Бетъни Хамилтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бетъни Хамилтън
американска сърфистка
Бетъни Хамилтън кара сърф
Бетъни Хамилтън кара сърф

Родена

Националност  САЩ
Професия сърфист
Активен период от 2003666 г.

Уебсайт bethanyhamilton.com

Бетъни Хамилтън е американска професионална сърфистка.

Известна е с това, че на 13-годишна възраст оцелява, след като акула отхапва ръката ѝ. С възстановяването след загубата на ръката си и борбата да се върне на сърфа Бетъни помага, вдъхвайки кураж на много хора с увреждания и хора, преживели подобни травми.

Състезателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Бетъни започва да се състезава още когато е на 7 години, в различни щатски състезания. От 2008 г. участва и в състезания в Австралия и Бразилия.

Инцидентът[редактиране | редактиране на кода]

На 31 октомври 2003, сутринта, Бетъни заедно с приятелката си Алана Бланчард и бащата, и брата на Алана, отиват да сърфират. Към 7,30, докато лежи на сърфа си, с отпусната във водата лява ръка, Бетъни е нападната от Тигрова акула, с дължина между 4 и 5 метра. Акулата отхапва ръката на Бетъни до рамото.

Семейство Бланчард я изтеглят до брега и оказват първоначална помощ, след което я откарват в болницата Wilcox, една от двете болници на острова. В този ден бащата на Бетъни е трябвало да претърпи планова операция, но Бетъни заема мястото му.

Въпреки тежката травма, Бетъни успява да се възстанови и започва пак да сърфира. В началото използва удължена дъска, която ѝ е по-лесна за управление.

Изяви в медиите[редактиране | редактиране на кода]

След възстановяването си Бетъни участва в различни предавания, включително и в „Шоуто на Опра“.

През 2004 г. е издадена книгата „Сърфист по душа: Истинска история за вяра, семейство и борбата да се върнеш на дъската“ (Soul Surfer: A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board) на която Бетъни е съавтор. Израза „сърфист по душа“ се използва от десетилетия в тези среди, за сърфисти които сърфират преди всичко за удоволствие, не толкова комерсиално, за награди.

През 2007 г. е пуснат документалния филм „Сърце на сърфист по душа“ (Heart of a Soul Surfer).[1] През 2011 г. излиза игралния филм „Сърфист по душа“ (Soul Surfer).[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]