Бета (риба)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бета.

Бета
Betta albimarginata 060311 8.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
подразред: Anabatoidei Лабиринтови
семейство: Osphronemidae
род: Betta Бета
Научно наименование
Уикивидове Betta
Bleeker, 1850[1]
Бета в Общомедия

Бета (Betta) e род дребни тропически риби, широко отглеждани като декоративни. Акваристите ги наричат Бойни рибки, заради агресивното им поведение. Достигат дължина до 5 – 6 cm. Оцветяването може да бъде доста пъстро.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена в Тайланд, някои части на Китай, полуостров Индокитай и Малака, о-в Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богати на растителност ручеи, малки рекички, а също и блатисти водоеми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

След хвърлянето на хайвера женската се отделя, а мъжкият остава да пази хайвера до излюпването му и се маха след проплуването на малките. Инкубационен период на хайвера е 1 – 2 денонощия. Малките могат да плуват след 1 – 5 денонощия.

При отглеждане в аквариум, нивото на водата трябва да се понижи с 5 cm, за да могат личинките да поемат кислород. Малките рибки се хранят със зоопланктон или малко сварен жълтък, разбит в кафена лъжичка с вода.

Декоративна рибка Бета (Betta)

История и отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Бетите са много символични риби, и още в древен Китай се смятали за рибите на късмета и спокойствието. По-късно те се смятали са фън-шуй риби. Те извличат въздух от водата и нямат нужда от помпа при отглеждането и развъждането.

Най-често срещани са сините и червените, но напоследък акваристите открили и други видове, като черно-жълти, червено-сини и бели.

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2004, дата на проверка: 19 септември 2013