Библейски цитати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Библейските цитати са един от най-типичните похвати на средновековната поетика, чрез който се прокарва нормативността ѝ.

Библейските цитати се съчетават обикновено с други библейски елементи, като сравнения на библейски лица и събития, библейски топоси и др.

Библейските цитати са три вида:

  1. точни, дословни;
  2. по памет;
  3. перифрази на библейски пасажи.

В старобългарската литература преобладават библейските цитати по памет и перифразите. Според начина на въвеждане на текста, те също са три вида:

  1. с конкретно позоваване;
  2. с позоваване на библейските книги изобщо;
  3. без указание за цитиране.

Библейските цитати най-често са от тези библейски книги, които имат богослужебна употреба, а именно: евангелие, апостол, псалтир, паримейник. По време на евтимиевата реформа примерно, най-често се използват цитати от „Песен на песните“ с цел изграждане на символично-митологичното значение на художествения образ.

Библейските цитати могат да служат и като източник за фабулно-сюжетна разработка на някои епизоди, особено в житията. [1]

Някои библейски цитати с програмно значение за цялата творба се поместват на определени места в нейната композиция. Този архаичен похват е използван дори от Достоевски в „Братя Карамазови“ в ново време. Знаменитият философски роман започва с библейски цитат от евангелието от Йоан:

Истина, истина ви казвам: ако житното

зърно, паднало в земята, не умре, остава

си само; ако ли умре, принася много плод.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Старобългарска литература: енциклопедичен речник (съст. Д. Петканова). С., 2003, 66-67.