Библиотекарят (Светът на диска)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Библиотекарят
герой на Тери Пратчет
от Светът на диска
Характеристики
Описаниеработи във факултета на Невидимия университет, грижи се книгите да не наранят някого и да не се наруши времевия континуум
ОбитаваНевидимия университет, Анкх-Морпорк
Първа появаЦветът на магията
Появява се и вЕманципирана магия
Морт
Магизточник
Подвижни образи
Жътварят
Малки богове
Господари и господарки
Музика на душата
Интересни времена
Дядо Прас
Последният континент
Последният герой
Невиждани академици

Библиотекарят е литературен герой на Тери Пратчет от поредицата „Светът на диска“, човекоподобният настоятел на Библиотеката на Невидимия университет в Анкх-Морпорк. Библиотекарят работи в Невидимия университет. Той се грижи книгите да не наранят някого и да не се наруши времевия континуум. Придобил сегашната си форма вследствие на магически инцидент (във Фантастична светлина – експлозията на новата реалност – следствие на падането на Ринсуинд от ръба на диска), Библиотекарят е силно чувствителен към думи започващи с „м“. Предполага се, че Библиотекарят е произлязъл от д-р Хораций Щръклицошап. Като орангутан обаче той е много щастлив и се тревожи, че узнаването на старото му име може да се използва за възвръщане на човешкия му облик, за това той старателно заличава всички сведения за себе си. Освен библиотекар, той е и цивилен полицай към Градската стража. Той е добре приет навсякъде, тъй като „малко врати остават дълго затворени за един 136 килограмов орангутан“. Ако някой му занесе банан, печели благоразположението му, поне за момента, и Библиотекарят бързо открива търсената книга в безкрайната библиотека. Формата на крайниците му много помага при катеренето по рафтовете, особено като се има предвид, че много от книгите са опасни и вързани с вериги, които не винаги ги усмиряват. Незаменим помощник в работата му е бухалката (за усмиряване на разбеснели се книги).

Негови са крилатите изрази: „У-у-к“; „У-у-к“; „У-у-к“ също така и прочутата му забележка към Ринсуинд: „У-у-к“. Фразите му могат да означават абсолютно всичко. Към тези фрази може да се включи и „У-у-у-к“.

Библиотекарят се появява във всички книги на Пратчет, посветени на магьосниците.