Бета (риба)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бета.

Бета
Betta albimarginata 060311 8.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
подразред: Anabatoidei Лабиринтови
семейство: Osphronemidae
род: Betta Бета
Научно наименование
Уикивидове Betta
Bleeker, 1850 г.
Бета в Общомедия

Бета (Betta) e род дребни тропически риби, широко отглеждани като декоративни. Акваристите ги наричат Бойни рибки, заради агресивното им поведение. Достигат дължина до 5 – 6 cm. Оцветяването може да бъде доста пъстро.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена в Тайланд, някои части на Китай, полуостров Индокитай и Малака, о-в Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богати на растителност ручеи, малки рекички, а също и блатисти водоеми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

След хвърлянето на хайвера женската се отделя, а мъжкият остава да пази хайвера до излюпването му и се маха след проплуването на малките. Инкубационен период на хайвера е 1 – 2 денонощия. Малките могат да плуват след 1 – 5 денонощия.

При отглеждане в аквариум, нивото на водата трябва да се понижи с 5 cm, за да могат личинките да поемат кислород. Малките рибки се хранят със зоопланктон или малко сварен жълтък, разбит в кафена лъжичка с вода.

Декоративна рибка Бета (Betta)

История и отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Бетите са много символични риби, и още в древен Китай се смятали за рибите на късмета и спокойствието. По-късно те се смятали са фън-шуй риби. Те извличат въздух от водата и нямат нужда от помпа при отглеждането и развъждането.

Най-често срещани са сините и червените, но напоследък акваристите открили и други видове, като черно-жълти, червено-сини и бели.