Библейска критика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Библията на Гутенберг, първата отпечатана Библия

Библейската критика е научен анализ и метод за изучаване текста на Библията. Библейската критика допринася за определяне авторството на отделните книги и текстове от Светото писание, проучва обстоятелствата около тяхното възникване и произход, както и литературно-стилистичните им характеристики, използвайки изцяло историческия метод.

Библейската критика възниква като отрасъл на богословието. Днес тя е част от исагогиката. Под библейска критика обичайно се приема:

  1. анализ на учението, източниците, философията му с цел да се установи тяхното несъответствие и евентуално да се докаже и/или покаже тяхната несъстоятелност и т.н.
  2. анализ на първоизточниците, атрибутивни и литературни особености, обстоятелства около възникването им и т.н.
  3. използване на историческия метод за анализ и съпоставка при определяне достоверността и коректността на книгите, писанията, текстовете и т.н.

В Юдаизма, представители на литературното направление в библейската критика (през 1 век е нямало Библия в съвременния смисъл на думата, а само Тора и Пророци - виж проповед на планината) са най-видния представител на елинистичния Юдаизъм - Филон Александрийски, Хиви ал Балхи (роден през 9 век в Балх) и Авраам ибн Езра (роден в края на 11 век и живял през първата половина на 12 век). Ако Филон минава за защитник на истинността на библейската доктрина от позицията на алегоричните тълкувания на спорните текстове и места (виж чудеса), то ал Балхи и ибн Езра често се отнасят по реалистично и скептично към алегориите от неортодоксални позиции и разбирания.[източник? (Поискан преди 14 дни)]

В Християнството библейската критика се появява още в самото начало на възникване на религията, когато се и формира библейския канон. Пионер на библейски текстологична критика на християнството е Ориген, който прави сравнение на голям брой ръкописи на текстовете от Стария завет. Други раннохристиянски библейски критици са Дионисий Александрийски, Августин, Йероним. Отците на Църквата се първите библейски критици.[източник? (Поискан преди 14 дни)]

В ранното и същинско Средновековие, интересът към билейската критика намалява, за да се възроди с нова сила по времето на Ренесанса и Просвещението. По това време в Свещената Римска империя се полагат основите и на Библеистиката.[източник? (Поискан преди 14 дни)]

Подобна държавническа мисия на Ездра по това време изцяло се вписва в духа и политиката на Персийската империя.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Льомер, Андре. История на еврейския народ, глава VII, Възстановяването на евреите в границите на Персийската империя (538-332 г. пр.н.е.), стр. 62-70. ИК "КАМА", ISBN 954-9890-42-2, 2003.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Библейская критика“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]