под ядрен потенциал се разбира и способността на страните да започне т.нар. "Цикъл на оръжейно производство" - да има ядрени реактори с мощност поне 100 мегавата, от чието гориво да произвежда плутоний, а също и центрофуги, с които да обогатява уран, който от своя страна се превръща в гориво, което следователно отива в реактора и от него се прави плутоний . :) Приднестровието няма такива инсталации. Следователно Приднестровската република няма абсолютно никакъв ядрен потенциал. Друго важно нещо е фактът, че тя не е призната от никой, освен от Русия; сиреч - не се води независима държава. В Приднестровието са разположени близо 1500 руски войници. По този начин дори може да се твърди, че куфарчетата всъщност са под контрола на руснаците. Например САЩ са изоставили 90 атомни бомби в турската военна база край Инджирлик след 1989, но това не значи, че Турция разполага с ядрен потенциал. Затова не бих включил и нея в списъка . :) Tangra632 19:11, 4 юни 2007 (UTC)
Премахнах следната информация : По време на Втората световна война японското правителство има своя тайна програма за разработване на оръжия за масово унищожение. През април 1945 г. Германия изпраща за Япония една подводница, пълна с уран. След капитулацията обаче екипажът се предава на САЩ и уранът е използван за направата на първата американска атомна бомба, която бе хвърлена над Хирошима (според филм на тв канала Дискавъри).

Вярно, че все още не съм поместил източниците, откъдето съм взел информацията за цялата тази статия, но ако това е филм на Дискавъри (което ме съмнява до известна степен), трябва да се посочи неговото заглавие. Защо имам съмнения - тук се казва, че уранът, използван за бомбата над Хирошима е придобит чрез пленяването на подводница, а след това използван в самата бомба. А доколкото аз знам, почти всичкият уран, който е използван в "Проектът Манхатън", е добит в района на езерото Атабаска, Канада. Друга причина за премахването на въпросната информация е, че тя не е поставена на правилното място. Последната графа неслучайно е наименувана "Други страни със значителен ядрен потенциал" - става дума за това кои държави ДНЕС са способни да си направят ядрен арсенал, а не за тези, които преди са имали програма. Предишната графа е точно за това, макар там да не съм включил Япония, тъй като по време на Втората Световна война ядрената й програма стига до задънена улица. За нея ще напиша отделна статия. Tangra632 05:31, 5 юни 2007 (UTC)

Качих нова (и според мен по-точна) версия на Ядрената карта, но се нуждая от помощ - какъв е кода за масленозелен цвят ? На новата карта с него съм отбелязал страните със значителен ядрен потенциал и развита ядрена индустрия, и следователно трябва да добавя цвета към легендата.
Може би имаш предвид color="#009000" като цвят. BloodIce 15:27, 9 юни 2007 (UTC)
Именно - благодаря !

Здравей Тангра, поздравления и от мен за статията. --EK! 18:29, 10 юни 2007 (UTC)

Благодаря, сега пък довършвам друга подобна - Списък на страни според броя на въоръжените сили . Имам някакво неописуемо влечение към списъци с такъв размер...:D

„Страни с ядрени оръжия“[редактиране на кода]

„Страни с ядрени оръжия“ не става ли за заглавие? Доста по-добре ще е името да е по-кратко и без запетайки. --V111P 07:36, 25 юни 2007 (UTC)

Спор за заглавието[редактиране на кода]

Промяната на заглавието наистина според мен е задължителна. В английската версия се води лют спор защо са включени страни с ядрени програми и прекратени такива. Погледнете просто беседата там - всичко това се поражда от заглавието ("List of states with nuclear weapons). Когато реших да започна статията, не бях прегледал обстойно споровете. Сега наистина трябва преместване на статията под друго наименование - например "Ядрени държави", "Страни с ядрени оръжия и ядрени програми" или нещо такова. --Предният неподписан коментар е направен от Tangra632 (беседа • приноси) .

„Страни с ядрени програми“ ? То е ясно, че ако са стигнали до оръжие са имали програма. --Поздрави, Петър Петров 17:54, 26 юни 2007 (UTC)
Да, но какво пък остава за тези, които са имали програми без да са успявали да направят оръжие ? Те няма къде да отидат...затова предлагам да е и "Страни с ядрени оръжия и програми" или нещо такова...това не ми харесва много като заглавие, но само да представи идеята.Tangra632 20:11, 26 юни 2007 (UTC)
Прочети пак. --Поздрави, Петър Петров 07:46, 27 юни 2007 (UTC)
Крайното ми предложение е статията да бъде преместена като "Ядрени държави" или "Ядрени сили". Между другото, вече поставих източниците, а освен това добавих и един-два, които аз намерих за удачни (един за България, един за Иран и един за Алжир.). Мисля, че статията е почти готова, и се нуждае най-много от една-две препратки и няколко стилистични корекции, които в скоро време ще осъществя. :) Tangra632 13:05, 28 юни 2007 (UTC)
"Ядрени сили" си е статия за физиката. "Ядрени държави" става, но е хубаво да се укажат ясно държавите, които използват ядрени технологии само в енергетиката. Така статията наистина ще е за държавите, използвали или използващи ядрени технологии, за мирни и военни цели.
И понеже май съм пропуснал да спомена: поздравления за хубавата статия :-) --Поздрави, Петър Петров 13:11, 28 юни 2007 (UTC)
Статията включва страни с потенциал за създаване на ядрени оръжия дори без да са имали ядрени програми за военни цели. За да не променяме темата на статията да включва всякакви видове ядрени технологии и програми пак предлагам името да е просто „Страни с ядрени оръжия“, макар и да не е перфектно. --V111P 21:49, 28 юни 2007 (UTC)
А „Страни с ядрени технологии“? --Поздрави, Петър Петров 05:57, 29 юни 2007 (UTC)
Мисля, че "Страни с ядрени технологии" е най-доброто предложение засега :) Tangra632 09:11, 30 юни 2007 (UTC)
Тогава може за „Ядрен клуб“/„Страни с ядрени оръжия“ да се отдели отделна статия. Тази и така е дълга. В новата статия ще пише и "Потенциал за създаване на ядрени оръжия имат и страни с ядрени технологии за мирни цели." М/ууиките ще са на другата статия. --V111P 17:14, 30 юни 2007 (UTC)
Аз съм против цепене на статията, защото не е чак толкова дълга. Смятам, че заглавието трябва да си остане такова. Може да се направят пренасочващи страници от останалите предложени заглавия. --Animus 17:18, 30 юни 2007 (UTC)
"Ядрени оръжия по света"? "Страни с ядрени оръжейни програми"? "Разпространение на ядрените оръжия"? Иначе статията кефи както си е сега, и аз мога да пиша за WMD.--Мрак 18:39, 30 юни 2007 (UTC)
Ами никой не те спира. Тя и без това си е мъниче Ухилен съм . В помедудругото, ако те сърбят ръцете за драскане 1 от основните критики към статията са червените преп. Така, че имаш свобода на действие --Animus 18:45, 30 юни 2007 (UTC)

Ядрените единици -> Ядрени бойни глави[редактиране на кода]

На ен е "бойни глави", не "бойни глави или бомби". "Ядрени единици" не се среща другаде в Google освен на тази страница, а атомна единица е съвсем друго. --V111P 12:41, 29 юни 2007 (UTC)

Промених го на Ядрени бойни глави. --Animus 15:09, 29 юни 2007 (UTC)