Направо към съдържанието

Библейски пояс (САЩ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на приблизителното разпространение на Библейския пояс (в червено)

Библейският пояс (на английски: Bible Belt) е неофициален регион в югоизточната част на Съединените американски щати, в който социално консервативният евангелски протестантизъм играе важна роля в обществото и политиката, а посещаемостта на християнските църкви сред деноминациите е по-висока от средната за страната.

Регионът обикновено е контрастиран на религиозно разнообразния Среден Запад и Големите езера, Мормонския коридор в Юта и южната част на Айдахо, и сравнително светските региони на Западна Америка и Нова Англия.

Докато щатът с най-висок дял жители, които се определят като нерелигиозни, е Върмонт (от региона Нова Англия) с 37 %, то в щата Алабама от Библейския пояс този дял е едва 12 %.[1] Тенеси е с най-висок дял на евангелските протестанти – 52 %.[2] Евангелското влияние е най-силно в Северна Джорджия, Тенеси, Алабама, Мисисипи, Северна Каролина, Южна Вирджиния, Южна Каролина и Източен Тексас.

Най-ранната известна употреба на термина „Библейски пояс“ е от американския журналист и социален коментатор Х. Л. Менкен, който през 1924 г. пише в Chicago Daily Tribune: „Старата игра, предполагам, започва да се играе в Библейския пояс.“[3] През 1927 г. Менкен претендира за термина като негово творение.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Unaffiliated. Pew Research Center's Religion & Public Life Project.
  2. Adults in Tennessee. Pew Research Center's Religion & Public Life Project
  3. Fred R. Shapiro (ed.). Yale Book of Quotations. Yale University Press (2006). ISBN 978-0-300-10798-2.
  4. H. L. Mencken letter to Charles Green Shaw, 1927 Dec. 2. Charles Green Shaw papers, Archives of American Art, Smithsonian Institution. Виж също: www.lettersofnote.com Архив на оригинала от 2015-07-08 в Wayback Machine.